Wandelen op parcours Run Forest Run door Vechtdal Overijssel

Op 8 februari 2020 vertelde vriend Renze enthousiast over de Run Forest Run Besthemerberg die hij met z’n loopgroep door het Vechtdal Overijssel had gelopen. Vrijwel geheel onverhard en mogelijk een mooie ronde van ruim 43km om te wandelen, aangezien ik met hardlopen nog niet verder dan een halve marathon ben gekomen. Ik kreeg de GPS track. Na wat schuiven is het vandaag de gelegenheid om op 20 autominuten urenlang in alle rust te kunnen wandelen over onverharde paden. Als ik ‘s morgens na zeven uur aankom bij de parkeerplaats Steile Oever heeft mijn auto nog geen gezelschap. Hoe anders dan een doorsnee zonnige middag in het weekend!

Relive ‘Wandelen op parcours Run Forest Run bij Ommen’


Welkom in voormalig bos bij BeerzeAnders dan tochten door dorpen en steden, cultureel getinte routes en dergelijke, heb ik vandaag niet veel achtergrondinformatie. Grote complimenten voor de routebouwer. Mocht het Rode Kruis in Ommen verlegen zitten om een route (normaal vertrekken ze vanuit de ijskelder bij Het Laar) of er weer eens een Vechtdal Wandelweekend of -Vierdaagse georganiseerd worden, kan deze zo de route voor de doorzetters worden. Alle typen bospaden: breed en smal, over heuvels en vlak, droog en nat, met gras, tussen varens of regelmatig met zoveel bomen en struiken dat je bukkend voort kunt. Je komt een paar akkerranden tegen, een enkele keer verbaas je je dat je over de rand van een boerenerf geleid wordt. Vlonderpad naar venOp de Stroperij krijg je een blik op Huis Beerze uit 1924. Ja, bij Beerze is flink wat bos gekapt om de heide meer ruimte te geven. Wat verderop mag je je kuiten uitdagen in een zandverstuiving. Meer en grotere zandverstuivingen vind je tegen het einde van de route aan beide zijden van de spoorlijn Ommen – MariĆ«nberg. Het gebied wordt Sahara genoemd. Als je er loopt, weet je waarom.


Henk-Jan in SaharaVoor horeca zou je in het noordwesten even van de route af kunnen gaan om bij vakantiepark Beerze Bulten wat te nuttigen. Voor de rest is het zaak voldoende eigen proviand mee te nemen, want anderen bieden het je niet aan. Zicht op openluchttheater Besthmenerberg 2Het hoogtepunt is bewaard tot het eind. Na een omtrekkende beweging langs een fusilladeplaats voor drie verzetshelden en een amfitheater kom je op de 32 meter hoge Besthmenerberg, waar je na nog wat trappen genomen te hebben een panorama op het Vechtdal hebt vanaf de 18 meter hoge uitkijktoren. Ten opzichte van de originele Run Forest Run heb ik op een paar plekken een alternatief genomen, omdat het aangegeven pad niet bestond. Op een paar andere punten heb ik alternatieve paden genomen of juist wat extra meters gemaakt. Waar de routebouwer nog een lus door de heide ten noorden van de Besthmenerberg voor de hardlopers had uitgezet, heb ik vanaf de uitkijktoren de paden zo rechttoe rechtaan naar beneden en de parkeerplaats gehouden. Met ruim 43km wandelen is het ook weer mooi geweest. Nog een laatste advies: doe deze route bij mooi weer.