Twan Huys – Wandellust

      No Comments on Twan Huys – Wandellust

Met zijn ouders ging de geboren Limburger Twan Huys al jong aan de wandel in de Zuid-Limburgse heuvels. In Wandellust beschrijft hij de wandelingen die hij in 2019 maakte en de gesprekken die hij met bijzondere mensen voerde. In Vijlen en het Gerendal in Zuid-Limburg zijn dat opnieuw zijn ouders, op Rottumerplaat denkend aan wijlen Jan Wolkers, in de Kaapse Bossen in Utrecht prinses Irene en het natuurgebied Springendal in het Twentse Beuningen Herman Finkers.

Hij laat boswachters uitleggen waarom Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bomen moeten kappen, spreekt met de pontbaas en vaste bewoners van het eiland Tiengemeten en de beide dames van het ‘open verpleeghuis’ in de Manteling op Walcheren. Huys doet de nieuwe natuur op de Marker Wadden aan, is in het wandelaarswalhalla Duivelsberg bij Nijmegen en stapt met Geert Mak door de bossen van het Friese Gaasterland.

Diverse plekken heb ik zelf al wandelend verkend; dat maakt het inbeelden dat Twan Huys enthousiast van wordt van smokkelpadden, heuvels, weidse uitzichten, verstilling en mijmeringen over terugkerende wolven, verdwijnende weidevogels en insecten en protesten van boeren. Nederland is klein, maar veelzijdig en inderdaad waard te ontdekken op twee benen. De routes staan met startpunten en horeca onderweg beschreven bij elk hoofdstuk.

Over de auteur

Twan Huys (Sevenum, 1964) is journalist en schrijver. Hij was jarenlang werkzaam als presentator van Nieuwsuur. Ook bedacht en presenteerde hij College Tour. Hij publiceerde eerder onder andere de boeken Ik ben een New Yorker, Over geluk en De Clintons. Momenteel is hij presentator van het tv-programma Buitenhof.