The Naked And Famous – Recover

Het had weinig gescheeld of The Naked and Famous was er niet meer geweest. Volgens zanger/producer/gitarist Thom Powers was de professionele en relationele breuk met zangeres Alisa Xayalith met wie hij in 2008 de band in Auckland oprichtte bij de release van Simple Forms (2016) zo serieus, dat menig band voor minder uit elkaar waren gegaan. Bij het concert in Tivoli Vredenburg in Utrecht begin 2017 leek het tweetal plichtmatig hun set af te werken zonder elkaar een blik waardig te gunnen. De drie andere bandleden vertrokken in 2018. Powers en Xayalith spraken een half jaar niet met elkaar. Xayalith reisde naar New York City voor schrijfsessies met haar vriend Simon Oscroft (gitarist in Midnight Youth) voor een solo-album. De sound bleek te zeer The Naked and Famous. De ommekeer kwam met het persoonlijke Recover over het verlies van Alisa’s ouders op zeer jonge leeftijd. Verlies is niet te compenseren, jezelf hervinden en het leven vervolgen wel.

Met samples en computers werden nieuwe liedjes opgenomen en als single uitgebracht: Sunseeker en Come As You Are. Een ernstige reactie op een voedselvergiftiging kostte Powers bijna zijn leven en is verwerkt in (An)aesthetic. Sterfelijkheid werd een thema, opnieuw in Death (een goth synth track) en The Sound of Your Voice (over de zelfmoord van Scott Hutchison, de voorman van de Schotse rockband Frightened Rabbit). Xayalith’s couplet voegt hoop toe aan het liedje. Het tweetal werkte zich forse tussenpozen uit de penarie en leverden in juli 2020 het 15 liedjes tellende Recover af als resultaat van het collectieve herstelproces.

Zeker, onmiskenbaar is het bandgeluid, maar veel minder bombastisch dan op eerdere albums. Intiem klinkt Powers in Easy in de mid-tempo synth-pop en het duo in het met samples beladen Come As You Are, niet te verwarren met de 1991 hit van Nirvana. Everybody Knows heeft wat van Coldplay‘s Adventure of a Lifetime, een lekkere track waarmee je zo de dansvloer op kunt en een DJ remixes kan maken. Het intermezzo Echoes in the Dark maakt plaats voor Well Rehearsed, een hitgevoelige meezinger. Monument klinkt sentimenteel en Count On You meeslepend. Muscle Memory (Lights maakte in 2016 een gelijknamig nummer) is opnieuw een intermezzo, gevolgd door The Sound of My Voice. Afsluiter Coming Back to Me sluit deze fase van de band waardig af.