The Midnight – Monsters

      No Comments on The Midnight – Monsters

The Midnight bestaat uit producer Tim McEwan (hij werkte eerder voor P. Diddy) en singer-songwriter Tyler Lyle die eerder Americana maakte. Nu als tweetal maken ze aanstekelijke retrowave, synth-pop dus. Analoge synthesizers, visuals met neon-verlichting en als album opener het modemgeluid uit 1991 toen nog jaren voordat een gewone consument de beschikking had over internet (America Online (AOL) is niet toevallig de tweede track op het album), ingebeld moest worden om ‘online te gaan’. In juli 2020 kwam hun derde album, Monsters, uit met een hang naar het verleden, mooie en trieste herinneringen. Naast samples tekent Dance With Somebody zich door een vette saxofoonsolo.

Het idee dat een 17-jarig nog helemaal vrij ronddartelt in het leven, is het thema van Seventeen, dat gevolgd wordt door Dream Away met R&B invloeden. Tot en met track 15 Last Train akkeren de mannen door, knipogend naar het verleden met liedjes als Helvetica, Prom Night en meer dromen in Deep Blue, Night Skies en het tussenspel City Dreams. In het titelnummer werkt Jupiter Winter (het duo Lelia Broussard & Royce Whittaker) mee. De zang van Lelia is wel verfrissend tussen de typisch liedjes-voor-mannen elders op Monsters. Op 3 maart 2021 staat de band – bij leven en welzijn – in Paradiso, Amsterdam. Ik vind de band meer luistermuziek maken dan dat ik helemaal uit m’n bol ga voor een podium, dus ben benieuwd hoe dat live uitpakt.