Gezien: Thappad (2020)

      No Comments on Gezien: Thappad (2020)

Als Amrita Sabharwal (Taapsee Pannu) het niet pikt dat haar man Vikram (Pavail Gulati) haar uit frustratie over een afgewezen promotiekans in het openbaar op een feest vol in haar gezicht mept, zijn de opkomende gewetensvragen de rode draad in de film Thappad (The Slap) van T-Series in 2020. Een gedurfd thema voor regisseur Anubhav Sinha, die samenwerkte met producer Bhushan Kumar.

Moet dit kunnen, ook als het eenmalig is? Wie geeft mannen het recht om hun echtgenotes te slaan? Wat vinden omstanders ervan? En wat doen ze? Is tolerantie het hoogste goed en moeten slachtoffers hun droom van rechtvaardigheid en onbezorgd geluk opgeven en ‘gewoon’ doorgaan met hun leven? En denkt er ook iemand aan het slachtoffer, Amrita in deze?

Het 142 minuten durende drama belicht de perspectieven van wederzijdse ouders, de collega’s, broer en zus en buurvrouw. Kunnen de advocaten met slinkse omkoperij en valse beschuldigingen zoveel gewin uit de zaak voor hun cliĆ«nt halen? Is bijleggen en vergeven mogelijk, makkelijk en voldoende? Suvarna Tiwari zong het themalied uit de soundtrack bij de film van de hand van Anurag Saikia. Ik zag de film in januari in Indiase bioscopen uitgebrachte op Amazon Prime Video, waar deze sinds mei 2020 beschikbaar is.