Exclusief voor elektrische auto’s: tijdelijk drive-thru Boijmans museum in Ahoy Rotterdam

De aankondiging van het Rotterdamse kunstmuseum Boijmans van Beuningen dat vanwege verbouwing gesloten is een tijdelijk drive-thru museum voor elektrische auto’s te openen in Rotterdam Ahoy vind ik té leuk om er niet voor naar Rotterdam-Zuid te reizen, als toetje voor een dag wandelen rond het Brielse Meer en de Maasvlakte.

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 4Ruim vijftig werken uit de collectie zijn van 1 t/m 23 augustus opgesteld in de evenementenhal van 10.000 m2, waar 750 bezoekers per dag in elektrische auto’s doorheen kunnen rijden. Reserveren van tickets kan online. Kom je met je eigen EV? Meer dan welkom. Heb je zelf (nog) geen elektrische auto? Dan stelt Breeman BMW&MINI elektrische uitvoeringen van een Mini Cooper of wat grotere BMW beschikbaar.

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 1Boijmans Ahoy drive-thru museum is een idee van Ted Noten en ontstaan als reactie op de anderhalvemetersamenleving. Het toont het huidige spanningsveld tussen de natuur en de mens. De wereld zoals wij die creëerden staat onder druk en de natuur eist haar ruimte op. Zo nietig en klein als een virus is, zo groot is de verwarring die het veroorzaakt. Alles staat even stil, raakt ons in onze kwetsbaarheid en toont ons de grenzen van het bestaan. We vallen terug op onze basis en de groepen waarin we ons veilig voelen. Soms biedt kunst in dit alles troost of een voorspellende blik; een andere keer toont het de grilligheid van het menselijke bestaan.


Boijmans Ahoy drive-thru museum brengt werk bijeen van: Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai en Marijke van Warmerdam. Een aantal sculpturen en video-installaties herken ik van eerder museumbezoek, het gros is nieuw en verrast, zeker in deze setting.

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 5Ik ben er meteen op zaterdag 1 augustus bij, heb voor één persoonsticket à €14,50 gereserveerd voor het 17.30u slot. Een vriendelijke parkeerwachter wijst me waar ik mijn Kia e-Niro even kan parkeren om me bij de registratietent de parkeerkaart (normaal €9) kan laten valideren voor een gratis uitrijkaart. Voor eventueel contactonderzoek van de GGD (dus geen eigen risicoverklaring voor beschadiging van andermans EV of één van de kunstwerken) vul ik een formulier in. Ik krijg een QR code voor het floor plan mee. Daarna mag ik direct naar binnen.

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 7Het is apart om in de evenementenhal alleen het zacht zoemen van EV’s te horen. De automobilisten voor me hebben niet door dat er binnen géén voorgeschreven route is: ze laten zien gewend te zijn te filerijden. Het is juist de charme van deze expositie dat je de werken in een eigen volgorde, standpunt en aanrijroute mag verkennen, meer dan eens als je wilt. Geen pijlen, afzetlinten, borden of verboden. Je kunt met gemak onder de in de lucht hangende werken door, mag in cirkels onder de mega-lantaarn van schilderdoeken, of minutenlang pontificaal voor een beeldscherm parkeren. Hoewel je in een half uur ‘rond’ bent, is dit toch wel een unieke ervaring met een exclusief karakter. Zeker aan te bevelen!

Zie ook de NOS reportage van Peer Ulijn Met de auto vlak langs kunstwerken: ‘En dat in het donker, mét tegenliggers’