Eva Vriend – Eens ging de zee hier tekeer

Zoals Wil Schackmann de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, de bewoners van haar koloniën vanuit het perspectief van enkele families vertelt, zo heeft Eva Vriend het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners aangetrokken. In Eens ging de zee hier tekeer vertelt ze de transitie van Zuiderzee tot IJsselmeer door de ogen van vier Zuiderzeezonen, vissersmannen en hun nazaten: Cees Hopman, Jurie van den Berg, Cees van Eekelen en Kees Kwakman.

Wat doen de inpoldering en daarmee gepaard gaande inperking van visgronden met de visserijgemeenschappen als Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Wieringen en Urk? De lezer krijgt de rauwe versie achter de façade van de toeristenwinkels en portretfoto’s in klederdracht met bijvoorbeeld de uitsluiting om zich in de nieuwe polders te vestigen, ongelukken op zee, bureaucratie, weerstand tegen over de rijksoverheid en illegale praktijken als sjoemelen met vangsten, de cocaïnehandel en gevaren van alsmaar trouwen en kinderen krijgen binnen de eigen hechte gemeenschappen.

De wet van de remmende voorsprong die een wet van stimulerende achterstand is geworden. De worsteling met het water, overlevingsdrang en aanpassingsvermogen om sterker uit een weer een crisis te komen tekenen het boek, dat niet familiegeschiedenissen verrijkt met sociaal-geografisch en economisch onderzoeksmateriaal, politieke beslissingen en memorabele gebeurtenissen. Zo legt de auteur lijnen met de oudejaarsramp in café ‘t Hemeltje in Volendam, de groepsdruk in de hechte gemeenschappen, de verslaving en overlast van jongeren op Urk, de opkomst van PVV en Forum voor Democratie en de effecten van nationale en Europese regelgeving rond de visserij.

De hang naar het verleden (dát waren nog eens tijden), terwijl gezondheidsklachten en economische realiteit het heden bepalen en stamhouders die blijven hopen op een volgende generatie die het DNA van de visserij zullen praktiseren en doorgeven, dankzij en ondanks de ontwikkelingen aan de voormalige Zuiderzeekust.

Over de auteur

Eva Vriend (1973) is historicus en journalist. In 2013 publiceerde zij Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waarvan bijna 20.000 exemplaren werden verkocht. Na De helpende hand (2016) over de verborgen geschiedenis van de gezinszorg in Nederland is Eens ging de zee hier tekeer (2020) haar derde boek.