De Ommeloop van Voorne – wandelen rond Brielse Meer en Maasvlakte

Het is alweer twee jaar geleden dat ik op mijn ronde door de Maasdelta het stuk van Carnisselande via Rozenburg naar Vlaardingen deed. Op de landengte tussen Oude Maas bij Spijkenisse en de Maasvlakte sloeg ik toen bij de N57 rechtsaf om over het Hartelkanaal en de Calandbrug in Rozenburg de veerpont naar Maassluis te nemen. Op zaterdag 1 augustus combineer ik het vervolg met een bezoek eind van de middag aan het tijdelijke drive-thru museum van Boijmans in Ahoy Rotterdam, mocht je je nu al afvragen waarom ik helemaal naar Brielle rijd om te gaan wandelen. Met een 100% volgeladen accu rijd ik zaterdagmorgen over de N377-A28-A12-A20-A4-A15 naar Rotterdam, neem voor het eerst de bochtige Benelux-, Botlek– en Callandtunnels om bij restaurant Breezze aan het Brielse Meer te parkeren en even voor negenen te beginnen.

Relive ‘Ommeloop van Voorne’


Welkom op park De Stenen Baak OostvoornetAan de noordoever van het Brielse Meer – tot 1950 als Brielse Maas een deel van de verbinding tussen de Oude Maas en de Noordzee is het navigeren makkelijk: volg het fietspad. Nadeel ervan is dat het open water, uitzicht op Brielle of De Stenen Baak uitzonderingen zijn. Voor de rest zijn de mooiste plekken ingenomen door campings en kleine jachthavens. Pas na 8 kilometer kan ik van het rechte pad af en meander ik langs aangemeerde jachten en fietsers langs het Binnenspuikanaal door het bos tot langs overduidelijk een drietal rijkswoningen aan de voet van de Brielse strekdam. Spuisluis Rozenburg aan Brielse MeeroeverOp de trap naar de spuisluis Rozenburg rust ik kort. Met Komoot bekijk ik of het strand van de Maasvlakte op te nemen is in de route. Ik vervolg mijn weg langs de N15 en vervolgens de noordoever van het in 1966 met de aanleg van de tweede dam in het Brielse Gat ontstane Oostvoornse Meer. Hier zijn de eerste surfers actief, krijgt een duikschoolklasje uitleg van een instructeur en is het terras van paviljoen Stormvogel al goed gevuld.

Paviljoen Stormvogel aan Oostvoornse MeerDe op de gedetailleerde Open Streetmap kaart staan meer wandelpaden – en dus ook opgenomen in mijn route – dan in werkelijkheid in de duinen beschikbaar. De avontuurlijke paden over de duinen zijn verboden voor wandelaars, gereserveerd voor ATB-rijders. Dichtbij de waterlijn stopt tot driemaal een pad en moet ik terug naar het brede fietspad c.q. toegangsweg tot de stranden. Voorbij Slag Baardmannetje, het einde van Maasvlakte 1, waar de N15 naar Maasvlakte 2 afbuigt, lonkt een welkomstbord van het natuurgebied Hoekje Jans rond de Slikken van Voorne. Zicht op de Slikken van VoorneDit stuk strand is een wegrestaurant voor vogels en streng verboden toegang voor ons mensen. Vanachter vogelijkwanden kan ik op twee plekken een blik werpen op de menukaart. Voor de rest is het een graspad met rechts een rechte duinenrij vol bramen, rozenbottels en bloemen. Bij de tweede uitkijkpunt stopt onverwacht het pad. Wel staat er promptverloren een wandelnetwerk Zuid-Holland paal met pijlen. Het pad op de kaart naar de Noordzeeboulevard is in de praktijk amper terug te vinden, overwoekerd en eindigt bij een prikkeldraad hek. Dat is geen echte hindernis. Afvalberg of Mineralz part Renewi Noordzeeboulevard MaasvlakteErgens onderweg heb ik mijn rechterarm opengehaald. De politie die ik ‘s morgens op diverse plekken heb zien controleren op nachtkamperen of andere illegale praktijken, had me nu even niet moeten zien, zeker niet rond de ‘verboden toegang’-borden die vanaf de Noordzeeboulevard tegen de duinenrij zijn aangebracht. De oppervlakkige schram droogt snel. Ik heb genoeg Maasvlakte gezien en baan de 1,5km over het fietspad langs de Mineralz afvalberg van Renewi terug naar Slag Baardmannetje.

Welkom op het Groene StrandAndermaal twee kilometer fietspad over de Brielse Gatdam aan de westoever van het Oostvoornse Meer. Ik pauzeer met uitzicht op het water. Het graspad over het Parnassiavlak is meer dan welkom, net als het Groene Strand dat erop volgt. De strandcultuur van Oostvoorne met hotels, B&B’s en een Strandweg is er nog steeds, al is een toegankelijk Noordzeestrand verder weg komen te liggen. Ik ben verrast hier een landgoed met behoorlijk bos te treffen. Natuurlijk sla ik af en slinger door landgoed Mildenburg. Raadhuis OostvoorneIk bekijk het voormalige raadhuis, de geopende Hervormde Kerk, een 12e eeuwse Dorpskerk, en het Schoenmakershuis.

De extra kilometers op de Maasvlakte wil ik compenseren door de route naar Brielle te verkorten. Ik kies voor de Valweg het dorp uit en het tuindersgebied in. Grote kasssen met snijbloemen, komkommers en tomaten, sommige naamloos en bijna vervallen, anderen persoonlijk (Boer Arthur komkommers; hij deed in 2012 mee aan Boer Zoekt Vrouw) of hip (where happiness grows bij een tomatenkwekerij). Ik kom uit bij De Rik aan de Strijpsche Watering. Kerk HH Martelaren van Gorcum in RuggeNet voorbij de gelijknamige volkstuinvereniging staat een forse Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum, de bekendste bedevaartsplek in het bisdom Rotterdam, waar nog jaarlijks veel katholieken naartoe trekken om martelaren te gedenken en gesterkt te worden in het geloof. Terug naar de Tachtigjarige Oorlog, de Beeldenstorm en het opeens verdacht zijn als Rooms-Katholiek. Toen de watergeuzen 26/27 juni 1572 Gorcum (nu Gorinchem) innamen, werden alle rooms-katholieke geestelijken gevangen genomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Op 5 juli 1572 werden ze per vrachtschuit naar Brielle vervoerd. In de nacht van 9 juli zijn ze naar Rugge gebracht, even buiten Brielle naar een klooster dat in april al gesloten en geplunderd was. Daar zijn de 19 martelaren opgehangen aan de balken van de turfschuur. Kanon 14 op stadsmuur BrielleHun geschiedenis is goed bekend, omdat iemand uit Gorcum die familie was van een van hen de gebeurtenissen van dichtbij heeft meegemaakt, daarbij nog getuigenissen van anderen verzameld heeft en daarover een boek geschreven. In de 19e eeuw hebben katholieken de grond gekocht, er een houten kapel gebouwd en een binnenplaats, het martelveld. Later is er een grote stenen kerk gezet. Op het martelveld zijn met een betonnen rand de omtrekken van de turfschuur aangegeven. In de helaas vandaag gesloten H.H. Martelaren van Gorcum staat een reliekschrijn, een rijk bewerkte kast van metaal met beenderen van deze mensen. Al heel lang trekken mensen naar deze plaats om er te bidden en de gedachtenis van deze martelaren in ere te houden.

Via het Oude Vest en Tramvest kom ik bij het Lange Vest, de vestingssgracht om de binnenstad van Brielle. Ik volg hier ruim een kilometer de omwalling langs genummerde (19e eeuwse) kanonnen en bastions. Sint Catharijnenhof BrielleDe jachthaven aan het Noord Spui is mooi, net als de huizen aan het Sint-Catharijnenhof achter de 15e eeuwse Grote of Sint Catharijnekerk. De kerk is open voor bezichtiging, in principe gratis, al wordt een kleine gift voor het restauratiefonds op prijs gesteld. Ik ben er om 14.00u en zou als om 14.30u de deur geopend wordt, ook de toren mogen beklimmen. Er staat al een handvol mensen klaar. Anderhalve meter op de trappen en in de torenomgang zie ik niet goed komen. Wilhelmina bezoekt Brielle - volle terrassen op MarktIk wandel na een rondgang in het godshuis met fraai kerkorgel en geschilderde stenen tafelen met de Decaloog het centrum in.

Dat Brielle een toeristentrekker is, zie ik snel. Ondanks spitsvondige verfstempels op de klinkers Brielle op 1,572m afstand! willen bezoekers hier met z’n allen in de paardentram, slenteren door de winkelstraat of neerploffen op een terras. Ik mijd de drukte en loop snel door de relatief rustige Voorstraat naar het noorden in, passeer de Jacobskerk waar een huisartsenpraktijk is gevestigd en wat interessante gevels. Bij het Noord-Spui rechtsom langs molen Vliegend Hert en opnieuw de stadswal tot de Kaaipoort.

Grasdijk tussen Zwartewegje en Spanjaardsweg BrielleBuiten de vesting is het nog rustiger. Ik neem de grasdijk langs de schapen in plaats van het fietspad. De dijk is ooit gebruikt om de watergang tussen de beide eilanden in te polderen en uiteindelijk één eiland, Voorne-Putten te creëren. Aan de Spanjaardsweg ligt een grote fruitkwekerij. Dan ben ik welkom in het Vrijheidsbos Brielle, waar braakliggend terrein tussen 2005 en 2015 is volgeplant met 500 bomen, keurig in krommes, dat wel. Bij elk boom een metalen embleem met de schenker/planter, vaak een schoolklas of lokale ondernemer. Er is een klein blotevoetenpad, er zijn gedichten om te lezen en een insectenhotel. Mmhhh Koffie bij BreezzeDe laatste honderden meters langs de Geuzenkreek eindigen bij de uitnodiging om bij Breezze koffie of ijs te nuttigen. Ik kan de verleiding weerstaan, vind de nu eindelijk wel uitbundig schijnende zon leuker om van te genieten op het gras bij het strand en de resterende tijd tot vertrek naar Rotterdam de benen te strekken en te lezen.