Weg uit de waanzin van corona maatregelen aflevering 6

Net zo min als de Amerikaanse president Donald Trump met een tweet het coronavirus kan verjagen of in een toespraak kan negeren, vergt ook de terugkeer naar normaal uit de ‘intelligente lockdown’ in Nederland voorzichtigheid, nuchterheid en maatwerk voorbij de grote woorden en landelijke maatregelen in bullet points. Dat de pandemie niet voorbij is en zelfs de grootste viruswaanzin aanhangers vatbaar zijn, bewijzen de diverse uitbraken in juli en de positief op COVID-19 geteste Braziliaanse president Jair Bolsolnaro die het virus eerder afdeed als griepje en vooral het alfamannetje uithing.

Geen psalmenpolitie, wel vragen aan kerkleiders
Mark Rutte improviseerde tijdens de persconferentie van 24 juni om de kabinetsmaatregel “Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.” per 1 juli 2020 uit te leggen. Psalmen moesten maar voorgelezen worden, zingen zou verboden zijn. Een staaltje inmenging van de staat in wat er in een kerkgebouw gebeurt en dus ook in de zogenaamde coronaspoedwet buiten het bereik van de wetgever gehouden. Waar blijkbaar CDA en ChristenUnie politici in het kabinet de premier niet hadden gebriefd over staatsrechtelijke grenzen en welke liederen er nu echt (en hard?) gezongen worden in de Nederlandse kerken en gemeenten, was er tijdens het debat in de Tweede Kamer gelukkig nog Kees van der Staaij van de Staatkundig Gereformeerde Partij die als geen anderee controlerende parlementariër weet hoe de verhoudingen tussen kerk en staat bedoeld zijn, al staat de SGP in essentie voor een theocratie. Gert Kwakkel, hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Kampen en de Faculté Jean Calvin in Aix-en-Provence, adresseerde in het ND op 16 juli 2020 het uitblijven van een fel debat over de bemoeienis van de staat in kerken en aan de andere zijde de noodzaak antwoorden te hebben op theologische vragen als wat betekent het concreet dat je, als je in vertrouwen op God leeft, mag rekenen op zijn bescherming? Of: waar ligt de grens van de zeggenschap van de overheid en wanneer is verzet geboden?

Uitkomst van het debat: meer dan een dringend advies wil de regering niet gaan. “Dat is niet een advies wat je vervolgens in een verordening zet en vervolgens de voorzitter van de veiligheidsraad vraagt om het te handhaven. Zo moeten we niet met kerken omgaan, denk ik. Ze hebben een grondwettelijke bescherming. (…) Dus we gaan er geen verordening over maken.” De minister garandeert dat er geen verbod op samenzang zal komen. Ook beloofde hij dat een ‘psalmenpolitie’ achterwege blijft.”

In de Noodverordening COVID-19 van de veiligheidsregio IJsselland die per 1 juli 2020 geldt, staat: Artikel 2.4 Verbod gezamenlijk zingen of schreeuwen.
Het is verboden in de puhblieke ruimte of in een besloten plaats, niet zijnde een woning met een daarbij behorend erf, in groepsverband te zingen of te schreeuwen. Dit verbod geldt niet voor zangers, zangkoren, zanggroepen en voor zang als onderdeel van belijdenis van godsdienst of levensovertuiging.”

En dus….kun je na gezongen te hebben de kerk verlaten

Zoals Maurice de Hondt al maanden roept: pas op overdracht via aerosolen!

Het wetenschappelijk bewijs serieus nemen zou een mondkapje regel, geen uitzondering maken en ook de social distancing vergroten. Ik vermoed dat de gemiddelde Nederlander inclusief onze overheden liever eerst zomervakantie vieren.

https://twitter.com/MennoRigterink/status/1276817272754053122

Slimmer demonstreren dan appeleren aan waanzin op het Malieveld
Organisatoren als Viruswaanzin doen er goed aan hun ongenoegen op slimmere manieren te uiten dan aan te kondigen met duizenden naar het Haagse Malieveld te komen. Dat geeft onrust bij de Veiligheidsregio en burgemeester Johan Remkes die keer op keer demonstraties verbiedt. ‘Voetbalsupporters’ die al weken verstoken zijn van mogelijkheden om hun testosteron in en rond stadions kwijt te kunnen, per 1 juli nog altijd niet spreekkoren mogen aanheffen, schreeuwen of hard zingen, komen maar wat graag zich mengen onder gewone burgers die diverse maatregelen rond social distancing in het eigen en openbaar vervoer en de publieke gezondheid in de openbare ruimte negeren, omdat ze het allemaal waanzin vinden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wandelblog Ambulare (@wandelblog) op


Nog wat zaken regelen om structureel thuiswerken verantwoord te maken

Een dag in de week thuiswerken is wat anders dan nu al voltijds vanaf half maart dagelijks achter laptop of desktop met VDI connectie aan het werk zijn. De werkgevers hadden al een zorgplicht op een veilige thuiswerkomgeving, het zich houden aan de Arbeidstijdenwet, kregen tijdens de coronacrisis te maken met de overheidsmaatregel om zoveel mogelijk vanuit huis te werken en werken maar wat graag mee aan een hybride model voor na de crisis. Volkskrant besteedde er in navolging van Intermediair terecht aandacht aan.

Het tijdens de crisis hooguit uitlenen van bureaus en beeldschermen, beschikbaar stellen van €250 voor thuiswerkvoorzieningen, of fiscaal vriendelijk afrekenen van een mobiele airconditioning is een noodverbandje, geen permanente oplossing. Van een vergoeding voor extra energiekosten (computerapparatuur, koffiezetter, waterkoker, vaker en langer de verwarming of juist airco aan) wilde de werkgever nog even niet weten. Ik zie nog teveel videobeelden van witte plafonds en ramen boven deuren bij collega’s, ofwel zelfs de aanschaf van een laptop standaard is teveel moeite. Ik werk zelf al jaren met een kunststof standaard thuis en heb twee lichtmetalen uitvoeringen voor de flexibele werkplekken elders. Zodoende kijk ik recht voor me naar het beeldscherm en met een webcamera op ooghoogte mijn gesprekspartners in hun ogen.

Gebrek aan tempo in de zoektocht Sanquin naar antistoffen

Buisjes bloed bij Sanquin Bloedbank ZwolleOp 20 juni maakte Bloedbank Sanquin in de media duidelijk in opdracht van de overheid 16.000 donoren te zoeken die hersteld van corona 4-6 keer een zak bloedplasma willen afstaan, zodat de nog in het plasma aanwezige antistoffen kunnen worden verzameld om een geneesmiddel tegen corona te verkrijgen. De indruk die op NPO radio 1 gewekt werd, is alsof Sanquin wist wie de 16.000 herstelde coronapatiënten zijn en hen in een race tegen de klok – antistoffen zijn tot 6 maanden na de ziekte nog in het bloed aanwezig – wilde uitnodigen langs te komen om onder het genot van een roze koek te komen doneren.

Toen ik een week (!) later op 26 juni zelf de email Een race tegen de klok voor een geneesmiddel kreeg, werd duidelijk dat Sanquin niet weet wie coronapatiënt is geweest. In de bij de afnamelocatie in te vullen vragenlijst staat ook geen instemmingsverklaring over terugkoppeling door Sanquin aan de donor mocht er wel corona zijn geconstateerd in de afgestane testbuisjes bloed. Je kunt je als ex-patiënt vrijiwillig aanmelden als anti-COVID-19-donor. De populatie waaruit de 16.000 mensen moeten komen is eind juni 50.000 positief geteste personen groot, aldus RIVM website. Sanquin kan alleen de eigen donoren benaderen. De GGD verzoekt sinds 25 maart 2020 genezen patiënten zich bij Sanquin te melden als donor van antistoffen. Het schoot dus kennelijk niet op aan deze of gene zijde en met een (gelukkig) sterke afname van het aantal nieuwe corona besmettingen gaat het vinden van de 16.000 niet slagen.

De keerzijde van te snel maatregelen opheffen

De Israëlische regering gooide bij de eerste uitbraak het land dicht, weerde alle toeristen. Direct nadat de piek voorbij was, ging alles weer open en verdrongen de Israeli’s elkaar op straat, strand en in gebouwen. De afgelopen weken is een tweede uitbraak gekomen, veel heftiger dan de eerste. De beelden van overvolle stranden waar badgasten liggen te bakken met een mondkapje op “nu het nog kan, want heel binnenkort gaat het land weer op slot” toont de waanzin van het eigenbelang. ‘s Avonds met duizenden gaan demonstreren tegen de regeringsmaatregelen op het Rabinplein in Tel Aviv is vragen om ellende. De woordvoerder van de stad Bnei Barak is in Nieuwsuur op 11 juli eerlijk: wij mensen hebben de tweede golf zelf veroorzaakt.

De Servische premier premier Ana Brnabić heeft in de campagne voor de parlementsverkiezingen de maatregelen opgeheven om ze na zijn verkiezing weer stevig aan te halen. Een enorme besmettingsgolf teistert niet alleen Servië, maar ook Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië en Kosovo. Nederland heeft Servië en Montenegro van de lijst met veilige landen gehaald. Er is weer een inreisverbod van kracht.

Iedereen kan zich bekeren, al dan niet oprecht. President Trump, 12 juli voor het eerst in het openbaar met een mondkapje, beweert nooit een tegenstander te zijn geweest. En wie weet is dit allemaal fake news, framing van de media, en duiken volgende week de niet geretoucheerde foto’s op, waaruit blijkt dat Trump sinds maart consequent een mondkapje draagt met meters afstand tot zijn beveiligers, woordvoerders en adviseurs.

CoronaMelder is 1 september 2020 getest en gebruiksklaar

Aldus minister De Jonge op 16 juli 2020. Vanaf half augustus, na een kleinschalige test onder 1500 Tukkers in de afgelopen weken, zal de CoronaMelder in Twente en Rijnmond een gebruikersacceptatietest ondergaan.  Tweede en Eerste Kamer moeten nog groen licht geven voor de in productiename. Als jij gelooft in een releasedatum van 1 september 2020 van een productierijpe, stabiele versie, deel ik je geloof niet. De brief van De Jonge naast onderstaande tweets – ook opvallend dat individuele ontwikkelaars en ontwerpers zich met naam en toenaam bekend maken, ik heb er op Twitter nog een aantal meer gezien – leggen, toont een bijzondere projectplanning.

https://twitter.com/emieljanson/status/1283786281747648512

Intussen in Balkbrug

Je kunt net als de Tweede Kamerleden het voorstel van wet en memorie van toelichting voor de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 zoals 13 juli ingediend ter behandeling in het parlement meenemen als leesvoer op vakantie. Gedraag je verstandig, juist op vakantie. Al waan je je kerngezond, lijkt corona bij ons in Balkbrug not steeds een ver-van-mijn-bed-show, is er  besmettingsgevaar op allerlei plekken, zo bewijzen de forse nieuwe uitbraken in de Verenigde Staten, Brazilië, Portugal, Israël en stijgt het aantal besemettingen ook in Nederland met meer dan 100 per dag in de afgelopen week.