Wandelingen in Limburgs heuvelland rond Schin op Geul

Om een mooie, afwisselende wandeling te maken in het heuvelland van Zuid-Limburg hoef je niet (ver) te rijden. Voor de zomervakantie heb ik twee wandelgidsen met ideeën mee, de Provinciewandelgids Limburg Zuid van Bart van der Schagt met 22 routes en de Gulpener caféroutes van Jo Knubben met 13 rondwandelingen door Bourgondisch Limburg. Verder heeft elke gemeente in Zuid-Limburg met gekleurde palen in de berm eigen routes door voornamelijk holle wegen, landwegen, akkerranden en bossen uitgezet. Combineren en afwijken mag.

Schin op Geul – Oud-Valkenburg (4,3km)
Schildering Miljoenenlijn bij Schin op GeulOp vrijdagavond 17 juli maken we na aankomst in het bungalowpark Schin op Geul een 4,3km rondwandeling. Naast de entree van het park leidt een smal voetpad naast het spoor naar een viaduct dat aan beide zijden beschilderd is met dank aan de firma Sikkens. Aan de noordzijde zie je een stoomtrein van de Miljoenenlijn. Van Schin op Geul tot Kerkrade rijdt op gezette tijden een stoomtrein. Beeldengroep Schaloensvoetpad ValkenburgWe volgen het Schaloensvoetpad langs de Kleine Geul naar het westen tot de Calvariegroep De Drie Beeldjes met Johannes, Jezus en Maria uit 1739. Later is er in een nis in het midden een beeld van de heilige Rochus van Montpellier aan toegevoegd. Hij is de beschermheilige tegen de pest. De beelden van Johannes en Maria zijn niet origineel: het zijn kopieën uit 1973 van eerdere, helaas gestolen, beelden. Volgens de legende zorgt de beeldengroep ook voor een veilige oversteek over de Geul. Dat kan tegenwoordig gewoon met een stalen brug voor fietsers en voetgangers.

Zicht op kasteel Schaloen 2Een beukenlaan voert naar Kasteel Schaloen. In één van de schuren, al klinkt dat minder stoer dan het hoofdgebouw, hebben we als vriendengroep jaren geleden onze eerste officiële Economentop gehouden. De naam van ons jaarlijkse evenement hielp toen om de accommodatie gehuurd te krijgen. Jonge twintigers die voor een weekend ergens bivakkeren, hebben het imago vooral overlast te bezorgen. Het 14e eeuwse kasteel zelf is als hotel in gebruik. De kasteeltuin is beperkt opengesteld. Check de informatie op de website.

Kerk Oud-ValkenburgOp deze eerste korte wandeling volgen we de provinciale weg naar Oud-Valkenburg, bekijken de Johannes de Doperkerk, één van de oudste godshuizen in de streek. Via de Graafstraat en Walem zijn we terug bij het bungalowpark.

Relive ‘Avondwandeling Schin op Geul – Oud Valkenburg’


Stadswandeling Maastricht (8,2km)
Zicht op schanswerken Hoge Fronten MaastrichtTerwijl de auto aan een laadpaal aan de Sint Lambertuslaan net ten zuiden van het stadscentrum stroom laadt, wandelen wij naar het Stadspark voor de start van de route Hoge Fronten uit de wandelgids van Bart van der Schagt. Anders dan alleen maar de Sint Servaasbrug en het Vrijthof, zien we op deze rondgang plekken die we nog niet kenden. De rivier Jeker die aan de zuidzijde als gracht fungeert en de groene long van Stadspark, Monseigneur Nolenspark, Aldenhofpark en het Waldeckpark met een volière, een waterdam, berenbank, het d’Artangnan monument, een kunstzinnige ode aan uitgestorven dieren en kazematten waar je met Maastricht Underground een rondleiding kunt krijgen.


Aan de noordwestzijde van het centrum is het Frontenpark over de restanten van robuuste vestingwallen buiten de singels. Capucijnerstraat MaastrichtNieuwbouw rond de Capucijnenstraat waar een brandweerkazerne horecagelegenheid is geworden, het Sint Pieterplein als uitgangspunt is genomen voor een binnenplein bij een appartementencomplex en de voormalige Synagoge van Maastricht te vinden is. Aan de Grote Gracht richt de middenstand zich op de blowende en seks beluste medemens. Welkom op het Keizer Karelplein waar de entree van de Sint Servaasbasiliek lonkt, maar ook het hofje ernaast. De kloosteromgang is te bekijken net als een kapel voor stilte en gebed. Sint Servaasbasiliek aan Vrijthof MaastrichtTijdens openingstijden is ook de schatkamer van de basiliek geopend voor bezoekers. Tussen de basiliek en de Sint Janskerk ligt het Vagevuur, een duidelijk schisma.

De op papier machée lijkende poppen aan het Vrijthof gaan op de foto. Wat lijkt het concert van André Rieu twee zomers geleden nu een onmogelijkheid. Via wat winkelstraten komen we uit bij het terras van Buvette ‘t Piepenhoes (een niet te missen landmark volgens de uitbaters) aan de Maas net naast de Sint Servaasbrug. Het lusje van de route naar de Lage Fronten laten we rusten. De Maasboulevard langs de stadsmuur en kanonnen brengt ons terug naar de auto.

Relive ‘Stadswandeling Maastricht’

Walem – Wijlre (9,5km)
Vakwerk in WalemVanuit het bungalowpark Schin op Geul wandel ik langs Walem omhoog tot het eerste pad scherp rechtsaf, een akkerrand ad naar het buurtschap Opscheumer. Stijgend en dalend zijn de uitzichten over de korenvelden en maïspercelen indrukwekkend. Via Fromberg kom ik in Wijlre op de Valkenburgerstraat.

Een eindje over het fietspad langs de provinciale weg tot het Keizer Willempad het beekdal in naar de Kleine Geul. Aan de overzijde ligt het natuurgebied Droog Bemden, waar Schotse Hooglanders grazen en je als wandelaar mag struinen.


Ik volg de loop van de Geul tot ik bij NIVON Camping de Gele Anemoon uitkom. Daar volg ik het fiets- en wandelpad naar het noordwesten. De Gronselerput is een altijd stromende bron van fris drinkwater uit de Keutenberg. Beide zijn naamgever voor een camping tussen de heuvels en de Geul. Engwegen is het buurtschap ten zuiden van de Geul, aan de overkant begint Schin op Geul. Sint Mauritiuskerk Schin op Geul

De 9e eeuwse Sint Mauritiuskerk is de oudste kerk in de regio, is in mergelsteen gebouwd op een kerkheuvel en omgeven door een kerkhof.

Relive ‘Avondwandeling rond Walem – Wijlre’

Schin op Geul – Gulpen – Gerendal (16,4km)
Wandelen door het weiland langs de Geul naar brouwerij Brand WijlreRoute 8 van de Gulpener Caféroutes is nagenoeg gelijk aan de lievelingsroute van Twan Huys die hij graag met z’n ouders door het Gerendal maakt, zo beschrijft hij in Wandellust. Wij beginnen de 16,4km wandeling ‘s morgens na het ontbijt in het bungalowpark Schin op Geul, volgen de loop van de Geul via Engwegen, de Gronselerput en de Droog Bemden (zie de beschrijving van de vorige wandeling). We gaan met zicht op de watermolen Otten van Wijlre achter de Brand brouwerij langs, tussen de sportvelden door en passeren het kasteel. Op het steile pad naar de 160m hoge Dolsberg waar we gewaarschuwd worden voor tegemoetkomende fietsers, haalt een peloton mannen ons in. Als wij hijgend en puffend boven zijn, pauzeren zij er echter en lopen wij door. Op het gras de heuvels af waan je je in de openingtune van Little House on the Prairie.

Linzen-bessen vlaai bij Brouwlokaal GulpenerIn Gulpen zien we de oude kerktoren bij de begraafplaats, het holocaustmonument en de drukte met toeristen op de terrassen aan de Markt. De gids beveelt aan bij Herberg De Zwarte Ruiter aan te gaan. Wij kiezen voor het rustige terras van het Brouwlokaal van Gulpener voor een stuk vlaai met een Weizen. We zijn halverwege als we het dorp weer uit de heuvels in lopen. Op de eerste top was ooit het gericht, ofwel een galg voor veroordeelden. Afwisselend landwegen, asfalt en zand leiden naar het Lemmens Bos naar het Gerendal, een uniek droogdal. Tussen bos en boerenlandHelaas is vanwege COVID-19 de Orchideeëntuin heel 2020 gesloten. We volgen de route langs de oostzijde van het dal naar beneden. Mooi, maar niet overweldigend. Op de hoek met de provinciale weg staat een caravan met schepijs voor de liefhebber. Over de Veeweg en het Beemdenvoetpad komen we bij de Geul.

Voorbij de Geultuijn steken we de rivier over, passeren we de Sint Mauritiuskerk en koersen naar onze bungalow.

Relive ‘Gulpener caféroute – Gerendal wandeling’

Walem – Genhoes – Gerendal (11,25km)
Door heuvels Genhoes omlaag naar ValkenburgIk wandel voor deze route vanuit het bungalowpark Schin op Geul naar het buurtschap Walem om er linksaf te slaan. Waar auto’s en fietsers rechtdoor mogen over de Steenstraat naar Valkenburg, buig ik links af het Sint Pietersvoetpad langzaam naar beneden. Vergezichten, akkers en op het eind een typische holle weg. Een wegkruis herinnert de voorbijganger dat welk pad je ook maar gaat, de keuze aan jou is. Bij het voormalige Pietersklooster beland ik in de drukte van downtown Valkenburg. Ik steek over en volg de Sint Pieterstraat tot de Geul. Zicht op de Geul in ValkenburgDaar houd ik de rivier aan mijn linkerhand tot de entree van het Geulpark. Hier sla ik af richting de Oud Valkenburgerweg. Van een wandeling twee jaar geleden weet ik dat direct aan de Sibbergrubbe een steil pad link omhoog leidt het Biebos in. Met 25 graden buiten is dat even afzien, maar het uitzicht op Oud Valkenburg en Schin op Geul krijg je als beloning.


Henk-Jan in velden rond GerendalNiet te makkelijk terug, ik maak een extra slinger door de akkers van het Gerendal en neem een zijpad om niet bij de ijsverkoper op de hoek Gerendalseweg-N595 uit te komen, maar bij eetcafé San Blas die een million $ view belooft. Via weer eens een andere route door Schin op Geul kom ik terug bij het bungalowpark.

Relive ‘Rond Genhoes tussen Walem en Valkenburg’