Vakantie aan de Geul in plaats van in Ligurië

Het kan verkeren. In plaats van Savona aan de kust van de Middellandse Zee in de Italiaanse regio Ligurië is het Schin op Geul geworden. Van 17-24 juli verblijven we via heerlijkehuisjes.nl op het bungalowpark Schin op Geul (Roompot Vakanties) in de heuvels ten noorden van de spoorlijn. Alle gelegenheid om te wandelen, fietsen en per auto de omgeving te verkennen. Fiets- en wandeltochten zal ik in twee aparte blogs beschrijven.

Vrijdag 17 juli Balkbrug – Schin op Geul

Kia e-Niiro aan Allego laadpaal De Brink A50 Klarenbeek‘s Morgens vroeg ontdek ik dat ik ons verblijf in Koudekerke op Walcheren in Zeeland van zaterdag 18 tot 25 juli heb geboekt, in plaats van de bedoelde 25 juli tot 2 augustus. Een pijnlijke vergissing. Ik bel met de beheerders van minicamping De Braamhof, maar helaas ze zitten in onze tweede week vol. Verplaatsen van de reservering voor het chalet naar de week van 22 augustus (kinderen alweer naar school) of herfstvakantie (om diverse redenen geen goed plan) mag, maar vinden we niet zinvol. Jammer, maar helaas. We pakken de auto, worstelen met de fietsendrager, benutten een spanband om ook de tweede fiets op de drager te zekeren, en zakken vanaf half twaalf af naar het zuiden, in vergelijking met een vertrek om vijf uur ‘s ochtends naar een bestemming in zuid- of midden-Europa een fors contrast.

Zicht op kasteel Schaloen 2Op verzorgingsplaats De Brink aan de A50 laad ik de Kia e-Niro bij. Henriëtte rijdt ons vervolgens naar Roermond, waar ik het stuur weer overneem voor de tweede laadbeurt in Urmond, net van de snelweg af, met uitzicht op een drukbezochte GGD COVID-19 teststraat. Ik rijd ook het laatste stuk naar Schin op Geul. Bij de receptie staat er zo’n €70 minder op de factuur dan de reserveringsbevestiging. Voor €10 kunnen we ook de hele week onbeperkt van Wifi gebruik maken. Op de website rekent het park €15 per device; de paniek bij de dochters gisteravond was groot, toen ik aangaf dat ze dan hooguit bij ons op de Wifi hotspots wat berichten zouden kunnen bekijken. Gratis zwemmen bij subtropisch zwembad Mosaqua in Gulpen, zoals beloofd bij heerlijkehuisjes.nl blijkt in werkelijkheid 50% korting op de entree te zijn. Wegens corona is alleen het buitenbad geopend.

Met Klazien rijd ik terug naar Valkenburg om bij de ALDI boodschappen te doen. Ik maak een shoarmaschotel klaar. ‘s Avonds wandelen we samen langs de Geul, kasteel Schaloen, waar we lang geleden één van de eerste Economentop weekenden hebben gehouden, door Oud-Valkenburg terug naar het park.

Zaterdag 18 juli auto tour door Heuvelland

Amerikaans mililtair ereveld Margraten 4Rond half elf gaan we met de auto op pad. Ik heb een route uitgestippeld die ons eerst bij de grote Amerikaanse begraafplaats Margraten brengt, voor ons allemaal de eerste keer daar. In Honthem bekijken we de Mariakapel, in Banholt de Lourdesgrot en kerk. In Mheer staat een imposant kasteel en de Sint Lambertuskerk van bouwmeester Pierre Cuypers (bekend van bijvoorbeeld het Rijksmuseum en centraal station in Amsterdam). In Noorbeek ontspringt bij de Sint Brigidabron de beek Noor. Henk-Jan en Klazien in Vallée de la Guele 4We duiken België in, slingeren door de Vallëe de la Guele Plombières langs bunkers en het kasteel van Beuschael.

IJs van Wingbergerhoeve 2Bij Vaals slaan we op verzoek van de dochters af naar het Drielandenpunt op de Vaalserberg, waar ze een remake willen doen van vijf jaar geleden gemaakte foto’s. Het is er druk. Na een korte foto shoot maken we ons snel weer uit de voeten. Herinneringen aan ooit een weekend met Capgemini verblijven in Bilderberg hotel in Kasteel Vaalsbroek komen weer boven bij het zien van het gebouw. We rijden naar de Wingbergerhoeve voor een welverdiende bak ijs en fruit. Ook hier is er grote belangstelling, al is het terras en wachtrij 1,5 meter bestendig. Via Epen, Gulpen en Wijlre rijden we terug naar Schin op Geul. ‘s Avonds fiets ik een ronde door de omgeving en spelen we daarna mijn muziekbingo.

Zondag 19 juli Maastricht

Sint Servaasbasiliek aan Vrijthof MaastrichtNa het ontbijt rijden we naar Maastricht voor de Hoge Fronten route uit de Provinciewandelgids Limburg Zuid van Bart van der Schagt. We lunchen op het terras van Buvette ‘t Piepenhoes aan de Maas. De Kia heeft intussen staan opladen aan de Sint Lambertuslaan. Een klein eind verder ligt de Sint Pietersberg, waar ENCI decennia lang grondstoffen voor cement heeft gewonnen en een deel van de mergelgrottenstelsels heeft doen verdwijnen. De grotten Zonneberg zijn wel geopend voor bezoekers. Gisteren heb ik bij Maastricht Underground online tickets gereserveerd voor de rondleiding van 14.15u. Nachtwacht in Zonneberg grotten MaastrichtIn de grotten zijn kunstwerken met houtskool aangebracht in een eigen museum. Zo kun je er bijbelse voorstellingen, reclame-uitingen, maar ook een enorme Mosasaurus, portret van Koningin Wilhelmina en de Nachtwacht bekijken.

De gids houdt ons tot 16.00u bezig, waarna de 11 graden Celcius binnen plaats maakt voor de 25 buiten. Ik bak ‘s avonds pannenkoeken, waarna ik zelf een wandeling van 9,5km maak door de heuvels. Weer in de bungalow bekijk ik op Facebook live het concert van de 60 geworden Martyn Joseph die zijn liedjes en levensverhaal deelt.

Maandag 20 juli Wandelen en fietsen door de omgeving

Wood carving Groot Haasdal‘s Morgens doen we met z’n alleen de Gulpener caféroutes #8 tussen Schin op Geul, Gulpen en het Gerendal. ‘s Avonds ga ik zelf weer fietsen, nu een wat grotere ronde naar Valkenburg, Groot Haasdal en Hulsberg.

Dinsdag 21 juli Grote ronde fietsen

Stoofvlees bij eetcafé A ge Pannes Schin op GeulMarianne durft het niet aan te gaan fietsen. Voor Henriëtte heb ik een fiets gereserveerd. Met z’n drieën maken we een 50+ km ronde door het heuvelland, door Gulpen, Eijsden, Maastricht, Meerssen en Valkenburg. We lunchen aan de Sint Pietersplas en zien zo erg veel moois van de omgeving, soms zwoegend tegen de hellingen op, dan weer met meer dan 40 km/u naar beneden stuivend.

‘s Avonds eten we bij eetcafé A ge Pannes in Schin op Geul, één van de deelnemers van de Gulpener caféroutes. Ik laat me het Limburgs zuurvlees en een glas Eschke Beer goed smaken.

Woensdag 22 juli Aachen en Schin op Geul

Glas in lood raam dom Aachen 2We gaan om tien uur met de auto naar Aachen, parkeren bij de P+R Westfriedhof en nemen de bus naar het stadscentrum. Rathaus, Dom, architectuur van het Generali kantoor, Hauptbahnhof, theater en de Elisenbrunnen bekijken we in alle rust. Boekhandel Mayersche krijgt uitgebreid aandacht. Voordat we de stad verlaten laad ik de Kia op met gratis stroom van de snellader bij de Kaufland supermarkt. Bie d’r Bekker maken we vier eenpersoonsvlaaien lichter.

Zicht op de Geul in ValkenburgEind van de middag maak ik zelf een rondwandeling door de heuvels Genhoes, Valkenburg, Biebos en Gerendal.

Donderdag 23 juli actief buiten

Pioen in botanische tuin KerkradeOm tien uur gaan we eerst naar de botanische tuin in Kerkrade, aangelegd voor mijnwerkers, tegenwoordig door vrijwilligers onderhouden. De koffie met vlaai hoort erbij, niet? Rodelbaan bij Snowworld LandgraafDe rodelbaan naast de indoor skibaan tegen de Wilhlminaberg aan van Snowworld in Landgraaf is de volgende attractie in letterlijke en figuurlijke zin. We maken elk drie ritten. Blijft leuk! De langste trap van Nederland tegen de Wilhelminaberg opDe langste trap van Nederland laat je via 508 treden van 147m boven NAP naar 225m boven NAP op de top van de Wilhelminaberg (afval van de voormalige staatsmijn Wilhelmina) klimmen, rondkijken en weer naar beneden lopen. Het viel ons mee.

Blote voetenpark Brussum 10In Brunssum bezoeken we het Blote Voetenpark. Het vier kilometer lange pad door bos, water, zand en over allerlei ondergronden (stenen, ballen, dennenappels, modder, zand, grind, boomstammen, etc. ) met spellen, spreuken en bezinning houd je met gemak een paar uur bezig.

Klazien blijft op het terras van het naastgelegen klimpark lezen, met de dochters bewandel ik het pad. Wel is het mietersdruk in het park en hebben bezoekers niets op met de anderhalvemetersamenleving.

Steengrillen in Schin op GeulAan het eind van de middag gaan we binnen in het bungalowpark bowlen en daarna steengrillen. Dat moet op tijd klaar zijn, want vanaf 19.30u is het er tijd voor de bingo-avond voor mensen uit de omgeving 😉

Vrijdag 24 juli: naar Merksplas, Wortel, Baarle, Zundert en Achtmaal

De tijd is voorbij gevlogen. Na het ontbijt pakken we de auto weer in en gaan de twee koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in het Belgische Merksplas en Wortel bezoeken, gevolgd door vele grensovergangen in Baarle-Nassau / Hertog om via de trappisten brouwerij De Kievit in Abdij Marie Toevlucht bij Zundert uit te komen in Achtmaal bij Zundert. Daarover in volgende blogs meer.