Oh Wonder – Home Tapes

Oh Wonder had ik graag 13 maart 2020 op het podium van Paradiso Amsterdam live in concert willen zien. De dag ervoor verbood de overheid evementen met meer dan 100 bezoekers. Vrijdag 13 maart ging ons land in lockdown, moest ik na een halve dag werken in Utrecht naar huis terugkeren om sindsdien mijn werk vanuit Balkbrug te doen. De concertreeks van het Londense duo om de release van No One Else Can Wear Your Crown te vieren werd opgeschort. Josephine Vander Gucht en Anthony West zaten niet stil, verzorgden een tijd lang dagelijkse miniconcerten van achter hun piano, namen nieuwe liedjes op in hun thuisstudio en gingen zodra het Verenigd Koninkrijk uit de lockdown kwam de straat op om te demonstreren voor #blacklivesmatter. De 5-song compilatie Home Tapes spreekt van verlangen om lief te hebben en aan te raken (I Like It When You Love Me), het trieste van een verjaardag in quarantaine te moeten vieren (Keep On Dancing) – naast de 32 geworden Josephine kan ik er zelf over meepraten-, eenzaamheid (Lonely Star), onbegrensde liefde en hoop voor na de crisis (Oceansize) en een oproep zorgen opzij te zetten (Don’t You Worry).

Muzikaal onmiskenbaar Oh Wonder met elektronische drumpatronen als basis, intieme samenzang en aangevuld met piano, gitaar en spaarzame synths. Voor de videoclips deed het tweetal een beroep op de trouwe fans. Zo stuurden veel luisteraars voor Oceansize een selfie in met het antwoord op de vraag wat men direct na het beëindigen van de lockdown zou doen, een prachtige verzameling illustraties van het diepe verlangen naar sociale cohesie.