Moyka – Spaces (EP)

      No Comments on Moyka – Spaces (EP)

Ik heb mijn eerste oorwurm collectie van 2020 gevonden. De 23-jarige (ze oogt jonger) Noorse Monika Engeseth heeft Moyka als artiestennaam aangenomen. Haar gelikte synth pop heeft ze leren produceren in Bergen bij een muzikale opleiding waar ze niet was weg te slaan. Qua sound lijkt Moyka op een mix van land- en leeftijdgenote Aurora en Röyksopp met Susanne Sundfør. In 2019 debuteerde ze met de EP Circles, kreeg airplay en stond bijvoorbeeld als opkomend talent op Eurosonic Noorderslag in Groningen in januari 2020, al schatte Dagblad van het Noorden recensent Martin Groenewold haar doorbraakkansen in op 15%. Was het The Voice, zou ze de live rondes niet halen, aldus Groenewold. Haar wat mysterieuze, gesloten act (live houdt ze het nog bij het afwerken van de setlist) is bij het zien van live concerten op Youtube nog niet volgroeid, maar haar muziek werkt aanstekelijk, ook zonder strakke dance moves (als toetsenist ben ik ook geen danser ;)).

Luister anders eens naar de akoestische versie van Circles om te besluiten of haar werkjes zonder synthesizers ook indruk maken. De release van de singles Spaces, Backwards en Violet in dit voorjaar maken de verrassing bij het verschijnen van de tweede EP Spaces op 12 juni minder groot, immers alleen het met Vetle Forsell geschreven Kanazawa (Maybe We Don’t Have To Go There), herinneringen aan een reis die nooit heeft plaatsgevonden en Intro (een kort intermezzo als 4e track op het album) zijn nieuw.

Afscheid nemen is net als op Circles het centrale thema, haar uitlaatklep voor een stukgelopen relatie in 2019 en manier om door liedjes heen vooruit te kijken. “We went different places, conquered different spaces. I hope you’re good and if I see you somewhere, hope it doesn’t hurt like I know it would.”

De samen met Eirik Hella geproduceerde gelaagde arrangementen met mix van Robin Rønneberg Larsen als verlengstuk van m’n liefde voor de al genoemde Sundfør die in 2012 Röyksopp Running to the Sea inzong, hebben mijn goedkeuring.