Mensenkinderen – Die ver is, is nabij

De bewerkingen van gezangen uit het Liedboek der Kerken op Geef Kostbaar Licht (2016) en Wij leven van de wind (2018), waarmee de muzikale breuklijn van full-band Mensenkinderen, fanfare, humor en concertzalen die Het lied van schijn en wezen (2014) nog markeerden, heeft met Die Ver Is, Is Nabij, een verrijking gekregen.

Voller en warmer klinkt het nieuwe elftal bewerkingen van gezangen, waarvan O Diepe Nacht een mooi voorbeeld is. Bedenk dat veel gezangen voortbouwen op al dan niet religieuze wijsjes, volksliedjes of oudere hymnen. Bas van Nienes zet deze traditie voort met textuele wijzigingen en toevoegingen, nieuwe melodieën en arrangementen voor een volledige band. Zodoende is Die ver is, is nabij bij lange na niet de klankkleur van man met gitaar of ukulele.

Gods eeuwige licht dat hoop en leven geeft, straalt door liederen als Daal tot ons neer, Morgenglans, Avondrood, O diepe nacht, het titelnummer en Land van louter licht heen. Hij is de Onzienlijke, degene die bij Jezus aan het kruis zo ver weg lijkt, en tegelijk zo dicht is, tussen ons zijn woning heeft. Hij is verheven boven ons èn vraagt ons aan Zijn tafel om een maaltijd te houden. Afsluiter Ik beloof je telkens weer is geschreven als slaapliedje voor zijn jongste dochter. Ook mensen(kinderen) die net als ik ‘s zondags niet uit het Liedboek der Kerken zingen beveel ik het album warm aan.