Linda Barendse – De schilders langs de IJssel

Als geboren en getogen Deventenaar ben ik met de IJssel opgegroeid. Regelmatig wandel ik langs de rivier, bezoek de Hanzesteden en maak ik in alle seizoenen van het jaar de oversteek naar of van m’n werk in de Randstad. Tussen de Rijn en het Ketelmeer is er veel te zien, dat wisten ook de kunstenaars uit de periode 1880-1940 van wie tientallen werken zijn verzameld door Linda Barendse in De schilders langs de IJssel. In de introductie over de landschappen langs de IJssel zijn nog oudere werken gebruikt van bijvoorbeeld Salomon van Ruysdael, Gesina ter Borch, Hendrick en Barend Avercamp (16e-17e eeuw). Traditionele landschappen uit het naturalisme, kenmerkende impressionistische indrukken en expressionisme. Grauw of juist kleurrijk. Je komt streekgenoten als Jan Voerman, dé IJsselschilder uit Hattem, maar ook Jacob Ritsema (Haagse School), Jan Altink (De Ploeg) en aquarellist Herman Dijkjans en impressionist Jo Koster tegen.

Het boek kent thematische hoofdstukken met achtergrondinformatie over de werken, schilders of de afgebeelde gebouwen, straten of plaatsen rond stads- en dorpsgezichten, bewoners, luchten, water, flora en fauna, infrastructuur, arbeid en industrie. Voor zover de werken niet in een particuliere collectie zijn, inspireert het boek tot bezoek van één van de kunst- of cultuurhistorische musea in de steden of dorpen langs de IJssel.

Over de auteur

Linda Barendse is zelfstandig kunsthistoricus bij Piekfijn kunsthistorisch onderzoek en advies en student aan de Katholieke PABO Zwolle.

Zie ook: