HAIM – Women in Music Pt. III

HAIM bestaat uit drie zussen van Joodse origine. Het oorspronkelijke plan om in maart het derde album Women In Music Pt.III uit te brengen en te gaan toeren door bijvoorbeeld Europa werd om berekende redenen doorkruist. Als alternatief werden losse singles en de compilatie ervan de 6-song EP Don’t Wanna uitgebracht. Mijn kennismaking met het muzikale drietal begon met Hallelujah, een folk song over de engelen die ons in mensengedaante helpen. Danielle (zang, gitaar), Este (bas) en Alana Haim (slaggitaar, toetsen, percussie) weten wat harmony is. Een stuk vrolijker en tegelijk wars van te gladgestreken outfits en moves zijn het vlotte Summer Girl en Now I’m In It inclusief bijbehorende videoclips.

Toen volgden het licht rockende The Steps, dat doet denken aan een kruising tussen The Corrs en Natalie Imbruglia. Radiovriendelijk is ook zeker I Know Alone, de nieuwste single, en de recht-toe-recht-aan MOR in Don’t Wanna.

In de tracklist van het volledige album, is Los Angeles de mid-tempo rocky opener met saxofoon, gevolgd (“These days, I can see no vision, I’m breaking loose”)  door het al genoemde The Steps en I Know Alone. Gapend worden de zussen wakker in Up From a Dream, een lekkere meezinger en -klapper met opvallend basspel op een rock beat. Los drumspel op het mid-tempo Gasoline (we kunnen elkaar niet loslaten), een nachtelijk telefoongesprek met een rapper in 3am, een R&B song. Na het als single uitgebrachte Don’t Wanna is er Another Try in zowaar een reggae beat.

Tekstueel staan de eenzaamheid in de drukte van de grote stad of een autosnelweg centraal. Tekstschrijfster Daniëlle’s partner en producer Ariel Rechtshaid (1979) kreeg in 2017 zaadbalkanker. Achter de vrolijke deuntjes gaat dus ook de nodige portie persoonlijke ellende schuil. Ingetogen en op gitaar zingt het trio Leaning On You, waarna Alana weer aftikt op de drums in een Alanis Morisette-esque praatzang-liedje I’ve Been Down. Wat duister is het ruim 2 minuten klokkende Man From the Magazine, waarna juist de elektronica opvalt in het strakke All That Ever Mattered. Het ouderlijk toezicht op het bezigen van grof taalgebruik is zeker van toepassing op FUBT (Fucking Up Big Time). Ja, ook de buurmeisjes kunnen een grote bek opzetten, al is het harmonieus gezongen in een verder ongepolijste mix van live gitaarspel en samples.

Als drie bonusnummers krijg je op Women in Music Pt.III de Now I’m In It, Hallelujah en Summer Girl. 16 nummers in 51 minuten zegt veel over de lengte van de afzonderlijke liedjes. Het concert ter gelegenheid van de album release vond vrijdagavond 26 juni plaats in de Joodse Canter’s Deli in de Fairfax buurt van Los Angelos, waar de meiden twintig jaar geleden als kinderen hun eerste optreden gaven. Terug naar de roots om Women In Music Pt.III – helaas met enkel publiek in de live chat op Youtube – te dopen, een album dat ik met plezier vaker laat spelen.