Fietsen in Limburgs heuvelland rond Schin op Geul

Je kunt op diverse plekken in het Heuvelland een fiets huren. Wij hebben onze eigen stadsfietsen met zeven versnellingen meegenomen naar Zuid-Limburg. We maken één grote ronde met z’n drieën, de andere hier beschreven routes rijd ik alleen in de avonduren na het eten. Ik maak gebruik van het uitgebreide fiets knooppunten netwerk en zet in de bungalow met de Fietsknoop app een ronde in elkaar. Met het lijstje knooppunt nummers in de zak ga ik op pad.

Schin op Geul – Kasteel Puth (21,9km)

Kachelsmid WalemVoor deze route (GPX of knooppuntenlijst) ga ik eerst terugschakelend de heuvel op naar Walem. Het laatste eind moet lopend, het is niet anders. Zo heb ik wel meer aandacht voor de Kachelsmid, dat hier nog wel een oude kachel voor de deur heeft staan, maar na 30 jaar hier z’n zaak gehad te hebben naar Heerlen is verhuisd.

Ik rijd door naar buurtschap Dolberg, bekijk er een kapel, terug naar Klimmen en Termaar om via Craubeek en Tervoort bij Barrier de A79 te passeren. Kasteel PuthDan rechtdoor in het beekdal van de Hoensbeek, waar aan het eind kasteel en buitenplaats Puth staat. Aan de wegzijde lijkt het een gewone Limburger hoeve, erachter staat een niet toegankelijk, privé bewoond kasteel dat gedeeltelijk in de 15e-18e is opgetrokken.


Station VoerendaalBij Voerendaal (het naambord van het station is naar het café aan de overzijde van het plein verhuisd en van ‘centraal’ voorzien) maakt de route een beweging langs de rand van het dorp naar Kunrade, de A79 weer onderdoor en dan opnieuw de heuvels in naar de buurtschappen Winthagen, Kruishoeve over het plateau van Ubachsberg en Fromberg langs de wijngaard en boerderijwinkel naar het Geuldal. Dan met de fiets aan de hand naar een top, dan weer met 40 km/u in de afdaling.

Ik neem de provinciale weg langs Etenaken, Schoonbron en Strucht om over de Veeweg naar de Geul te steken. Dan is het in Schin op Geul weer klimmen tot het bungalowpark aan de overzijde van het spoor.

Relive ‘Rondje Schin op Geul – Voerendaal’

Schin op Geul – Houthem (21,7km)
Kasteel Sint GerlachDitmaal een route (GPX of knooppuntenlijst) naar het westen. Langs de Geul naar Oud-Valkenburg, langs het Geulpark dwars door Valkenburg, de grotten passerend tot bij Tivoli. Daar de Geul over en door het natuurgebied Ingendael naar kasteel Sint Gerlach.


Hippisch centrum Bosscherhof HulsbergDe doorgaande weg overstekend naar het noorden tot net voorbij de A79 en dan rechtsaf klimmend naar de Beekstraat. Om het Ravensbos naar Groot-Haasdal, waar een kapel, kerk en een enorme uit hout gesneden haas de bezienswaardigheden zijn. Slingerend naar Arensgenhout, Kleingenhout en Hulsberg langs Hippisch centrum Bosscherhof, campings en kapellen. De A79 over en via Overheek, Dolberg en Walem terug naar het bungalowpark.

Schin op Geul – Maastricht (55km)
Oprijlaan kasteel WijlreVandaag pakken we uit en gaan vanaf Schin op Geul een grote ronde (GPX, knooppuntenlijst) fietsen. Eerst naar het zuiden via Schoonbron en Stokhem naar kasteel Wijlre en Gulpen. Achter het dorp langs naar Ingber en Scheulder naar Margraten. De Amerikaanse begraafplaats is – als je daar nog niet bent geweest – zeker het omfietsen waard.

Heuvel op naar de wolkenForse afdalingen en vervelende hellingen, kapellen en kerken tussen Bruisterbosch, Herkenrade en Sint Geertruid. Bij Libeek met kasteel zitten we pal aan de Belgische grens die we in zuidwestelijke richting blijven volgen tot bijna bij de rivier Voer.

Daar kruisen we de A2 en komen Eijsden in. Hier staan prachtige huizen en kerken. We maken een tussenstop bij de Lidl om brodjes te kopen voor de lunch later aan de Pietersplas met uitzicht op de Sint Pietersberg en ENCI aan de Maastrichtse kant. Mosa tegelfabriek MaastrichtOp de fiets dwars door Maastricht is een belevenis. Het Bonnefantenmuseum, koepelkerk, station en de Mosa tegelfabriek zijn enkele van de aandacht trekkende punten.


Via Rothem (ook een mooi centrum) komen we in het gezellige Meerssen. We pakken de loop van de Geul weer op richting Vroenhof, Houthem en Sint Gerlach, waar we wat langer bij de sculpturen in de kasteeltuin kijken. Dan dwars door Valkenburg, het Geulpark en Oud-Valkenburg bij kasteel Schaloen langs naar Strucht terug naar Schin op Geul.

Relive ‘Tussen Geul en Maas met zeven versnellingen’


Schin op Geul – Ten Esschen (17,1km)
Kasteel RetersbeekVoor deze laatste tocht (GPX) heb ik een doel, kasteel Retersbeek bij het A79 knooppunt Ten Esschen. Via Walem en Klimmen (je begrijpt wat ik moet doen) kruis ik de A79 en koers eigenlijk continu rechtdoor rijdend naar Retersbeek. Een hoek verderop staat kasteel Puth, waar ik eerder ben geweest.


Kerk RansdaalIk wil niet de route van toen overdoen en wijk van knooppunten af om op eigen gelegenheid m’n weg door Voerendaal te vinden. Dat lukt best als ik bij de rand van Kunrade weer bij de A79 beland. Een blik op Komoot en een geschikte weg terug via de heuvels van richting Ransdaal is gevonden. Klimmen gaat moeizaam, de afdalingen zijn veel leuker. in het dorp met de Sint-Theresiakerk uit de 20e eeuw maak ik een selfie bij groepsaccommodatie ‘t Auwershoes, waar we in 2015 onze jaarlijkse Economentop hebben gehouden. Door de heuvels omlaag naar het Geuldal voor een laatste stuk naar Schin op Geul.