Austra – HiRUDiN

      No Comments on Austra – HiRUDiN

Ik ontdekte Austra, de artiestennaam van der Canadese Katie Austra Stelmanis, min of meer toevallig op 13 juni. Sinds 2011 maakt ze albums. HiRUDiN is haar vierde, volgestopt met lekkere synth pop deuntjes en intrigerende luisterliedjes, waarop haar sopraan zweeft. De gedachte aan Kate Bush en In opener Anywayz zingt ze de ellende van een verstikkende relatie van zich af en beseft dat haar leven gelukkig doorgaat. In All I Wanted is het F-woord regelmatig te horen. Degene die ze toezingt heeft er duidelijk een puinzooi van gemaakt.

Op eigen benen weet de zangeres die haar liedjes zelf schrijft zich goed te uiten. Ze zocht zelf nieuwe muzikanten bij elkaar, naast een kinderkoor, een eigentijdse klassieke improvisatiegroep C_RL, het duo Kamancello, het kulingtang ensemble Pantayo. Zo krijg je bijzondere arrangementen. Ze produceerde HiRUDiN met de Schot Rodaidh McDonald en de Canadese multi-instrumentalist Joseph Shabason. Tracks die er voor mij uitspringen zijn Risk It and I Am Not Waiting. Cecile Believe is te gast bij het kinderkoor in het laid-back Mountain Baby. De pulserende afsluiter Messiah heeft ontnuchterende teksten: “As I stand, I’m not a messiah. So take me down back to the ground. I’m not your answer. I can’t be your escape. You’ve raised me up, I’m in the sky. Don’t be surprised when I can’t deliver. The pulse you need, this old machine. Don’t be surprised when I can’t deliver. A heaving breath, mountain of steam.” Met 33 minuten is het album wel aan de korte kant. Gelukkig kun je gewoon opnieuw afspelen. Een elegante kennismaking.