Aharon Appelfeld – Verwondering

Vlak voor Aharon Appelfeld (1932-2018) stierf, voltooide hij Verwondering, waar de christelijke Irena, zelf slachtoffer van dagelijkse meervoudige overweldiging door haar echtgenoot, getuige is van een moord op Joodse buren Katz en hun kinderen. Het expliciete antisemitische in de jaren ’40 in Oekraïne met de Duitse Befehl ist Befehl als excuus om elke aanwijzing zonder tegenstribbelen uit te voeren. Wie een Jood redt, redt de hele wereld. En wie is gekomen om de wereld te redden onder het naziregime? De roman grijpt in flarden terug naar de tijd voorafgaan aan het jodenvrij krijgen van steden en dorpen, Irena’s omgang met de buurmeisjes en onwetendheid over het antisemitisme, maar belicht vooral de ogenschijnlijk geesteszieke Irena die haar landgenoten blijft wijzen op de Joodse afkomst van Jezus Christus. Net als haar Heiland wordt ze door velen veracht en enkel door het uitschot begrepen. Waar ze zelf voor inspiratie haar toevlucht zocht bij een mysterieuze Oude Man, staat ze tot aan haar sterven klaar met raad en daad, hoe klein en onbetekenend ook. Tragisch is haar einde, waarmee ze ook geen verlossing (meer) kan bieden.

Over de auteur

Aharon Appelfeld werd in 1932 geboren in een gehucht in Roemenië (tegenwoordig Oekraïne) en overleefde als kind de Holocaust. Appelfeld heeft bijna vijftig boeken geschreven en zijn werk is in vijfendertig talen uitgegeven. Hij werd wereldwijd vooral bekend met de romans Badenheim 1939, Bloemen der Duisternis, Het tijdperk der wonderen en Het verhaal van een leven. Appelfeld ontving tweemaal de National Jewish Book Award. Daarnaast won hij de Prix Médics en de Independent Foreign Fiction Prize. In 2013 werd hij genomineerd voor de Man Booker International Prize. Appelfeld overleed in januari 2018.