Virtuele wandeltochten: de stappentellers van 2020 voor een goed doel

Stappentellers voor aan je riem kreeg je een decennium geleden nog als relatiegeschenk. Een paar jaar geleden trakteerde een werkgever die z’n personeel in beweging wilde krijgen nog op activity trackers armbandjes. De coronacrisis brengt ons dit jaar virtuele wandeltochten. Apps die je stappen tellen of aan de hand van GPS je wandelingen – zoveel mogelijk in de eigen omgeving – bijhouden. Goede doelen organisaties zien de actieve wandelaars als nieuw verdienmodel. We kunnen ook niet allemaal, en al helemaal niet in 2020, de Mont Ventoux op. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet.

Pronkjewailspel voor Groningen Toerisme Coöperatie

Finish Pronkjewailspel in GroningenZelf heb ik van 9 t/m 29 mei meegedaan met het Pronkjewailspel. In het openingsweekend op zaterdag 9 en zondag 10 mei had ik er 90km binnen Balkbrug mee gewandeld en behaalde ik de #1 positie. Om het hele pad van ruim 350km af te lopen, ben je wat meer dagen onder de pannen. Je loopt virtueel over de Noord route van het Pronkjewailpad. De etappes zijn zolang als de dorpen uit elkaar liggen. Dat is de ene keer 2, de andere keer 20 kilometer. Bij elk dorp krijg je een meerkeuzevraag voorgelegd uit de koker van historica en Groningen kenner Sanne Meijer. Op 29 mei was ik als zesde ermee klaar. Googie Fit is vereist. Die app telt de stappen en geeft ze door aan de Pronkjewailspel app die verder offline te gebruiken is. Een vrijwillige bijdrage al dan niet gesponsord gaat naar de Groningen Toerisme Coöperatie die getroffen ondernemers in de provincie helpt.

Wandel corona de wereld uit voor Radboud UMC

Het Radboud Fonds, het goede doel van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, roept op om te gaan wandelen. Alone. Als actie om geld in te zamelen voor onderzoek naar corona in het Radboudumc. Wandelaars kunnen een actie aanmaken op wandelcoronadewerelduit.nl. ‘Een rood t-shirt en een medaille zijn de beloning. Kennedy walker Dennis Verwoert organiseert op 4 juli zijn solo Kennedymars en wandelt vanaf 5 uur ‘s morgens 80km vanuit zijn woonplaats Veenendaal voor dit goede doel. Er is geen speciale app, je moet een bewijs van de afgelegde afstand naar de organisatie sturen. Je kunt dus je eigen elektronische kilometerteller (Strava, Endomondo, Google Fit, etc.) gebruiken.

In beweging voor Matchis op 20 juni

Matchis, de organisatie die vraag en aanbod van stamceldonaties bij elkaar brengt, organiseert op 20 juni het evenement In beweging voor Matchis. Een actief sponsorevenement dat je volledig zelf kunt invullen! We kunnen in deze periode niet bij elkaar komen, maar door allemaal tegelijk in onze eigen omgeving in beweging te komen, voelt het toch een beetje alsof we dit samen doen. Je mag zelf je activiteiten bijhouden en het sponsorgeld verzamelen.

  • Machis biedt een platform om gratis je eigen promotiepagina op te zetten -> ‘Sterk voor Matchis’;
  • Je ontvangt een Sterk voor Matchis T-shirt bij een sponsorbedrag van minimaal €50;
  • Je krijgt een medaille als bewijs voor jouw inzet!

De kosten van registratie en typering van een donor zijn € 35. Iedere euro helpt.

Nacht van de vluchteling…of dagwandeling voor noodhulp aan vluchtelingen

Op 20-21 juni zouden duizenden deelnemers in 10 steden de Nacht van de Vluchteling lopen, om zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen waar ook ter wereld. Vanwege de coronacrisis is de Nacht van de Vluchteling dit jaar in een ander jasje gestoken. Je kunt nog steeds de kilometers maken, ze worden digitaal gevolgd met de NVDV-app. Via de NVDV-app kun je jouw kilometers laten sponsoren door mensen in je omgeving. Deel je donatieverzoek makkelijk via WhatsApp en social media. Zo kun je jouw kilometers omzetten in geld voor noodhulp.

Op zaterdag 20 juni, de door UNHCR geclaimde Wereld Vluchtelingendag heb je dus weer een gelegenheid om je wandeling te laten sponsoren en een goed doel te steunen.

Coronamars voor Sportkracht12

Stichting 40 Mijl die in het Lauwersmeergebied lange afstandswandelingen en een Kennedymars organiseert, heeft ditmaal een Coronamars of de Corona 4Daagse op de zaterdagen in juni op poten gezet. Afhankelijk van je afstand en aantal dagen dat je meedoet, lopen de deelnamekosten op. Je krijgt een oorkonde en medaille, stempel en aandenken. Een bijpassend t-shirt met logo moet je afrekenen voor €25,50 inclusief verzendkosten. Van je inschrijfkosten komt €3 ten goede van Sportkracht12 die in samenwerking met 12 provinciale organisaties, gemeentes, scholen en sportverenigingen projecten opzet om kinderen meer in beweging te krijgen. De app Locatieradar  wordt gebruikt door onze organisatie om de deelnemers te volgen.

Nierdaagse voor Nierstichting

De Nierstichting zet alles op alles om nierziekten te genezen, zodat mensen met een nierziekte er weer kunnen zijn voor hun omgeving. Samen kunnen we grote stappen voor nierpatiënten maken. Wandel mee met de Nierdaagse van 1 t/m 31 juli 2020 en help nierziekten genezen. Je mag zelf bepalen hoe lang en vaak je aan de wandel gaat. De route bepaal je  ook zelf. Inschrijven kost je €10 per persoon en kan tot 1 juli 2020. Je krijgt dan een online badge, wekelijkse nieuwsbrieven en podcasts, wandeltips, inspirerende wandelroutes, een stempel voor in je papieren wandelboekje en een uniek aandenken.

Geen app of andere fratsen, gewoon zelf wandelen. Natuurlijk zijn extra donateurs welkom en kun je je laten sponsoren, maar dat is niet verplicht.

Een virtuele Camino de Santiago de Compostela dan?

Mocht je nog ruimte over hebben op je smartphone, kun je bij je wandelingen al dan niet voor één van de genoemde goede doelen meteen meedoen aan de Camino de Santiago Virtual Mission. Met vliegtuig of trein naar Zuid-Frankrijk is immers niet noodzakelijk vervoer. Na 772km wandelen vanuit  Saint-Jean-Pied-de-Port kom je virtueel aan in de aan de apostel Jakobus gewijde kathedraal van Santiago de Compostela en krijg je een fonkelende geel-blauwe medaille thuisgestuurd en een digitaal certificaat. Je mag je eigen deadline stellen tot 78 weken in de toekomst. Elke beweging telt, of je nu wandelt, fietst, hardloopt of gaat roeien. Je verrichtingen log je in de speciale app die momenteel ook kan synchroniseren met Apple Watch, Apple Health, Fitbit, Strava and Map My Run/Ride. Andere applicaties volgen nog.

Je kunt alleen of als team meedoen. Bij het bereiken van mijlpalen krijg je virtuele ansichtkaarten. Met Google Street View kun je je locatie op het Iberisch schiereiland bekijken. En er is een leaderboard / Maps mashup waar je andere deelnemers kunt volgen. Het deelnamepakket zonder t-shirt kost €34, inclusief t-shirt €64. T-shirts worden in juli toegestuurd.