Gert van Santen & Annelies van Gool – PMC Next : Aan de slag met Projectmatig Creëren

Sinds 1998 staat Projectmatig Creëren van Jos Bos en Ernst Harting in mijn boekenkast. De methode, waaraan ook kernkwadrant creator Daniel Ofman bijdroeg, is één van de alternatieve, een breed scala aan processen en aandachtsgebieden van projectmanagement afdekkende methode. Ten opzichte van de meer op processen en hard skills geënte methoden als PRINCE2 doet PMC recht aan de menselijke, verbindende kanten van een project. De methode is opgefrist en heel wat handzamer toegankelijk gemaakt in het nieuwe PMC Next: Aan de slag met Projectmatig Creëren van voormalig Kernconsult directeur Gert van Santen en consultant Annelies van Gool.

De essentie van PMC op de vier richtingen Ik – Wij – Zij – Het is toegespitst op het waarde leveren door co-creatie, licht en wendbaar houden van je projectorganisatie en gebruik te maken van de ambitie, energie en creativiteit van de betrokken mensen. De inhoud is verdeeld over de start (waarom van de methode, ontstaan van een project en de keuze voor een passende aanpak), creatie (inrichting van je project(organisatie), waarbij het typische PMC managementproduct Project Start-Up uitgebreid wordt behandeld), het werk (acht interventies om het energieniveau in je project hoog te houden, intervisie) en de nazorg (hoe beëindig je netjes je project). Voorbeelden van plannen, checklists, analyses en teamsamenstelling zijn als bijlagen opgenomen.

Over de auteurs

Gert van Santen was directeur en is nu organisatieadviseur bij Kern Konsult, een bureau voor organisatieadvies. Gert heeft ruime ervaring met het begeleiden en professionaliseren van Programmamanagement en Projectmanagement (Projectmatig Creëren) binnen organisaties.

Annelies van Gool is organisatieadviseur bij Kern Konsult. Als gedrags­wetenschapper en manager in de zorg en het onderwijs heeft Annelies veel ervaring in het leiden van programma’s en projecten.