Chicane – Behind the Sun (2020 Anniversary Mixes)

Twintig jaar geleden kwam Behind the Sun, het tweede album van de Britse DJ/producer Chicane (echte naam: Nick Bracegirdle) uit. In de tijd van Napster en vrienden en jonge broer met MP3’s per kilo brandde ik m’n CD die in de jaren dat het nog normaal was met de auto dagelijks het woon-werkverkeer tussen Balkbrug en Amsterdam Zuidoost af te leggen heel wat keren gedraaid heeft in de CD wisselaar van m’n leasewagens. Wat is de wereld veranderd! Chicane en zijn muzikale vrienden kijken nu ook anders tegen de tracks van weleer aan. Waar remixes van EDM eerder een versteviging van beats en samples inhielden, zijn de mixes op de Behind the Sun (2020 Anniversary Mixes) haast ingetogen te noemen.

Zo speelt nu de percussie de hoofdrol in het dromerige Low Sun nadat Blood Groove & Kikis de track onderhanden namen in melodieuze progressive trance. The Thrillseekers hebben een lekker lopende versie van No Ordinary Morning afgeleverd. Heerlijk op de koptelefoon of in de auto.  Behind the Sun kende twee succesvolle singles, Saltwater met first lady of Celtic music Moya Brennans vocalen die ontleend zijn aan Theme From Harry’s Game van Clannad, waar ze met haar familie in zong, en Don’t Give Up met Bryan Adams. In 1998 had Chicane Adams’ Cloud Number Nine van een remix voorzien.

Op de eerste schijf staan van Saltwater de eigen Slow Tide Remix, een dampende trance versie van de in Berlijn woonachtige Kevin de Vries en een bewerking van AVIRA. Van Don’t Give Up twee remixes: de down tempo Chicane Lockdown Remix en de juist versnelde stamper van Giuseppe Ottaviani. De Britse Jody Wisternoff doet de vocalen van Justine Suissa. In 1999 was Chicane de eerste die Justine vroeg te zingen op z’n album, daarna volgden meer producers en werd Suissa in 2001 één van de vaste zangeressen met het producerscollectief Above & Beyond en dé stem van het nevenproject OceanLab. Van Halycon, Overlap en Andromeda nam Chicane zelf nieuwe mix-versies op. Opvallend is de lengte van de mixes, nergens boven de vijf minuten.

Op de tweede schijf staat het originele Behind the Sun album met een paar extra’s, een remix van Saltwater van The Thrillseekers en een reboot versie van Don’t Give Up als nieuwe afsluiter. Afgezien van de Ouverture klokken de tracks hier op Overlap na tussen de vijf en tien minuten. De verjaardagseditie is goed voor twee uur luisterplezier en dat is knap voor een remix album, waar doorgaans meer dan eens een irritatiemoment of zwakke versie opgenomen is.