Bartho Hendriksen – Onverwacht Nederland – meer dan 500 verrassende plekken

Waar reguliere reisgidsen, ook uitgaven van Capitool, aandacht voor vragen zijn de top x van plekken die je in een land, regio of stad minstens bezocht moet hebben op je vakantie. Er is een reden waarom het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (overigens nog altijd met Holland Marketing zichzelf aanprijzend) buitenlanders anno 2020 wijs moet maken, dat er buiten Holland nog veel meer te zien en te beleven is in Nederland. Voor de honderden alternatieven van een Dam, Rijksmuseum, Vondelpark, Zaanse Schans, molens in Kinderdijk, Madurodam en Giethoorn, plekken die je als geboren en getogen Nederlander vast niet allemaal kent, is er nu de stevige gids Onverwacht Nederland – meer dan 500 verrassende plekken die Bartho Hendriksen samenstelde en fotografe Sacha de Boer van een voorwoord voorzag. Ten eerste vallen de schitterende foto’s op. Naast de Nationale Beeldbank zijn Dorien Koppenberg, Robert Poutsma en routebouwer en auteur van diverse wandelgidsen Ad Snelderwaard de grote bijdragers. Volgens het artistieke concept van de Eyewitness Travel Guides, uitgegeven door Dorling Kindersley Ltd in Londen, is een thematische opzet (natuur en groen, water, activiteiten en sporten, steden en dorpen, kust, festivals en tradities, architectuur en monumenten, kunst en cultuur en historische bezienswaardigheden) de structuur om je honderden ideeën aan de hand te doen met een stuk tekst, ligging, webadres en aanvullende informatie. En zo kun je bijvoorbeeld naar de Drentsche Aa in plaats van de Veluwe, Oranjewoud bij Heerenveen in plaats van de buitenplaatsen langs de Utrechtse Vecht, de IJssellinie verkiezen boven de Hollandse Waterlinie, of gaan fierljeppen in plaats van het Leids ontzet vieren.

Musea te over, festivals in alle uithoeken van het land, godshuizen in alle soorten en maten, op veel meer plekken duinen en zandverstuivingen dan in de Amsterdamse Waterleidingduinen, veel meer te wandelen dan het Pieterpad of de Nijmeegse Vierdaagse. Onverwacht Nederland is een fraai naslagwerk vol inspiratie geworden.

Over de auteur
Bartho Hendriksen (1953) studeerde aardrijkskunde en biologie aan de Stichting Opleiding Leraren te Utrecht waarna hij twee jaar als leraar aardrijkskunde werkte op een middelbare school. Van 1981 tot 1990 werkte hij als boekhandelaar te Utrecht. Sinds 1989 is hij zelfstandig ondernemer.
Tussen 1986 en 2002 schreef hij samen met Leo Platvoet zestien delen in de Serie Odyssee Reisgidsen. Daarnaast werkte hij als freelancer voor o.a. ANWB (fietsgidsen), Privilege (reisartikelen) en Recreatiemaatschappij Rivierengebied (folders).

Voor de serie Marco Pologidsen schreef hij deeltjes over Maastricht (zesde druk 2010), Zeeland, Friesland en Drenthe.

In de serie Capitool Reisgidsen verschenen de delen Verrassend Nederland, Hasselt & Limburg, Friesland, Zeeland, Utrecht, Zuid-Limburg & Maastricht, Antwerpen en Gent & oost-Vlaanderen zijn van zijn hand. Als freelance redacteur schrijft hij reisartikelen voor de Reisgids van de Consumentenbond.