Afwisselende rondwandeling tussen Den Ham en Almelo

Door om zeven uur ‘s morgens te beginnen aan m’n veertiger (jargon voor een rondwandeling van 40+ kilometers) die ik met Routeyou vanuit Den Ham in zuidoostelijke richting heb uitgezet, hoop ik de verwachte onweersbuien die vanaf drie uur vanmiddag verwacht worden vóór te zijn. Bij vertrek uit huis is het al 18 graden. Jas blijft aan de kapstok, t-shirt en korte broek zijn voldoende vandaag, een rugzak met flessen water, wat broodjes en fruit noodzakelijk.

Relive ‘Rondwandeling Den Ham – Almelo’


Joodse begraafplaats Den HamIk loop de Dorpsstraat uit naar het oosten, waar aan het eind van het brinkdorp één van de twee Joodse begraafplaatsen ligt. De doorgaande N341 maakt snel plaats voor een gang door een stuk van het uitgebreide natuurgebied Zandstuve. Een deel van de route ken ik van een ronde bij Den Ham op 5 mei 2019 toen duidelijk werd dat m’n linkervoet echt wat mankeerde en ik na 12 kilometer wandelen niet verder kon. Tot april van dit jaar duurde het herstel van de blijkbaar opgelopen hielplaatontsteking.

Ik kom over wat zandwegen uit bij het laatste stukje Overijssels Kanaal, hier ook Zwols Kanaal of Veenkanaal geheten. Reflectie bomen in Overijssels KanaalEen lange rij bomen staat parallel aan het kanaal te wuiven in de wind. Het is een bijzonder landschap, want de Linderbeek loopt hier direct naast het kanaal om verderop haasje-over te spelen met het Zwolsekanaal dat rechtdoor uitkomt in het kanaal Almelo-De Haandrik. Het Veenkanaal buigt af naar het zuiden om bij Aadorp te splitsen in het Lateraalkanaal dat ten oosten van Almelo getrokken is en aan de kant van Wierden een tweede leven krijgt als de beek Wendel. Ik kom langs al deze watergangen. Opvallend nu is het zandpad tussen de beide kanalen en de grote hoeveelheid actieve vissers uit met name de Duitse stad Stuttgart als ik op de kentekenplaten van hun auto’s afga.


Zicht op VeenleidingHet zandpad langs het Veenkanaal loopt heerlijk rustig. Na een kleine twee kilometer sla ik af naar Daarlerveen dat als lintdorp aan het Kanaal Almelo-De Haandrik ligt en een eigen station aan de lijn Almelo-Mariënberg heeft. Acht kilometer lang mag ik langs het kanaal. Dat is een eind, maar zo langs en op het water is altijd wat te zien: boerderijen, nieuwbouw, klussers en bouwvakkers die de warmte proberen voor te zijn, het buurtschap Westerhoeven, de staalbeschermer Coes en betoncentrale vd Bosch. Löwik meubelen VriezenveenIn Vriezenveen neem ik de brug om het water vanaf de oostelijke oever te bekijken. Natuurlijk is het enorme pand van Löwik meubelen en de kerk op de foto gegaan. Wandelbankjes zijn hier niet te vinden. Ik rust op een betonnen voet van het N36 viaduct over het kanaal na ruim 14km wandelen.

Viaduct N36 Aadorp schittert in Kanaal Almelo-De HaandrikAadorp ben ik op mijn ronde om Almelo dit voorjaar vanaf de andere kant in gekomen. Nu vallen me de Hervormde Aakerk en z’n buurman Zentrum (voor yoga en andere ‘oosterse’ praktijken) op, neem ik de eerste brug bij de sluis en draai voorbij het spoorviaduct weer rechtsom om het zandpad langs het spoor talud te volgen. Een ander zandpad langs een akkerrand brengt me op het Bedrijvenpark Twente. De Bedrijvenparksingel is niet voor wandelaars aangelegd. Pas na de N36 wordt het weer leuk en mooi. Stouwevijver WierdenWelkom in Wierden. Ik neem hier de wandelpaden door het park rond de Stouwevijver, een graspad langs de Wendel, een stukje van de F35 fietssnelweg en dan de rustige landweg Klumpershoek.

Er zijn veel wielrenners en ATB’ers actief, de omgeving in de achtertuin van de Sallandse Heuvelrug is ook prachtig om allerlei routes te maken. Ik haal zowaar een stel wandelaars in. Nieuwbouw Kerkhooilanden WierdenDe lelijke gebouwen die ik voor het plaatselijke AZC had aangenomen, blijken De Passie, een evangelische middelbare scholengemeenschap te zijn, nu nog omgeven door weilanden, over een aantal jaren ingesloten door de oprukkende nieuwbouw in de voormalige Kerkhooilanden, met woningen zo uit de catalogus die je in elke recente uitbreidingswijk in Nederland aantreft. Ik blijf aan de rand van Wierden met Cool nature speeltuin De Klimkuil aan de Dokter G.H. Beensweg , scholen aan de Abraham Kuyperstraat en een ommetje om de spoorlijn Zwolle-Almelo veilg te kunnen passeren.

Over pad langs Daarlerveldsleiding verder naar KanaalAan de Looweg staat gelukkig weer een wandelbankje. Er zit 25km op en het is drukkend warm. Ik zie borden naar een oude schietbaan. Die ligt niet op de route. Ik moet kilometers maken, eerst drie in westelijke richting over de Erve Meijerinkweg, dan drie over de onverharde Dwarsdijk met uitzicht over het natuurgebied Wierdense Veld. Bij het buurtschap De Kolonie rust ik weer even. Dan verder naar het buurtschap Piksen. Linderweg naar Den HamZicht rondom, kuddes koeien, honden die aanslaan en voor de rest rust. Na de twee kilometer verharde Flierdijk krijgen de kuiten weer uitdaging langs de rand van een kurkdroog weiland en op het hobbelige graspad langs de Daarlse Veldleiding, de zandweg langs het Overijssels Kanaal. Een stuk verharde weg over de Linderbeek en dan weer onverhard over de Linderweg/Zomerweg tot aan de rand van Den Ham. Na bijna 42 kilometers is het mooi geweest.