Weg uit de waanzin van corona maatregelen aflevering 2

Terug naar normaal zit er nog even niet in, en dus ben ik weer drie dagen thuiswerken verder – Hemelvaartsdag en vrijdag een klein beetje van mijn sinds april opgebouwd reservoir aan overwerkuren compenserend – en wat vondsten van de ontsporingen en goedbedoelde, maar slecht doordachte maatregelen verder. Uitgeschreven of een verspreking of niet, maar Ruttes uitspraak: “we wassen de handen stuk” heb ik in het begin van de coronacrisis in ons gezin al gezien. Er is heel wat vaseline en Sudocrem aan te pas gekomen om de huiduitslag terug te dringen.

Een eigen buschauffeur en naar de universiteit als je al zomervakantie hebt verdiend?

Dinsdagavond was er de zoveelste persconferentie met een paar opvallende maatregelen die wel uitgelegd, maar niet gepubliceerd zijn op de algemene beschrijving van de veranderingen op rijksoverheid.nl, maar weer wel op een apart bericht over de wijzigingen voor het onderwijs op dezelfde website:

  • Het openbaar vervoer mag niet overbelast raken. Dus leerlingen komen lopend of met eigen vervoer naar school. Leraren gaan zo min mogelijk met het openbaar vervoer. De VO-raad en regionale vervoerders maken afspraken over speciaal vervoer voor leerlingen die te ver weg wonen om te fietsen.
  • Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Bedankt, onze oudste dochter haalt haar propaedeuse online en is vanaf 15 juni sowieso vrij tot het begin van het nieuwe academische jaar. Vanaf 15 juni kunnen dus hooguit wat inhaalslagen, hertentamens, o.i.d. plaatsvinden. Onze jongste heeft een jaarabonnement voor de bus tussen Balkbrug en het Carolus Clusius College in Zwolle, waarvan ze alweer twee volledige maanden geen gebruik heeft kunnen maken.

De school heeft tot zondag niet van zich laten horen. Nog één week te gaan.

Zwolle Station, Bus Syntus Overijssel

foto: Nik Morris (van Leiden)

Naar Syntus Overijssel is dinsdagavond het volgende uitgezet:

“Het is erg stil in de actieve informatievoorziening richting mensen die een (jaar)abonnement hebben gekocht en nu zelf of hun kind al ruim twee maanden geen gebruik mogen maken van het OV om naar school te gaan. Bij de Veelgestelde vragen melden: “Wij hanteren de vergoedingsregels zoals deze in de Algemene Voorwaarden van het abonnement zijn aangegeven. Omdat er nog gewoon met het ov gereisd kan worden is er geen sprake van restitutie.” is zeer discutabel, want van de regering mogen schoolgaande kinderen géén gebruik van het OV maken, ook niet na de herstart van de scholen per 2 juni 2020. Aangezien er €1150/12 is voorgefinancierd en er geen gebruik van de bus gemaakt mag worden, is restitutie of automatische verlenging van de abonnementsduur, zoals Museumkaart dat voor kaarthouders ook doet, alleszins redelijk. Ik hoor graag snel van u.”

Woensdagmorgen kreeg ik antwoord  van Klantenservice: “Ik las je bericht waarin je een terechte opmerking plaatst over het opschorten va het jaarabonnement nu de kinderen niet met de bus naar school mogen reizen. 

Inderdaad volgen wij nog steeds de productvoorwaarden van de abonnementen op voor wat betreft restitutie van een product. Vooralsnog zijn er voor de abonnementhouders geen regelingen getroffen. Dit is een landelijke bepaling bij alle OV-bedrijven samen. Als de regels voor restitutie of opschorten van jaarabonnementen toch anders worden dan hoor je dat van ons. 

Voor nu blijf gezond! En wens ik je een fijne dag.”

Woensdagochtend noteerde ik: Ik verwacht dat het resultaat zal zijn van de afspraken tussen VO raad en regionale vervoerders dat onze dochter via het CCC een toestemmingsverklaring krijgt gemaild die ze zelf mag afdrukken en meenemen op haar ritten tussen Balkbrug en Zwolle met de reguliere lijnbussen.


Weer haarscherp Netflixen of naar de kerk kijken


Angst is géén geneesmiddel, wandelen wel, maar voorlopig niet georganiseerd
Kwartet pronkjewails in gouden randHet chronisch gestrest rondlopen is niet bevorderlijk voor je gezondheid, zo waarschuwen artsen in het AD. Buiten wandelen mag gelukkig – ik maak dagelijks gebruik van dat recht – hoewel de aanhoudende onduidelijkheid organisaties van wandelevenementen ook verderop nu verstandige besluiten laat nemen en deze annuleren:

  • het tweedaags wandelfestival Tocht om de Noord in Groningen op 26 en 27 september 2020 wordt verplaatst naar 18 en 19 september 2021, nog steeds met 75 jaar vrijheid in Groningen als thema en dezelfde (neven)activiteiten als een Kennedymars en Ultramarathon. Mocht in 2021 de organisatie van de Kennedymars Haaksbergen nog bestaan en zin hebben, zitten de twee elkaar in het bewuste weekend te concurreren. Overigens was er de laatste jaren in elk weekend van september keuze uit minimaal twee Kennedymarsen.
  • De Twiegsnieders lange afstand wandeltocht, een Kennedymars rond Noordwolde (Friesland) gaat van 24-25 oktober 2020 naar 23-24 oktober 2021.

Voor hoelang blijven de overgebleven Kennedymarsen van 2020 in de agenda staan?

Coronatestapp

Automatisering Gids legde woensdag uit hoe de coronatestapp die nu door een handvol niet nader genoemde experts – en dus niet meer de grote partijen en consortia die in het paasweekend hun appathon hielden – wordt ontwikkeld met open source, APIs van Google en Apple, een Data Protection Impact Assessment (DPIA) en een PoC volgende week. Hopelijk is de coronacrisis eerder afgelopen dan de app ingevoerd.

Ik ben niet zo van de wekelijkse online petitie, maar voor een appèl aan de regering om de live muziekbranche sneller te laten herstarten maak ik graag een uitzondering. Het initiatief op liefdevoormuziek.nu ondertekende ik in de hoop dat de overhandiging volgende week in Den Haag echt wat uithaalt. De concerten en festivals mis ik behoorlijk!

IJsboerderij Nona MeppenHemelvaartsdag maakt duidelijk hoe we ons verhouden tot de crisis. Het is druk op de Drentse fietspaden en op de A37 rijden ‘gewoon’ Duitse auto’s ons land in. Op de radio vooral berichten over afgesloten parken en strandopgangen vanwege de drukte. Alle bootjes in Giethoorn zijn verhuurd, de Utrechtse plassen overvol. Het mooie weer ‘duwt’ ons naar buiten. En dat is juist goed, lees ik donderdag in de Volkskrant, De zon inactiveert het virus. In de buitenlucht vindt nagenoeg géén besmettting met COVID-19 plaats. Veruit de meeste besmettingen vinden plaats in huis en in het openbaar vervoer, constateren de onderzoekers in hun nog voorlopige artikel: plekken, waar men langdurig op elkaars lip zit. Ik wandel op zaterdagen en bijvoorbeeld Hemelvaartsdag liever 40km buiten, schuif op werkdagen de terrasdeuren open en neem elke dag minimaal 40 minuten buiten beweging door te wandelen, hardlopen of fietsen. Het invullen van gezondheidsvragen bij Sanquin (dinsdagavond) is noodzakelijk, maar saai.

De Wallen in MadurodamDe heer Bruls van het Veiligheidsberaad ziet het anders: “Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen.” Als je libido opspeelt, hebben ook de sekswerkers op de Amsterdamse Wallen een werkprotocol ontwikkeld. Klant en sekswerker dragen verplicht latex handschoenen en een mondkapje, Zoenen of orale seks is niet toegestaan en de beschikbare posities zijn die waarin men met het gezicht van elkaar is afgekeerd. Wel opletten dat je niet met het openbaar vervoer naar de hoofdstad komt. Pak de fiets of kom lopend.

“De 1,5 meter samenleving is onwerkbaar en onnodig”

Van intelligente lock down graag een snellere, slimmere en veiliger exit

Vriend Bart Groeneveld verwoordde vrijdag zijn toewijding aan het verbinden om de huidhonger te stillen, Simon van Groningen beaamt het verspreidingspatroon van een reguliere griepgolf die luis in de pels van het OMT en RIVM, Maurice de Hond naploos in weer een stevig onderzoek. Van harte heb ik m’n tweede online petitie getekend op De Honds smartexit.nu. Op vrijdag en zaterdag bekeek ik zijn uur durend gesprek met Paul van Liempt op De Nieuwe Wereld. Verfrissend en heel wat beter verklarend voor de uitbraken bij koren, grote kerken, verpleeghuizen, wintersporters en carnavalvierders, plus intelligente handreikingen voor een weg uit de huidige situatie.