Weg uit de waanzin van corona maatregelen aflevering 1

Het is goed jezelf regelmatig te ontgiften. Hoe je ook tegen de coronacrisis aankijkt, de dagelijkse overdosis ‘nieuws’, duidingen en cijfers stompen mij af, irriteert soms en staat nuchter m’n gang gaan, zelf ben ik nog steeds gezond en met 40-50 bestede uren per week nog altijd niet verlegen om werk. Het wegvallen van woon-werkverkeer geeft me dagelijks de tijd om de noodzakelijke beweging buiten te pakken. Om mij en jou een spiegel voor te houden, wie weet een handreiking te doen, wil ik de waanzin van (overheids)maatregelen rond corona wekelijks van me afschrijven, vandaag een eerste aflevering.

Wat betekent openbaar vervoer nog anno 2020?

De NS voert een beta test uit met de Trein Veilig Service, een applicatie om treinreizen te reserveren. Testers zijn uitgenodigd, ik hoor er met het weggevallen woon-werkverkeer niet bij en heb ook geen belangstelling. De eerste jaren met een NS Businesscard was reserveren van treinreizen ook verplicht. Het leidde tot veel rompslomp, want bij uitval, vertraging of verplicht omreizen, kon ik achteraf de administratie op orde brengen om werkgever en mijzelf niet onnodig op kosten te jagen.

NS wil in deze tijd mensen niet stimuleren om samen te reizen en staakte de verkoop van fietskaart dal, samenreiskorting en groepstickets. Reisassistentie voor mensen met een beperking blijft beperkt tot voorrijden van de brug naar de trein of het aangeven van gesproken instructies aan blinden of slechtzienden. Verder wordt u niet geholpen.

De rijksoverheid verplicht NS op een 100% dienstregeling uit te voeren na de Pinksterdagen. Het gat met de hoeveelheid reizigers is zo groot, dat de financiële schade alleen al in 2020 oploopt tot €4 miljard. De overheid gaat bijlappen en dus gaan wij meer belasting afdragen, terwijl ‘openbaar vervoer’ voor een select gezelschap is gereserveerd.

OV wordt auto eens per zeven weken

De plannen die deze week zijn uitgewerkt voorzien in een week bij de klant op kantoor in Utrecht kunnen (niet verplicht) werken, gevolgd door zes weken thuiswerken om in de weken tussen de beide slots andere ploegjes collega’s de kans te geven de kantoorvloeren weer te verkennen. Maximaal 20-25 mensen op zo’n etage, geen bewegingen tussen etages, geen fysieke meetings en het kader dat dit ‘nieuwe werken’ niet bedoeld is om samen te werken of te genieten van elkaars nabijheid. En, er mag niet per OV naar Utrecht gereisd worden, want dat is veel te gevaarlijk! Een parkeerplaats graag in de garage op de Croeselaan of anders niet naar kantoor. Hopelijk is de filedruk tegen de tijd dat ik mag komen behapbaar anders blijft het bij 1-2 dagen.

Hoger onderwijs tussen 11 en 15 uur

Vervelend, al die betalende studenten in het OV en zeker in de spits. Beste hogescholen en universiteiten: graag allemaal jullie contacturen (wat betekent dit woord in 2020 nog?) beperken tot de vier uren tussen 11.00 en 15.00u. Of dat in- of exclusief reistijd is, geven we als Rijksoverheid niet aan, dat is iets om in de media uit te vechten of te framen, zo je wil.

Dominee of koopman?

Geen carnavalsvereniging is opgeheven of Oostenrijks skioord gesloten. De grote winkelketens zijn na de bouwmarkten alweer weken open en gek hè, in de winkelstraten is het elke dag wat drukker. Na het annuleren van de zomervakantie in Ligurië, Italië en omzetting afgelopen week naar ‘lekker weg in eigen land’, kondigde de Italiaanse overheid aan reizen in heel Italië inclusief over de grenzen vanaf 3 juni weer toe te staan, alsof de pandemie het land heeft verlaten. Redden van de toerismesector voert hier de boventoon.
Kerken zijn echter tot 1 juli veroordeeld tot online streamen van hun samenkomsten of in heel beperkte kring samenkomen met 30 mensen. De 70+’ers en mensen met een een kwetsbare gezondheid wordt aangeraden thuis te blijven. Koopman Mark Rutte (historicus en zeker geen jurist, bekende hij in één van de wekelijkse persconferenties) brandde weliswaar onlangs een kaarsje in de Sint-Jacobuskerk voor Pasen, maar heeft het niet zo op met kerken. Kerkdiensten hebben volgens onze premier enorme schade aangericht.

Dinsdag 12 mei vergaderden we in de stuurgroep met oudsten van onze eigen gemeente. De 30 mensen tot 1 juli en 100 vanaf die datum in de zaal moeten verminderd worden met sprekers, muziekteam, technici. En de aula waar we normaliter tot 300 mensen kunnen herbergen biedt met 1,5m afstand tussen gezinnen of alleengaanden nog maar ruimte voor zo’n 80 mensen. We (moeten) gaan werken met reserveren van zitplaatsen, alsof we een ‘anderhalve meter museum’ zijn of terug in de tijd dat rijke families hun kerkbanken op naam lieten maken en zeker konden zijn van een goede zit- en zichtplaats.

Andere zondagse hobby’s

Korenveld aan Den Huizen BalkbrugZondagmorgen 17 mei begroet ons één van de gemeenteleden op Youtube. Ook in Winterberg is de stream goed te ontvangen. Hé, was het al toegestaan bij de oosterburen op vakantie te gaan dan? Nee, in heel Duitsland geldt code oranje en zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan.

‘s Middags op mijn wandeling door het Reestdal valt me de drukte op de wandelpaden op. Niet dat het filelopen is, maar het contrast met wandelen op de zaterdagmorgen is erg groot. De parkeerterreinen bij de Reestkerk en gesloten bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest staan vol met auto’s. Een beheerder van het Landschap Overijssel houdt met een BWM i3 (elektrisch, ogenschijnlijk heel verantwoord, maar een fiets was nog beter!) toezicht op de zandwegen van de Haardennen.

Huidhonger en achterlatertje

AchterlatertjeWij mensen zijn sociale wezens en hebben net als dieren behoefte aan lichamelijke aanraking. Ik zie het de paarden en koeien ‘s zaterdags in de weilanden doen: woelen en voelen. Collega’s vertellen me schijt aan de anderhalvemetersamenleving van Rutte c.s. te hebben en hun ouders tot tranen brengen door ze weer even te kunnen knuffelen. De crisis kan maar zo verworden tot een dagelijks pot discussiëren met elkaar en op intellectueel niveau uitgevochten worden. We hebben elkaar nodig, een handdruk, omhelzing of schouderklop hoort daarbij. Huidhonger is meer dan seks, kopte AD deze week.

Zondagmiddag zag ik op de Achterweg in Balkbrug op de picknickbank in de berm een achterlatertje. Een bemoediging om door te geven. Voor mij was lezen voldoende en gun ik het zakje van harte aan de volgende wandelaar die z’n ogen openhoudt voor wat er om hem/haar heen gebeurt.