Rondwandeling vanuit Tiendeveen over de Drentse Hooglanden

De provincie Drenthe biedt veel schitterende wandelgebieden. Voor vandaag heb ik met afstandmeten.nl een stevige (40+km) rondwandeling vanuit Tiendeveen uitgezet die overigens ook vanuit Wijster, bij De Blinkerd (VAM Berg) of Nieuw-Balinge te starten is. Bij vertrek uit Balkbrug is het amper boven het vriespunt. Vanmiddag is er een kans op een spat regen, voor de rest belooft het heel aardig wandelweer te worden. Op naar Drenthe!!

Relive ‘20200516 Tiendeveen – Wijster’


Nederlands-Hervormde Kerk TiendeveenNiet dat Tiendeveen heel groot is (650 inwoners), maar toch is het even zoeken naar een geschikte parkeerplaats. Net voorbij de openbare basisschool is een rij plekken vrij bij MFC De Eiken aan de Molenweg. Ik wandel terug langs de Kerkweg, passeer de Nederlands-Hervormde Kerk. Het dorp dankt zijn naam aan een afspraak dat voor een tiende deel turf mocht worden gegraven. Rond 1830 bestond Tiendeveen uit drie veenvelden (‘De Drie Veenen’) die werden afgegraven: het Wijstersche, het Spieringer en het Drijbersche Tiendeveen. Nadat het veen was afgegraven, vestigden zich boeren in het gebied aan het Linthorst Homankanaal, de 16km lange verbinding tussen de Hoogeveensche Vaart bij Nieuweroord en de Beilervaart.

Henk-Jan is in SiberiëHet hek bij de boer op de zijweg links waarschuwt dat passage alleen met toestemming van de eigenaar mag. Het hek staat echter open en de Nieuwe Dijk, zoals het pad verderop tegen een bosperceel aan blijkt te heten, staat gewoon als openbare weg op de kaart. Het bos door en ik ben in Siberië. De streek lag zo afgelegen en deed volgens de overlevering denken aan de barre en slechte ervaringen van Napoleon tijdens zijn tocht en verblijf naar en in Rusland. Nu kun je er tot rust komen op camping De Zandgaten of de ANWB Wandeling Naar Siberië (en weer terug) volgen. Het buurtschap Zwartschaap heeft ook zo’n intrigerende naam. Huis De Sleutel StuifzandIn het wat grotere Stuifzand heeft Vincent van Gogh korte tijd verbleven in de voormalige herberg ‘De Sleutel’.

Het Oude Diep tussen Stuifzand en WijsterIk ben snel door Stuifzand heen en ga over een graspad verder dat met het Oude Diep meeslingert. Op een van de etappes van de Loop van het Oude Diep ben ik hier dus al geweest, en in april 2012 ook op de Westerborkpad etappe tussen Echten en Beilen.  Het beekdal van het Oude Diep en natuurgebied De Blinkerd zijn helemaal voor mij alleen, wat een rust en ruimte!

Henk-Jan is op Col du VAMDat is in de tweede helft van de zaterdagmorgen op de haarspeldbochten van het fietsparcours Col du VAM wel anders. Menig fietser heeft deze ‘kuitenbreker’ in z’n route opgenomen. Ik ben er al een paar maal tegenop geklommen. Sinds de laatste keer ligt er een brede asfaltweg over de heuvels die miljoenen vuilniszakken en ander afval afdekken met alternatieve curves voor de durfals met hellingen van 15%, rotsformaties om overheen te springen. Een heus verkeersroulatieplan staat op borden aangegeven. Als eigenwijze wandelaar trek ik me weinig van deze typisch Nederlandse reeks verboden en instructies aan en ga zo efficiënt mogelijk naar boven en aan de noordzijde tussen de schapen door, menig afrastering over via het gras of stepping stones. Boven bij de 48m piek rust ik bij het gesloten informatiecentrum De Blinkerd en zet drie wielrenners op hun verzoek op de foto. De snackbar bij de parkeerplaats is gesloten, het terras met rood-witte linten volgehangen.


Rodondendrons kwekerij Park Graveland WijsterEven langs het VAM kanaal, een aftakking van het Linthorst Homankanaal. Een eeuw geleden werd vanaf hier vandaan compost uitgevaren, later kwamen de groene VAM treinen vol huisvuil terug. Ik geef het de omwonenden aan de VAM weg te doen: zowel op de top als in de omgeving stinkt het enorm. Langs de Drijberseweg valt de rodondendrons kwekerij van Park Graveland op. Wandelbankje tien zilvermeeuwen WijsterOp het plaatsnaambord Wijster is een zilvermeeuw aangebracht (en een sticker ‘was ik maar in Meppel!’); zilvermeeuwen kom je in het centrum ook op een betonnen wandelbankje tegen met een leuk gedicht over het fenomeen dat meeuwen die hun jongen in het Waddenzeegebied moeten voeren helemaal naar Wijster kwamen vliegen om rond de VAM berg te fourageren. Dat verhaal had ik al eens van een gids bij het wadwandelen naar Schiermonnikoog gehoord.

Zandpad tussen Wijster en MantingeDe bebouwde kom maakt plaats voor een zandweg (Looveen), even een stuk verhard en daarna weer onverhard over de Emelangen naar het Linthorst Homankanaal, waar ik rust bij het informatiepaneel over de draaibruggen, het schelpenpad langs het kanaal en het einde van de scheepvaart per 1970. Hier kun je wel kano’s huren bij de Taribush Boerderij van Gerrit en Gerda Woertink waar ook rundvlees aan consumenten wordt verkocht, een groepsaccommodatie is en activiteiten worden georganiseerd, mocht je op eigen gelegenheid richting Beilen of Tiendeveen willen peddelen.

Zandpad langs Linthorst HomankanaalAls ik wat verder langs het kanaal een wandelnetwerk pijltje naar links het bos in zie, wijk ik direct af van de route. Ik sta open voor verrassingen. Een mooi stuk bos, gevolgd door het geplande traject door heide en langs vennen in het Hamveld. Schotse hooglander met jongen in Mantingerveld 2Ik moet tussen wat Schotse Hooglanders door en merk dat dat niet comfortabel voelt, zeker niet als er kalfjes bij hun moeder zijn. Dan weer onverwacht de bomenlaan van landgoed De Vossenberg dat uitkomt bij het Oude Diep en iets verder het kanaal. Hier wordt een stuk gekanaliseerd Oude Diep teruggebracht naar een meanderende versie, compleet met vistrap en wandelpaden langs de oevers. Ik volg het kanaal aan de oostzijde. Bij de volgende brug tipt een voorbijkomende hardloopster me verder te gaan aan de westzijde. Ik geef haar meteen gelijk: zandpad is veel leuker dan asfalt!

Pad door landgoed Het Grooteveld MantingeOm in het Mantingerveld te komen moet ik ruim twee kilometer over de verharde we De Hullen. Twee FLAL leden, herkenbaar aan hun pet en ‘bekend gezicht’ passeren me. Het zal wederzijds verbazing zijn geweest mensen die je normaliter alleen op de winterserie van de FLAL treft hier in midden-Drenthe in de lente te zien. Nieuw in Mantinge is Landgoed Grooteveld, een particulier terrein dat is voorzien van een slingerend wandelpad langs de nog jonge aanplant. Ik krijg een ree in het vizier die me in eerste instantie niet doorheeft en me de kans biedt het dier rustig te fotograferen. Dan het uitgebreide Mantingerveld, dat als een soort magneet wandelaars aantrekt. Koeien op pad in MantingerveldBij de entree laveer ik voorzichtig tussen een kudde koeien door. Ook hier zijn jonge kalveren. Ik ga zo snel mogelijk van het geasfalteerde fietspad af en volg de olifantenpaadjes door de heide en struwelen, soms diep bukkend, dan weer alle ruimte om me heen, zandverstuivingen en bossages.

Henk-Jan in jonge aanplant Nieuw BalingeTen noorden van Nieuw-Balinge liggen nog twee heidevelden aan weerszijden van een doorgaande weg. Rood-witte linten en afgesloten hekken maken de gang langs de sportvelden en kleedkamers van de plaatselijke voetbalvereniging niet makkelijk, maar naast twee achtereenvolgende hekken was voldoende ruimte in de bossages om doorheen te kunnen. Wel bijzodner, aangezien de route op het wandelnetwerk van het recreatieschap Drenthe ligt.

Van alles te koop aan weg tussen Nieuw Balinge en HoogeveensewegTegen de wind in het dorp uit langs een oud ijzerhandel, de Hoogeveenseweg over en dan het fietspad volgend over De Hoge Stoep. De heidevelden zijn hier leeg en niet geweldig om te zien. Op het golfterrein Martensplek bij De Haar wordt volop gesport. Brug 8 over Linthorst HomankanaalDan nog een kleine twee kilometer langs het kanaal naar Tiendeveen. Met 42km op de teller is de finish bereikt na een mooie rondgang over de Drentse Hooglanden, dat natuurlijk lekkerder klinkt dan midden-Drenthe.

De GPS versie van de route kun je op Wikiloc downloaden.