Rondom Emmen wandelen

      1 Comment on Rondom Emmen wandelen

Ik heb allerlei stukken van Emmen al bewandeld. Vandaag ga ik helemaal rond Emmen wandelen. Het zijn de trajecten die geen enkele wandelvereniging zal organiseren, zo langs de rand van een plaats, waar je geen of weinig horeca hoeft te verwachten, soms op foeilelijke bedrijventerreinen of rommelige straten beland buiten het zicht van alles en iedereen, maar vaak ook verrast word met rust, de overgang van bebouwing naar buitengebied en, zeker bij Emmen, veel groen. Met een op afstandmeten.nl gemaakt routeontwerp in Komoot geladen voor gesproken navigatie aanwijzingen tijdens de rondgang parkeer ik ‘s morgens tegen zeven uur de auto bij het informatiecentrum Delftlanden, een in ontwikkeling zijnde woonwijk in het zuidwesten van Emmen.

Relive ‘Rondje Emmen’


Informatiecentrum Delftlanden Zandzoom EmmenHet eerste eind over het fietspad ten zuiden van Delftlanden gaat vlot. De wijk dankt zijn naam aan zijtakken van de Sleenerstroom, de Delft en Nieuwe Delft liggen er nog. Oude Delft is tegenwoordig de ontsluitingsweg door de bebouwing. Voor de bewoners hier en in de Rietlanden ligt het treinstation Emmen Zuid dichtbij, waarmee werk in bijvoorbeeld Coevorden of Zwolle bereikbaar wordt. Pad langs recreatieplas RietlandenGravelpaadjes langs de Rietlanden brengen me naar de oevers van de Grote Rietplas. Aan de overzijde ligt Parc Sandur van Center Parcs. Ik heb een dijk tussen de plas en de kanobaan en Veldhuizerwijk voor mijzelf, gevolgd door smalle paadjes tussen hoogstaand onkruid door om op de Verlengde Herendijk terecht te komen. Ik volg het fietspad tussen deze weg en het Golfpark Sandur. Voorbij de Ericasestraat probeert een boer gif te spuiten op zijn koolgewas. De meeste spuiters haperen echter. Hij gaat kijken en ik ben blij voor hem uit te kunnen lopen. Zo fris rook het spul niet en ik blijf liever onbespoten.

Tweede Boerwijk tussen Klazienaveen en OranjedorpWeidse uitzichten langs de Tweede Boerwijk. Ik heb deze gang via Oranjedorp in een tweede versie van het ontwerp ingelegd om de door Harry Abbing getipte social sofa in het dorp te kunnen fotograferen. In Komoot heb ik blijkbaar versie 1 geladen en de exacte locatie die Harry me vanuit Google Maps op een social medium heeft gedeeld, kan ik op Twitter, Facebook, Instagram en WhatsApp niet meer terugvinden. Brug over Bargermeerkanaal OranjekanaalGoogle of de officiële lijst met social sofa’s kent Oranjedorp ook nniet. In het in 1858 door vervening en aanleg van wijken ontstane dorp zonder pit – een kunstwerk aan de Bladderswijk maakte er maar het beste van – kijk in langs de Bladderswijk en Oosterwijk, maar vang bot. Even rusten op de voormalige brug over de Oosterwijk en dan gewoon verder richting Nieuw-Dordrecht.

Gerardus Majella parochiekerk Barger-OosterveldAls ik het plaatsnaambord wil fotograferen, valt me een pijl van het wandelnetwerk Drenthe op. De richting spreekt me aan, een onverhard pad langs de N862 en verderop langs de rand van het dorp tot de Klazienaveensestraat, een rustige klinkerweg die ik volg tot in Barger-Oosterveld. Dit dorp werd gesticht door rooms-katholieke Duitse arbeidsmigranten die na de vervening ruim een eeuw geleden ervaring hadden met het verbouwen van boekweit. De Gerardus Majella kerk werd begin 20e eeuw gebouwd en staat nu midden in het dorp. Zo te zien is het Chinees restaurant niet meer levensvatbaar. De Schansstraat is weer een rustige klinkerweg. Met hardlopers en fietsers ben ik de enige gebruiker. Autoverkeer maakt gebruik van de Rondweg die wat verder naar het westen ligt. Net ten zuiden van de Emmerschans ligt de voormalige vuilnisbelt van Emmen, nu overdekt met zand, bomen en struiken met diverse wandelpaden en uitdagingen voor de ATB’ers. Op de 23 meter hoge top neem ik mijn tweede rust.


Kunstwerk mensen ontmoeten elkaar in EmmerschansNa de afdaling steek ik de Rondweg over, werp een blik op de schanswal van de in 1800 aangelegde Emmerschans en wandel langs het Zandgat van Jansen, een veel dieper liggende waterplas. Aan de Schanswal leg ik de kerk en het kunstwerk Mensen Ontmoeten in Emmerschans van Bertus Santing. Kabouterpad EmmerdennenIk doorkruis de wijk in westelijke richting de Emmerdennen inclusief een heus Kabouterpad. Hier gaan georganiseerde wandeltochten ook altijd door, en terecht. De wijk Emmermeer is de volgende die ik aan m’n linkerhand houd, zoveel mogelijk door het Valtherzandbos gaand. Hunebed D43 Schimmeres ofwel LanggrafLangs de Odoornerweg / Noordeinde pak ik de beide hunebedden, D41 en D43 Langgraf mee. Op één van de afgevlakte stenen van het laatste rust ik een derde keer, aangezien het wandelbankje bij het hunebed bezet is.

Henk-Jan in waterwingebied NoordbargeresRond Emmen wandelen is de drukte van het centrum, Wildlands Adventure Zoo, etc. vermijden. Ik neem de Westenesscherstraat. De doorsteek naar de Noordbargeres die volgens het kaartmateriaal toegankelijk is, gaat niet door. Een aanwonende wil toch echt weten ‘waar we naartoe gaan’. Dat het pad langs zijn huis als openbare weg op de kaart staat, bestrijdt hij. Het is me zeker geen strijd waard, ik ga wel verder en sla dan op de Schapenveenweg af naar het waterwingebied Noordbargeres. Vorig jaar ben ik er voor het eerst geweest. Het is een heerlijk rust stuk grasland met weidevogels. Het geluid uit de attracties van Wildlands verstomt gelukkig snel. Tijd om na te denken wat NORIT installaties in een waterwingebied doen. Melkweg langs Oranjekanaal NoordbargeresDe Melkweg, een mulle zandweg langs het Oranjekanaal is goed voor 600 meter. Het nu met algen overladen water trekt me niet, maar in de jaren ’30 kreeg de bevolking van Noordbarge hier met een touw om het middel zwemles. Bij de tot Centrum Beeldende Kunst Emmen omgebouwde melkfabriek neem ik de brug over het Oranjekanaal en ga aan de andere zijde verder. Welkom im de rust van Noordbarge, het oudste esdorp van Drenthe met klinkerwegen en villa’s rond een plas. Welkoim in het NoordbargerbosIk wijk weer eens van de route af, als ik aan de overzijde van de Nieuw Amsterdamsestraat een voetpad rechtdoor het Noordbargerbos in zie gaan. Ook hier is ruuimte genoeg voor wandelaars.

Het bos uit, de fietsbrug over de Rondweg over, de wijk Delftlanden weer in. Na 39km zit de ronde erop. Mijn auto is nog steeds de enige op de parkeerplaats. Emmen blijft mooi om te wandelen!