Praktijkervaringen met platformen voor MOOC, e-learning of online training

Menig opleider heeft de coronacrisis aangegrepen als een kans de wijze van trainen radicaal om te gooien van klassikaal (instructor-led classroom), flipped- lassroom of – breder – blended learning naar – noodzakelijkerwijs – online. Dat is even schakelen en heroverwegen of simpel een whiteboard door Microsoft Whiteboard en een opstelling van stoelen en tafels in een U, cirkel of groepjes door videobellen in Microsoft Teams, Zoom of WebEx voldoende is. Sinds 2008 is een aantal aanbieders van Massive Open Online Courses (MOOCs) actief met een gevarieerd aanbod en laagdrempelige web-based platformen. Vandaag deel ik graag mijn eigen ervaringen met een aantal van deze online platformen in termen van cursusaanbod en niveau, wijze van training, zelf gevolgde trainingen en value for money.

SkillSoft

Jarenlang had Capgemini een contract met SkillSoft als aanvulling op het interne trainingsaanbod van de Capgemini Academy en Universiy. SkillSoft biedt meer dan 50.000 multimodale trainingen op het vlak van techniek (van programmeren tot certificering voor informatiebeveiliging), vakontwikkeling (in mijn geval projectmanagement), zachte vaardigheden (denk aan conflictbeheersing, feedback geven en krijgen, slecht nieuws gesprekken voeren). Met SkillSoft Books, voorheen books24x7, heeft platform een onderscheidende deal met uitgevers van technische en management boeken die online gelezen kunnen worden. Voor bijvoorbeeld mijn IPMA C en PMP certificering heb ik er dankbaar gebruik van gemaakt. Met zo’n enorm aanbod heb je wel een beheersvraagstuk. Hoe borg je de kwaliteit en actualiteit van de trainingen? Met SkillSoft trainingen was het niveau regelmatig bedenkelijk laag.

Prijsstelling is online niet 1-2-3 af te leiden. SkillSoft is primair bedoeld voor grote bedrijven en organisaties die hun personeel op afstand en op eigen gelegenheid en tempo willen trainen in beschikbaar materiaal. Voor de thuiswerkers deze maanden biedt SkillSoft een 60 dagen gratis proefperiode aan om zelf kennis te maken met het aanbod. SkillSoft heeft een learning app net als het gerelateerde SumTotal.

Percipio

Vanaf juli 2021 heeft Rabobank een corporate license op Percipio en geeft het de medewerkers daarmee gratis toegang tot duizenden modules met training content. Percipio is een SkillSoft merk. Niet verrassend dus dat de good old audio en e-books, short videos en summaries ook op Percipio aangeboden worden. Er zijn organisatiespecifieke leerpaden aan te leggen, zoals voor de Rabobank future skills. Thema’s voor training zijn onder meer business operations, data, cloud services, maar ook product management, leadership development, productivity tools, programming, projectmanagement en sales & markering. Modules of complete trainingen ter voorbereiding van certificeringen bij bijvoorbeeld Amazon, Cisco, Google, IIBA en PMI.

Echt ‘rijk’ uitgevoerd met video content en boeken zijn Aspire Journeys for Business Skills, Leadership en Technology & Developer. Verder lijkt me de Leader of Leaders Journey erg interessant voor verdere groei in managerial & leadership skills, bestaande uit 12 cursussen met een lengte van bijna 9 uur en 20 samenvattingen van boeken die in bijna 6,5 uur gelezen moeten worden.

Je eigen leerpad / wensenlijst leg je vast als playlist. Leuk zijn de korte, interactieve trainingen als Preventing Discrimination and Encouraging Diversity die aan de hand van quizvragen toetsen welke kennis je al hebt. Alleen bij foute antwoorden krijg je leerstof aangeboden.

Eentje op mijn playlist die ik je niet wil onthouden, is de drie uur durende examentraining module voor PMI Agile Certified Professional. Als dat goed gaat, wil ik me best inschrijven voor het online examen bij PMI. Ook hiervoor geldt, dat bij blinde vlekken en zwak ontwikkelde onderdelen SkillSoft / Percipio de benodigde naslagwerken.

Futurelearn

Via het alumni magazine Broerstraat 5 van de Rijksuniversiteit Groningen kwam ik bij Futurelearn, het platform waarop de universiteit haar MOOCs aanbiedt. Het aanbod op dit platform van The Open University en SEEK Ltd. komt van allerlei hogescholen en universiteiten en is breed. Je kunt er individuele cursussen volgen (zo wil ik de Introduction Frisian in november doen), trainingen groeperen voor een microcredential of opgaan voor een serieus graad.

Aanmelden en meedoen met de trainingen is geheel gratis, tenzij je na afloop een (digitaal) certificaat wilt hebben. Dat kan natuurlijk belangrijk bewijsmateriaal zijn voor je werkgever of loopbaan. Dan is één training rond de €40-60. Je kunt tussentijds daarvoor een upgrade kopen of een jaarabonnement afnemen, waarbij je onbeperkt cursussen mag volgen inclusief certificaten na afloop. Terugrekenend zou je met vier trainingen je abonnementsgeld er uit hebben. Op zich een prima deal. Een dag klassikale training bij een Nederlands opleidingsinstituut is al vele malen duurder.

In februari en maart heb ik zo gratis via Futurelearn de training What is a mind? van hoogleraar neuropsychoanalyse Mark Solms van de Universiteit van Kaapstad gevolgd. Hoorcolleges in video’s van 10-20 minuten, bakken academisch leesvoer met achtergrond- en verdiepende informatie en Q&A sessies op Youtube, plus een discussieforum voor interactie met medestudenten. Hier viel me op dat de docenten en moderrators actief deelnemen op het platform, al is de eerste trainingsronde alweer jaren oud.

Check of je bedrijf of organisatie een contract met Futurelearn heeft afgesloten om zo een account te krijgen dat na afronding van een training ook een digitaal certificaat oplevert. Op mijn verlanglijstje staan bij Futurelearn bijvoorbeeld nog trainingen als Transforming Digital Learning: Learning Design Meets Service Design, Managing Behaviour for Learning,, Introducing Assessment for Learning, English as a Medium of Instruction for Academics, Decision Making in a Complex and Uncertain World en Religion and Conflict, de laatste twee zijn MOOCs van de Rijksuniversiteit Groningen.

Opvallend is de afwezigheid van een learning app.

Coursera

Capgemini heeft SkillSoft ingeruild voor onder meer Coursera. Sinds maart heb ik zodoende ook een Coursera account en heb ik in april op dit platform de training Learn to Teach Online (van University of New South Wales) gevolgd en momenteel Managing an Agile Team (University of Virginia) onderhanden. Coursera heeft duizenden trainingen op vlakken als taalstudies, mechanica, business skills, masters in IT, MBA, maar ook Python programmeren of Chinees voor beginners. Prijsstelling en insteek met gratis toegang voor de meeste trainingen en betalen voor een digitaal certificaat is vergelijkbaar met Futurelearn.

Van de gevolgde trainingen vond ik het niveau serieus op HBO/academisch niveau. Discussiefora, videolessen, praktijkopdrachten om het geleerde in een oplossing voor een eigen case uit te werken, inclusief referenties naar literatuur of online bronnen maken een certificaat na afloop echt een verdienste.

Er is een mobiele Coursera app voor het volgen van je cursus onderweg. Materiaal voor bijvoorbeeld de huidige week download je op je smartphone en wordt desgewenst na afronden van die weekopdrachten automatisch verwijderd,

Pluralsight

Zowel Capgemini als mijn huidige opdrachtgever Rabobank hebben een corporate licentie op Pluralsight, een leerplatform met ruim 7.000 trainingen. Hier ligt de nadruk meer op technische vaardigheden, bijvoorbeeld programmeren, alles van grote IT leveranciers als Microsoft of Salesforce en – voor mij interessant – goede introductietrainingen die in enkele uren de basis uitleggen van bijvoorbeeld Information security of Cloud computing.

De gevolgde trainingen waren respectievelijk een slideshow en een keynote speech van een Microsoft consultant. Ik vermoed dat de opzet, diepgang en educatieve meerwaarde hier per training behoorlijk uit elkaar loopt, waarbij de trainingen die gericht zijn op bijvoorbeeld officiële Microsoft certificeringen wel goed in elkaar zullen zitten.

Qua prijs is Pluralsight stevig, $26 per maand of €275 per jaar voor individuele deelnemers, of een €410 premium jaarabonnement met ook interactieve trainingen en projecten. Gratis proberen kan altijd. Check of je organisatie een bedrijfsabonnement met Pluralsight heeft. Er is een Pluralsight app voor leren onderweg.

Degreed

Onder de naam Next biedt Capgemini de werknemers toegang tot de learning content aggregator Degreed. Via Degreed heb je toegang tot providers als Coursera, Futurelearn, Pluralsight, Harvard University, TED en Youtube, maar de werkwijze weer wat anders. Je kunt de aanbieders selecteren die door je werkgever(sabonnement) worden beheerd of aanbevolen, of met een schuifknop ook het ‘externe’ aanbod zichtbaar maken en gaan volgen. Zo vind ik op Degreed ook de Introduction Frisian van Futurlearn of de Cloud Computing: Big Picture van Pluralsight tegen,

Zo kun je via een soort StumbleUpon or Delicio.us knop aan je browser toolbar toe te voegen ‘te leren onderwerpen’ op het web bij elkaar sprokkelen om later door te nemen. Tja, daarcvoor heb ik Pocket of Inoreader. De tijd van links verzamelen is alweer een decennium geleden. Je kunt op aangegeven interessegebieden een leerpad samenstellen, vooraf of onderweg. In die zin vind ik Degreed een aardige plek om mijn verlanglijst (voor anderen een persoonlijik ontwikkel-,, leer- of studieplan) te beheren, zeker omdat de content bij diverse platformen wordt aangeboden.

Degreed biedt integraties met Google (contactpersonen lekker maken voor hun diensten), Goodreads (je boekenplank uitlezen), Alison, CodeAcademy, KhanAcademy, Pluralsight (voortgang daar gevolgde trainingen), Pocket (de online bewaarbak van nog eens te lezen websites) en TreeHouse. Voor je smartphone is er een Degreed app.

Iets waar je over moet nadenken is de hoeveelheid emails die de diverse platformen op je afsturen. Want één training smaakt vast naar meer, denkt elke aanbieder die er ook gewoon een verdienmodel op nahoudt.

Andere aanbieders

Er zijn nog andere aanbieders waarmee ik nog geen ervaring heb opgedaan:

  • EdX biedt honderden trainingen aan in samenwerking met universiteiten en hogescholen. Per training is een prijs van toepassing. Zo kost een introductietraining Business and Data Analysis Skills $150. EdX heeft ook een mobiele app.
  • Udemy dat ook een mobiele app kent.