Petra Vethman – Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid

Gezellig! van Petra Vethman probeert de typisch Nederlandse gezelligheid te vangen. Ja, in het Engels en Duits zijn wel synoniemen, maar toch is onze invulling anders. Vethman maakt in thematisch opgezette, lezenswaardige hoofdstukken een grand tour langs onze cultuurgeschiedenis. Dé Nederlander bestaat niet, maar er is langs soms bijzondere wegen wel een collectief vieren onderhouden van groepsprocessen gaande. Van de kaasfondue tot de kringverjaardag, Sinterklaas en Oudejaarsavond, maar ook het k(r)amperen en Sporthuis Centrum / Center Pars. Hoe oud zijn de tradities als carnaval en de plaatselijke kermis, het trakteren op school bij je verjaardag of onze reislust?

Van festivals vol seks, drugs en rock’n roll tot gender reveal parties, baby showers en Willem-Alexander die zijn dochters destijds per bakfiets naar school bracht. Cultuur is dynamisch, maar blijft onderscheidend ten opzichte van andere groepen. En zo kan een klas vol zelfbewuste Surinaamse meiden géén moeite hebben met Zwarte Piet en stichtten Hollandse kooplui de snackbars aan de Spaanse costa’s, omdat onze magen nog niet waren ingericht op paella en tapas.

Naast persoonlijke bijdragen en historisch onderzoek laat de schrijfster anderen als Jan de Bouvrie (over zijn witte meubels), Anita Witzier (verjaardagsfeestjes) en Dieuwertje Blok (Sinterklaasjournaal) aan het woord. Ik heb met veel plezier zitten lezen.

Over de auteur

Petra Vethman studeerde culturele studies aan de Universiteit van Amsterdam, werkte als journalist, redacteur en chef redactie voor kranten en tijdschriften en is sinds 2011 adjunct-hoofdredacteur van JAN MagazineZe woont met haar man en zoon in Haarlem.