Omgeving Drents Zweeloo in twee lussen wandelen

Er is om bekende redenen geen jaarlijkse Economentop dit Hemelvaartsweekend, en ook geen alternatieven in een Kennedymars of vierdaagse. Ik mijd de drukte door op tijd van huis te vertrekken om in het zuiden van Drenthe te gaan wandelen. Ik heb een zelf uitgezette route van 25km gecombineerd met wandelroute 20 Zweeloo en de Stroeten van het Drents Landschap uit de set fiets- en wandelroutes die bij het boek Have en Goed – Twintig cultuurschatten van Het Drentse Landschap hoort. Om half zeven hangt er al een heteluchtballon tussen Zuidwolde en Balkbrug. Je hebt meer mensen die al vroeg uit de veren zijn om hun sport te beoefenen!

Relive ‘Lussen rond Zweeloo’


Wolf in Drenthe - Zweeloo 7 maart 2015Ik parkeer mijn auto in één van de vakken tegenover de Nederlands-Hervormde Kerk in Zweeloo en ga op pad. De oude boerderijen maken snel plaats voor een parallelweg langs de N381. Hier werd op 7 maart 2015 een wolf gesignaleerd. Een tweedelig metalen sculptuur markeert deze rentree. Straatmuzikant Sleen 1Er doemt een enorm houten kunstwerk op die ik maar even Houten Klaas noem en op Instagram zet. Harry Abbing uit Emmen weet gelukkig meer. Het beeld heet Straatmuzikant en is gemaakt van 700 pallets. Jan Kroes van de plaatselijke houtzagerij maakte het tussen maart en juni 2019 met vijftien om als toegangspoort voor het jaarlijkse Zuidenveldfeest te fungeren. In september kreeg de Straatmuzikant een tweede leven langs de Frieslandroute (N381, de verbindingsweg tussen Emmen en Drachten).

Het regent zonnestralen in boswachterij SleenerzandIn de boswachterij Sleenerzand regent het zonnestralen. Ik blijf foto’s maken. Het is op een enkele MTB’er leeg in het bos. Vogels hebben er de overhand en laten dat horen. De boswachterij kent een aantal bijzondere locaties. Het kleine vliegtuigmonument aan de bosrand – het grote, gemarkeerde vliegtuigmonument heb ik 2014 bezocht – en de ondiepe recreatieplas de Kibbelkoele die ik langs de waterlijn volg. Het terrein is nog helemaal verlaten, al is de temperatuur al op zonnebaden niveau.

Hunebed D49 Papeloze kerk boswachterij SleenerzandNoordelijker ligt het na 1959 gereconstrueerde hunebed D49 die ook wel Papeloze kerk wordt genoemd vanwege de hagepreken die het bouwwerk werden gehouden in de tweede helft van de 16e eeuw, toen openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden was geworden. Kunstwerk Blick in den Stein in boswachterij SleenerzandHet kunstwerk Blick in den Stein symboliseert de Vogelgodin, die in de Noordeuropese mythologie en voor de mensen uit de Nieuwe Steentijd – 5.000 jaar geleden – waakt over bomen, planten en dieren. In de holtes boven in de zwerfkei is als het ware het melkwegstelsel te ervaren, waarin de Aarde haar zwerftocht vervolgt. Op organische wijze verbindt het beeld in zich – cultuur en natuur. Het wordt ook wel Pieterpad Monument genoemd, want het werd op 5 november 2004 onthuld ter nagedachtenis aan Toos Goorhuis-Tjalsma (1915-2004) die het Pieterpad uitzette als langste (490km) en bekendste langeafstand wandelpad (LAW) van Nederland.

Eend met kroostIn westelijke richting meer bos, stukjes heide en een enkele waterpartij tot vlak bij het Oranjekanaal. Een stukje bosrand en dan het open veld in waar akkers beregend worden. Afwisselend asfalt, zand en kasseien onder de voeten. Het aantal fietsers onderweg neemt toe, het is duidelijk wat later op de ochtend. De wandelbankjes zijn her en der bezet met ‘ANWB-stellen’ en zodoende rust ik op een ANWB paddenstoel bij de Westerstroom en het viaduct onder de N381 door.


Brug over Westerstroom tussen Aalden en ZweelooLangs De Gelpenberg van de Drentse Golfclub laat ik de bebouwde kom van Aalden voor wat het is en sla een zandpad in die de Westerstroom kruis en met een omtrekkende beweging de beek verderop weer tegenkomt. Ik volg het jaagpad over het gras tot bij de Hoofdstraat op de grens van Aalden en Zweeloo. Via de Kruisstraat en De Wheem kom ik weer bij de Nederlands-Hervormde Kerk, waar de 2e wandelroute start.

Wandelbankje bij vlonderbrug over Westerstroom in De KlenckeHet Boermarker Ommetje, zoals het eerste stuk ook wordt genoemd gaat achter de es ten zuidoosten van het dorp langs. Aan de Stroetendijk is ook een deel van de Dichtersroute met gedichten over de Prinses van Zweeloo (die hier met Pegasus begraven ligt sinds de zee hier niet langer heerst) en De Stroeten (het beekdal landschap hier). Op 25 april 2020 was ik ook op het zandpad parallel aan de Westerstroom en Benneveld. Net voorbij de houten vlonderbrug over de beek rust ik weer. Langs de bosrand wandel ik naar het westen en daarna naar het noorden om bij vakantieoord De Bronzen Emmer in de boswachterij van Meppen uit te komen. De routebeschrijving geeft bij plas De Kamps aan er een onduidelijke situatie is. Dat klopt en zo kom ik net wat anders in de bebouwde kom van Meppen uit dan aangegeven. Geen straf, want anders dan op m’n vorige passage is ijsboerderij Nona’s nu wel geopend. Boerenjongens en rabarber ijs van Nona's in MeppenMet twee bollen op een hoorn (boerenjongens en rabarber) wandel ik door – terras is immers gesloten – naar Aalden. Ik kom weer langs molen Jantina’s Helling, maar ga nu via Oud Aalden naar de Westerstroom. Karakteristieke boerderijen en een brink, zoals Drentse dorpen er vroeger ‘allemaal’ uitzagen. Dan de laatste paar honderd meter tot de kerk en auto. Samen 38km en schitterend weer.

Met het Pronkjewailspel ben ik vandaag ook lekker opgeschoten tot voorbij Huizinge op etappe 36.