Mijn eerste dag met het #Pronkjewailspel in en rond Balkbrug Groningen ontdekken

De coronacrisis weerhoudt me niet om te gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Integendeel, na urenlang achter de schermen op weer een dag thuiswerken heb ik dagelijks beweging nodig. Bij gebrek aan een lunchwandeling of stevig doorstappen van en naar de stations, moet het op een ander moment!

Het Pronkjewailpad dat met een noordelijke en zuidelijke routes al honderden kilometers van de provincie Groningen aan de wandelaars presenteert, zou in 2020 een variant voor fietsers krijgen. De stempelposten onderweg met lokale ondernemers, horeca gelegenheden, galeriehouders, molenaren, kerken en andere bezienswaardigheden zijn de gastvrije verrassingen onderweg. Je begrijpt dat je deuren openzetten voor wandelaars en fietsers uit alle windstreken deze maanden niet mogelijk is.

Het alternatief: het Pronkjewailspel
De Android app Pronkjewailspel of de iOS variant is een online alternatief voor én aanvulling op het fysieke Pronkjewailpad. Kun je wegens de coronacrisis of andere praktische redenen niet naar Groningen komen om het pad te doen? Dan blijft het Pronkjewailpad via dit spel altijd toegankelijk, en kun je Groningen blijvend ontdekken. Als je het Pronkjewailpad straks wel écht weer kunt wandelen, dan is dit spel een mooie extra uitdaging tijdens het wandelen, voor zover je dan niet om je heen wilt kijken en genieten van de landschappen.

Hoe werkt het?
De Pronkjewailspel app telt jouw bewegingen en stappen en bepaalt daarmee het aantal kilometers dat jij hebt gelopen. Vijf kilometer bewegen is ook vijf kilometer op het virtuele Pronkjewailpad. Het is daarbij wel belangrijk dat je óók de app Google Fit (Android) of Gezondheidsapp (Apple) activeert. Alle (combinaties van) bewegingen tellen mee, zolang je de app maar bij je draagt. Denk aan traplopen, (indoor) fitness, een wandeling in de buurt of tuinieren. Let wel: bij fietsen kan het zijn dat er minder bewegingen worden geteld.

Onderweg kom je in elk dorp een stempelpost tegen. Daar moet je een vraag beantwoorden om een stempel en punten op jouw digitale stempelkaart te verdienen. Middels deze ‘DOE-activiteiten’ leer je Groningen op een mooie (inter)actieve en digitale manier kennen.

Relive ‘Dag 1 Pronkjewailspel in Balkbrug’


Thuiswedstrijd in Groningen: opening op 9 & 10 mei
Dit weekend wordt het Pronkjewailspel geopend met een thuiswedstrijd. Met mij doen meer dan 100 anderen om in 36 uur zoveel mogelijk kilometers te maken (wandelen, traplopen, tuinieren, hardlopen, fietsen, etc.) op het (virtuele) Pronkjewailpad. Hiermee steunen we een goed doel, de Groningen Toerisme Coöperatie die de toeristische-, recreatieve- en culturele organisaties in Groningen ondersteunt in deze coronacrisis. Zaterdagmorgen tegen kwart voor negen opende Koen Schuiling, burgemeester van de gemeente Groningen, officieel het Pronkjewailspel!

De afstand wordt gemeten met Google Fit (Android) of Gezondheid (standaard in Apple), jammer genoeg niet met één van de vele andere activity trackers die je ook al op je smartphone hebt geïnstalleerd. Het Pronkjewailspel eindigt 36 uur na de starttijd, zondagavond 10 mei om 21.00u. Meedoen aan het Pronkjewailspel is gratis, een vrijwillige bijdrage en/of sponsorgeld is welkom.

Ja, er zit een wedstrijdelement in. De 10 deelnemers die het verst zijn gekomen, verdienen een gratis Pronkjewailpad Oostroute kaart die in 2021 benut kan worden. En nee, het zijn niet per se de fervente wandelaars uit de noordelijke provincies die wel eventjes zo’n kaart in de wacht gaan slepen, als ook verschillende Groninger (oud-)topsporters als Lonneke Uneken (wielrennen), Jolanda Langeland (schaatsen), Jochem Kamphuis (KNVB scheidrechter eredivisie) en Martijn Keizer (wielrennen) meedoen. Of ze gaan wielrennen, schaatsen of voetballen en voor de digitale stempels en opdrachten vaak genoeg hun smartphone checken, geen idee. Ik ben gaan wandelen.


Waar ik in de applicatie van Groningen via Beijum, Bedum, Westerwijtwerd via Toornwerd naar Kantens en Rottum naar Zandeweer ben gewandeld, liep ik in het echt langs de gemeentegrens van Balkbrug en daarmee Hardenberg in twee lussen, eerst via de Oude Zwolseweg naar de Bijkersplas, dan noordelijk van de N377 over De Maat, langs de boswachterij naar Groot Oever aan de Reest en dan via Oud Avereest, de ijsbaan en campings via het Heuveltjesbos terug naar huis. Na een lunch een tweede ronde achter de Ommerschans langs naar de zuidgrens bij De Haar, de N48 over en dan over het Vierde Blok en De Kolonie naar de N377. Oversteken en via Sponturfwijk naar Strooiendorp en over Den Oosterhuis en Den Kaat de N48 onderdoor en via landgoed Kategerbos en molen De Star terug naar huis. Zie het fotoalbum ditmaal als uitgebreid verslag en de route hieronder voor het geval dat je deze mooie uithoeken van Balkbrug zelf wilt bekijken.

Van de ‘echte’ etappes op het Pronkjewailpad in Groningen heb ik verslagen met foto’s gemaakt: