Mijn tweede dag met het #Pronkjewailspel in en rond Balkbrug Groningen ontdekken

Het is vandaag Moederdag. Onze kinderen verwennen mijn vrouw met taart, een kleurplaat (op je 17e ;)) en zakjes groentezaden, zelf mogen we omzien en op bezoek bij moeder en schoonmoeder. Gisteravond na het wandelen in en rond Balkbrug de ene kant, vanavond de andere moeder. En tussendoor dag twee van de thuiswedstrijd in het openingsweekend van het Pronkjewailspel. Zouden er nog straten, wegen en paden over zijn in en rond ons dorp met goed 3.800 inwoners in het noorden van Overijssel tegen de grens met Drenthe? Anders dan dat je van me gewend bent, is het verslag beknopt gehouden. Zie de route en de foto’s als een soort ‘best of Balkbrug’. Op alweer een zonovergoten dag is het genieten in het Reestdal!

Relive ‘Zondagmorgen rond Balkbrug met Pronkjewailspel’


Ochtendwandeling
Na een beroerde nachtrust, dankzij feestende achterburen, een snurkende vrouw en een om half vier ‘s morgens in alle uithoeken van het huis rommelende zoon, sta ik na kwart over zes op, ontbijt en ga op pad. Het natte gras in landgoed Kategerbos, langs de oude boerderijen aan Rabbinge naar de Reest. Aan de andere kant van het beekdal via de Uilenburcht naar Oud Avereest. Bij de Reestkerk het Kerkenpad op de Reest weer over en dan door het heideveld en een stuk Nieuwe Dijk naar Pieperij. De Reest weer over. Dan de Westerhuizingerweg tot aan het fietspad Haarweg. Via het heideveld naar de Hoofdweg en dan terug naar Balkbrug, zo’n tien over tien thuis, waar ik mijn voeten verwen met een koud badje en samen met vrouw en kinderen de livestream van de Evangelische Gemeente De Graankorrel bekijk.


Relive ‘Zondagmiddag rond Balkbrug met Pronkjewailspel’


Middagwandeling
Het voordeel van de livestream samenkomsten is dat ze slechts een uur duur duren. Ik trek de wandelschoenen aan voor deel twee. Daarvoor ga ik eerst via de Achterweg naar de Haardennen, dan de Schapenstreek en zowaar wat onbekende bospaden. Door het Heuveltjesbos langs het Heuveltjesbosbad, MFC Trefpunt en het nieuwe Takenshof. Dan over het bedrijventerrein Katingerveld over de paden tussen de molen en de N48. Achter de Ommerschans langs via de Kolonie(weg), het Canadabos en de Ommerschans nog wat ommetjes in Balkbrug, precies genoeg om bij de entree van de Boslaan de vraag over het openluchtmuseum ‘t Hoogeland in Warffum te beantwoorden. De virtuele etappe daar naartoe was maar liefst 16km lang, dus best een uitdaging die vandaag af te maken. Om 15.00u is het mooi geweest na 90km beweging dit weekend.Of de 94.492 stappen dit weekend en de 210 punten met de antwoorden op de vragen in de Groninger dorpen genoeg zijn voor een top-10? Net als zaterdag, belt Peter Velthuis me voor een telefonisch interview en zegt toe me mogelijk na 21.00u ‘s avonds te bellen, want de kans op een top-5 notering is ‘best aannemelijk. Om 21.55u belt Peter en vertelt dat ik zowaar het verst ben gekomen en dus een stempelkaart voor de in 2021 te openen oostelijke route van het Pronkjewailpad heb gewonnen.

De ‘echte’ etappes van het Pronkjewailpad heb ik in 2018 gewandeld. Je kunt de verslag lezen op:

Ondersteun Groninger ondernemers in de vrijetijdsector

De ‘thuiswedstrijd’ is aan de Groningen Toerisme Coöperatie gekoppeld, een organisatie die ondernemers in de toeristische-, recreatieve-, culturele- en sportsector ondersteunt. Deze ondernemers – en daarmee veel van onze stempelposten – hebben het zwaar in de coronacrisis. Wellicht wil je me voor mijn inspanningen dit weekend sponsoren of wil je een vrijwillige bijdrage doen. Jouw Pronkjewail (vrijwillige gift) kun je zelf overmaken op rekeningnummer: NL15 RABO 0342 9508 51 ten name van Groningen Toerisme Coöperatie, onder vermelding van “Pronkjewailspel”. Alvast een heel grote dank!

Het Pronkjewailspel gaat door!

Je kunt op elk moment beginnen aan of verder gaan met het Pronkjewailspel. Als:

  • … je vijf etappes hebt gelopen. Dan ontvang je een oorkonde van de organisatie.
  • … je gefinisht bent. In samenwerking met de Wandelkrant te Voet belonen we de 50 personen die als eerste gefinisht zijn, met een gratis startkaart voor het Pronkjewailpad-Noord! En het houdt niet op: de 50 personen die daarna finishen ontvangen 50% korting op een startkaart voor het Pronkjewailpad-Noord. Voorwaarde is wel dat je vóór 1 juli 2020 het Pronkjewailspel uitgespeeld hebt (gefinisht bent).

Pronkjewailpad vanaf 4 juni 2020 weer geopend

Vanaf donderdag 4 juni opent het ‘fysieke’ Pronkjewailpad weer. Houd je daarbij wel aan de regels die de overheid en het RIVM hebben gesteld. Wandel alleen of met één andere persoon en houd overal 1.5 meter afstand. Veel stempelposten zullen nog gesloten zijn, maar we raden het sowieso af om (óók bij onbemande posten) het aanraken van stempels te vermijden. Stempel daarom zo veel mogelijk digitaal (via de app). Ook bij het wandelen van het fysieke Pronkjewailpad kun je het Pronkjewailspel spelen.