Margaret Atwood – Boven water

Een Canadese vrouw gaat op zoek naar haar vader, die spoorloos verdwenen is, rotstekeningen die wellicht door de aanleg van een stuwmeer zijn vervaagd of onder water geraakt, en haar verhouding met een inmiddels als ‘zogenaamde echtgenoot’ beleefde partner. Vogels als futen en reigers, levengevend en verstikkend water, schuine moppen en de drang om zelfbehoud zijn motieven die de in scherpe schilderachtig proza zijn verwoord.  Het verblijf van de twee koppels in een cabin in de bossen aan een Canadees meer met vermoede op de loer liggende Amerikanen heeft wat beklemmends, alsof Boven water meer een thriller dan een roman is. Blijf lezen tot het eind. Het al in 1972 geschreven werk werd in 2019 opnieuw uitgegeven in een soepel lopende vertaling van Aris J. van Braam.

Over de auteur

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de grande dame van de Canadese literatuur. Met haar talloze romans, gedichten en verhalenbundels heeft ze een miljoenenpubliek verworven. Haar werk is in meer dan veertig talen verschenen en De blinde huurmoordenaar werd in 2000 bekroond met de Booker Prize. Ze woont in Toronto.