Christafari – Musicianaries: At Any Cost

De Amerikaannse christelijke reggae formatie Christafari noemt zich graag Musicianaries. Onverdroten gaan ze sinds 1989 door met aanstekelijke deuntjes en kwalitatief goede muziek van studio naar festivalpodium, openluchtsamenkomst naar hulpverleningsproject. Zodoende opent Musicianaries: At Any Cost met Four Corners. Het evangelie moet in alle uithoeken van de wereld gedeeld worden. Zoals gebruikelijk zijn er muzikale vrienden te gast. In His Blood is Roland Makaja te horen die de reggae een HawaIiaans tintje meegeeft. Zangeres Avion Blackman wisselt voorman Mark Mohr af aan de microfoon op een reggae versie van het aanbiddingsliederen Way Maker (geschreven door Leeland), So Will I (100 Billion X) van Hillsong Worship. Wat mij betreft gelukkig hebben de bandleden genoeg eigen schrijfvaardigheden ontwikkeld om niet weer een volledig worship meets reggae album af te leveren. Beleza gaat in een lekker vlot tempo, vergezeld van blazers verder met het vertellen over Gods grootheid. “Jesus Christ is My Best Friend…” opent You Are Loved, meer dan toevallig qua geluid lijkend op de Bob Marley klassieker Could You Be Loved? Als visitekaartje voor het album is de lead single Trailblazers met zangeres Nikita Carter gekozen.

De reeks samenwerkingen continueert met gitarist Faith Mussa & Colombus RataJah die het Afrikaans getinte Imigongo opfleuren, de Victims of Traditions die het slepende Outsiders aanvullen, Wendy Marin Paschalidis die meezingt op Christ Is Risen, dat zich wat spannender uitvouwt – ik moest denken aan Knarsetand in de eerste bezetting- dan het herhalende eenvoudige refrein, dat eerder een meezinger bij het kampvuur lijkt. De jonge generatie Blackman, Isaac en Nehilet doen mee op Medicine for the World.

Na het springerige All Things en Lock and Step valt het softe Fisherman wat uit de toon. Het Afrikaans getinte Asante Sana heeft hulp van TuneDem Band, Cathy Matate & Shoeshine Buoy gekregen. Op Kokopo is Broken Spears te horen. Het album eindigt met het titelnummer en een Hawaiiaans liedje Aloha Ke Akua met Kapena Delima, Avion Blackman, David Fohe & Alika-Moon in een reguliere en dub versie. Anderhalf uur luisterplezier erbij.