Wandelen in de Lendevallei en Rottige Meente rond Wolvega

Om de mogelijk laatste zonnige en warme dag in april mezelf met oranjetompoucen en -bitter op te sluiten in onze woning, is niks voor mij, en ook niet voor de vele in koppels fietsers die ik vandaag in het zuiden van Friesland tegenkom. We genieten van de buitenlucht en de prachtige omgeving. Op enkele FLAL winterwandelingen was ik al wel in Munnikeburen (2016) en het natuurgebied Rottige Meente ten westen van Wolvega geweest. Vanaf de snelweg A32 zie je komend vanaf Meppel bij de entree van Friesland de borden van de Lendevallei. Hoog tijd om er eens te gaan wandelen. Ik heb een ronde uitgezet op Routeyou.com. Gratis groene stroom laadpaal bij Lidl WolvegaVlakbij het startpunt dat ik bij de Sint Franciscuskerk heb geplot, is een Lidl mèt gratis snellaadpaal. Het nuttige combineer ik met het aangename. Ik doe om kwart over acht even wat boodschappen in een nog rustige supermarkt, terwijl mijn accu van 30 tot 59% oplaadt. Helaas stopt het laadpunt vanwege onvoldoende laadvermogen. Tja, anders dan bij grijze stroom kan groene ook een keer op zijn, zeker als de stroom van zonnepanelen komt. Ik ga het vanmiddag gewoon weer proberen. Eerst op stap.

Relive ‘Wandelen door Lendevallei Wolvega’


Ford aan Lyclamaweg WolvegaIk zie aan de GPS log, dat de iGotU dacht dat ik op de Pieterslaan begon, maar verlaat Wolvega toch echt via de Lycklamaweg en Eikenlaan die voorbij de N351 overgaat in de Hoofdweg naar Oldeholtpade. Welkom in natuurreservaat bij OldeholtpadeDe bomensingel Stellingenweg is een voorproefje van het natuurreservaat aan de zuidzijde van de N351 en brengt me in de Lendevallei, waar ik over een fietspad met de rivier de Linde meander. Afstand houden tot andere gebruikers, hier vooral fietsers, is het devies op posters om het pad open te houden. Na enige tijd wijst een bordje Kuierpaad me van de geplande route af. Fietspad langs de Linde 3Een beetje avontuur is nooit weg, en dus ga ik over de vlonders, het nog natte gras en tussen de vogels door door het ‘achterland’, neem de brug over de Steggerdavaart die toepasselijk Steggerda met de Linde verbindt. In dit stuk natuurgebied tref ik diverse vissers en mannen met enorme lenzen op hun fotocamera of een verrekijker om de nek. En ik zie condensstrepen van overkomende vliegtuigen!

Schilder Rinny Siemonsma wordt er geëerd met een monument. Terug bij de Linde volg ik de grensrivier tussen Friesland en Overijssel verder. De bochten bij de A32 zijn ook favoriet bij vissers, zo te zien. Voorbij de snelweg slingert een fietspad eerst van de rivier af, maar komt weer langszij. Koolzaad en diverse andere soorten bloemen maken het wandelen of fietsen hier tot een feest. Net vóór de rivier in een wat wijder water – het bijna meer heet toepasselijk Et Wiede – uitkomt, steek ik het water over en ga op de noordoever verder.

Henk-Jan tussen koolzaad op dijk langs de StroomkantTwee jongens proberen met een opblaasboot aan te meren bij een surfstrand en verderop aan een strand met steigers voor vaartuigen, geniet een nudist van de lentezon. Hoewel ik weer toe ben aan een rust, wandel ik naar het volgende wandelbankje, anderhalve kilometer verderop, waar de Lende uit het Overijsselse Oldemarkt zich voegt bij de Linde en plezierjachten in een rijtje liggen aangemeerd. Enkele bruggetjes verder kom ik bij de Driewegsluis. De uitbater van het gelijknamige paviljoen heeft een vlag “ijsje?” aan de laatste brug vastgeplakt met ductape. Softijs van paviljoen DriewegsluisEn daar zeg ik geen nee tegen. Met het eerste softijs van 2020 in de hand wandel ik verder, nuttigen op het terras zit er niet, maar dat hoeft ook niet. Ik laat de Linde achter me en neem de westoever van de Jonkersvaart. Deze wordt ook Helomavaart genoemd en doet me denken aan de lange Helomaweg bij Havelte. De grote vervenersfamilie Van Heloma heeft de vaart in 1774 laten graven. De fietspaden zijn ook hier omgeven door bloeiend koolzaad. Molen in de Rottige Meente 2Links van me ligt het natuurreserrvaat De Rottige Meente, waar vogels met elkaar wedijveren om aandacht, wat is het er een lawaai! Langs de dijk passeer ik twee molens, de Reiger en de Rietvink.

De draaibrug Oldelamer over de vaart gaat net open als ik eraan kom. Gelegenheid om even wat te drinken en de voorbij glijdende vaartuigen te bewonderen. Aan de overzijde ga ik in omgekeerde richting langs de vaart, zij het nu over een doorgaande en geasfalteerde Kerkhofslaan , toch heel wat minder leuk dan de schelpenpaden en bloemenzee. Begraafplaats OldetrijneNa ruim 2km doorstappen kom ik bij de begraafplaats van Oldetrijne. Vroeger stond hier ook een kerkje, maar die is in de 19e eeuw opnieuw opgetrokken in de dorpskern van Oldetrijne. Ik loop even over de begraafplaats en vervolg dan mijn weg. Als ik bij de sinds 1979 tot dorpscentrum herbestemde kerk een wandelbankje zie en na 32km wel weer wil rusten, stopt net een auto met een stel voor de kerk. Ik vind het wat overdreven de pas erin te zetten en de bank voor de kerk te bemachtigen. Er zal er wel weer een komen. Niet dus, en zo beland ik voorbij de bebouwde kom op een groen electriciteitskastje om een bol en koffie te consumeren. Schuurverkoop of vrijmarkt in OldetrijneJa, de weg is lang, maar de kinderen hebben hier voor de boerderijen hun eigen kleedjesmarkt ingericht, hier en daar pakt een bewoner grootser uit als professie of om de te koop staande boerderij vast uit te ruimen.

In Sonnega steek ik naast de manege het bos in. Staatsbosbeheer heeft de groenstrook onder de Friese Wouden laten vallen. Ik kom uit bij de Pieter Stuyvesantweg (N351), steek die over en ga een smal pad aan de rand van opnieuw een bos tussen de bebouwing van Wolvega en het buitengebied over. Glimlachen doe ik bij een hier in de bosjes neergestreken groep jongelui die een eigen Koningsfeestje houden. Wat verderop zit een jong stel gehurkt op de grond. Hij heeft een metaaldetector mee en graaft wat in de grond, terwijl zij belangstellend toekijkt. Ze zeggen me hun best te doen de schat te vinden. #Samensterk in WolvegaBij het Zuiderpark wordt glasvezel aangelegd. Tegen het buitengebied aan staan enkele nieuwe appartementencomplexen en stadsvilla’s naast het oude landgoed De Heide.

Bewoners van de Puccinilaan hebben op het weiland tegenover hun huizen de Friese vlag, een hart en op lakens de tekst #samensterk geschilderd. Zal met name vanaf de zolderkamers of met een drone een mooie opsteker zijn om te zien.

Via de Oranje Nassaulaan en Doctor Dreeslaan kom ik uit in de uitgestorven Hoofdstraat. Het gebouw Acht Pilaren wordt gernoveerd. Langs de gesloten winkels is het nog een klein eind naar de Lidl aan de Spoorlaan. Er zit bijna 37km op. In nog een kwartier laad ik van 59 naar 80% gratis stroom en rijd dan terug naar Balkbrug.