Van de toffe perenbloesem aan het Oosteinde over de Havelterberg door Steenwijkerland naar Westeinde en retour

Voor deze Goede Vrijdag heb ik op Routeyou.com een rondwandeling tussen Ruinerwold, preciezer Oosteinde, Havelte en Steenwijk uitgezet. Het zijn schitterende wandelgebieden, in de achterliggende winters stuk voor stuk uitvalsplekken voor één uit het Winterkwartet in het zuiden van Drenthe, TIGO Steenwijk wandeltochten. Nu in de lente zien de bossen en landwegen er anders uit. Trouw had vanochtend een artikel over de ‘rekkelijken en preciezen’ als het gaat om interpretatie van de corona maatregelen van de overheid en het balanceren tijdens het paasweekend. Het ‘in de buurt…een frisse neus halen’ rek ik na de dagelijkse rondes wandelen of hardlopen om Balkbrug voor de variatie graag wat op, zonder de trein te hoeven pakken, anderen te storen in hun 1,5m ruimte, simpel omdat de gebieden die ik opzoek, rustig zijn en dat al helemaal ‘s ochtends vroeg. Ik rij na zeven uur via Oud Avereest, De Stapel en Koekange naar Oosteinde, waar ik de auto voor De Kolonie parkeer en op pad ga.

Relive ‘20200410 Oosteinde – Steenwijk’


Perenbloesem langs Dokter Larijweg 2Oosteinde werd al in 1419 vermeld als in den Oestereneynde, in 1572 als opt Oesteinde en in 1851-55 als Oost Einde. Het wegdorp kent zo’n 900 inwoners. Eén van de hoofdwegen, de Dokter Larijweg is met 1400 bloeiende perenbomen aan weerszijden een geweldige weg om te bewandelen. De opbrengst van de jaarlijkse oogst van de meer dan 80 jaar oude stoofperenbomen komen ten goede aan de museumboerderij de Karstenhoeve. In 2016 hadden we bij groepsaccommodatie De Toffe Peer onze Economentop tijdens het lange Hemelvaartsweekend.

Het Schultepad steekt langs de weilanden door naar het noordwesten. Ik passeer de Oude Vaart die bij de monding in het Meppelerdiep Oude Leisloot genoemd wordt. Stroomopwaarts heet de watergang achtereenvolgens Dwingelerstroom (bij Dwingeloo), Beiler Stroom (Beilen) en Westerborkerstroom (Westerbork). Van oost naar west dus afwatering vanaf de Drentse Heuvelrug via het Meppelerdiep en Zwarte Water op het IJsselmeer. Zicht op kerk HavelteBij Havelterbrug steek ik de Drentse Hoofdvaart en de parallel aangelegde N371 over en wandel ik Havelte in. De route schuurt langs de Clemenskerk over het Domineespaadje en over het fietspad langs de Nieuwe Ruiterweg tussen de woonwijken door naar het westen. Net voor het dorp Darp, bekend van de militaire oefenterreinen rond de Johannes Postkazerne, pauzeer ik op een ANWB-paddenstoel. Als ik weer in de benen ben zie ik honderd meter verderop een picknickbank. Zul je weer eens zien… Over de Bisschopsberg met links een waterwingebied en rechts bebouwing en zandpaden die heuvelafwaarts gaan kom ik een tunnel onder de A32 door uit op de Friesestraatweg, de voorloper van de autosnelweg.


Eben Haëzer van Protestantse wijkgemeente OnnaveldDe tot kerk omgebouwde hoeve Eben Haëzer (tot hier heeft de HEER ons geholpen) is van de Protestantse wijkvereniging Onnaveld. Van Drenthe ben ik ongemerkt Overijssel binnen, ga de spoorlijn over en volg een zandpad parallel aan het spoor. Het landelijke net buiten Steenwijk maakt plaats voor de wijk Nieuwe Gagels. Hier wijk ik af van het routeontwerp en neem het wandelpad aan de buitenzijde van de wijk over een talud heen parallel aan de snelweg. Vaak heb ik vanuit de auto zitten kijken naar wandelaars hier met het voornemen hier nog eens zelf langs te gaan. Vandaag dus.

Wandelpad tussen Steenwijk en A32 1Het Oostermeenthepad pakt de loop van de gekanaliseerde Steenwijker Aa op dat hier tussen de wijk Oostermeenthe en het gelijknamige bedrijvenpark langs de snelweg loopt. Intussen wijzig ik het vervolg van mijn weg. In plaats van een lus via het station van Steenwijk naar Kallenkote zie ik mogelijkheden ten noorden van de snelweg langs de Steenwijker Aa. Zo gezegd, zo gedaan, al moet ik op het pad direct langs de A32 terug om op het fietspad langs het door zandwinning ontstane 60 hectare grote Eisermeer (sinds 2008 doet de gemeente Steenwijk verwoede pogingen woningen en bedrijfspanden hier te slijten) en nog altijd te lege bedrijvenpark Eeserwold uit te komen. Buitenrust van de dag langs Steenwijker AaEen zwieper met m’n lange benen gaat net goed over het prikkeldraad zonder mijn scrotum open te halen. Mocht je het zelf willen lopen is vanaf de kruising A32 – Eesveenseweg handiger even door te lopen tot de Eeser Campus en daar rechtsaf te gaan.

Een enkele fietser daargelaten heb ik het pad langs de Steenwijker Aa voor mijzelf. Ik pauzeer op een kunstmatige heuvel met uitzicht op het water. Een vos heeft me gezien en trippelt voor me weg, leuk weer eens eentje met eigen ogen te zien. Bij de Wulpen steek ik over en volg de Aa over de dijk aan de rechteroever. Het wijdse uitzicht over de weilanden is geweldig! Dierenpark Taman Indonesia 2En blijkbaar langs de provinciegrens van Drenthe en Overijssel ga ik over een fietspad naar het zuidoosten, zie het Westeinde bij de entree van Wapserveen en een kilometer verderop het helaas vanwege Corona gesloten dierenpark Taman Indonesia. Het kleinschalige park is gespecialiseerd in dieren uit Indonesië, met name vogels, zoals de zeer zeldzame balispreeuwen, kleine zoogdieren zoals de binturong, de Bengaalse tijgerkat en de loewak. En dat in het buitengebied van Kallenkote.

Entree Johannes Postkazerne HavelteDe kilometer langs de Van Helomaweg neem ik voor lief, want tegenover de entree van de Johannes Postkazerne waar tegenwoordig de 43e mechanische brigade gelegerd is, ga ik het G.H. Voermanpad op. Welkom in het natuurgebied Holtingerveld, bekend van onder meer het hunebed onderaan de Havelterberg. Ik mijmer over het ontsmetten van zo’n groot oppervlak, want ongetwijfeld zullen er ook dit weekend weer kinderen op klimmen. Nu is het er leeg. Dat is verderop op de heide en langs het Drenthepad door de bossen richting Uffelte anders. Diverse koppels wandelaars kruisen op gepaste afstand en gelukkig nog altijd vriendelijk groetend. Henk-Jan in HoltingerveldIk pauzeer kort op een wandelbankje, trek mijn jas uit en rits de onderste helft van de broekspijpen af. Vanochtend was het eigenlijk nog te fris voor een shirt en zomerjas, nu is het in de zon prima toeven. Komoot is wat van slag, toont geen kaart meer op m’n smartphone, maar blijft wel keurig de spraaksturing voor de navigatie bieden. Twee reeën schieten voor me weg, een heideveld op. Bospaden en vennetjes en stukken smalspoorlijn. Deze spoorlijn werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt bij de aanleg van een vliegveld voor de Duitsers.

Social soifa OosteindeOver de klinkers langs monumentale boerderijen, een hooiberg en bijpassende nieuwbouw. Alweer een Westeinde. Tussen de oude dorpskern en de Drentse Hoofdvaart worden 20 vrijstaande, landelijke nieuwbouwwoningen neergezet. Terug, de Vaart, N371 en verderop de Oude Vaart over. Drie kilometer aan de linkerzijde van een autoluwe asfaltweg is even een half uur doorstappen. Niet moeders mooiste stuk, maar nodig om bij Oosteinde te komen. Hier ga ik tussen de perenbomen van de Dokter Larijweg naar de dorpskern.

Daar heb ik vanochtend een social sofa gezien. Een bejaard echtpaar komt aanfietsen en wil gaan zitten. Ik vraag of ik een foto mag maken, manlief is al neergeploft en heeft mijn vraag niet opgevangen. Best, dan eens een social sofa met iemand erop. Dat past in de geest van zo’n betonnen bank met mozaïekinleg met afbeeldingen van het dorp of de wijk in kwestie, bedoeld om samen op te gaan zitten en te kletsen in het Nederland van vóór en hopelijk ook na de coronacrisis, dat wat mij betreft niet ‘het nieuwe normaal van de 1,5 meter samenleving’ is, dat premier Mark Rutte bepleitte afgelopen dinsdagavond.