Thomas Hontelez – Wandelen naar wijsheid: Lessen voor de pelgrim

Een pelgrimstocht ondernemen zul je tegenwoordig niet zozeer ondernemen om een aflaat te verdienen en zo je gewenste bestemming in het hiernamaals zekerstellen, boetedoening of verering van relieken van heiligen die als tussenpersoon een goed woordje voor je kunnen doen bij God. De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn tegenwoordig gevuld met mensen die rouw verwerken, zichzelf zoeken of hervinden. De innerlijke en uiterlijke reis laten samenvloeien noemt ervaringsdeskundige Thomas Hontelez dat in Wandelen naar wijsheid – Lessen voor de pelgrim. Niet het goedkope posterversie van ‘de reis is belangrijker dan je bestemming’, nee, de auteur scheidt reis, doel en bestemming. Om het doel ‘rouwverwerking’ te bereiken maakt de geografische bestemming minder uit, het proces (de reis) blijkt eeuwenlang en universeel dezelfde elementen te bevatten.

Het is goed voor de aanstaande of al ervaren pelgrim te leren van anderen. Parallel aan verhalen uit de in 2014 ondernomen tocht te voet en te fiets van Nijmegen naar Istanboel om een ex-geliefde terug te vinden, deelt Hontelez 14 lessen over uiteenlopende aspecten van het pelgrimeren. Van het transcendente, religieuze dat je tijdens de ontberingen of op je bestemming ontdekt, de afhankelijkheid van anderen, de tegenslagen, maar ook ontnuchterende kanten als dat de bestemming niet Santiago de Compostela hoeft te zijn en de benenwagen niet het enige voertuig. Van afscheid, voldoening tot de reis terug naar huis en je ‘normale’ leven weer oppakken, vele ervaringen rijker.

De laatste sectie van het boek is gewijd aan praktische tips als fysieke voorbereiding, uitrusting en de bezinning onderweg.

Over de auteur

Thomas Hontelez is religiewetenschapper en docent levensbeschouwing. Hij voltooide in 2014 een pelgrimstocht van Nijmegen naar Istanbul. Sindsdien is pelgrimeren een wezenlijk onderdeel van zijn leven en begeleidt hij tochten voor de Franciscaanse Beweging. Hij is nauw betrokken bij de Walk of Wisdom, het pad van je eigen wijsheid rond Nijmegen.