Stappen rond Staphorst

      No Comments on Stappen rond Staphorst

Ik was in mei 1995 net in Meppel komen wonen en wilde op Hemelvaartsdag lekker op de fiets de omgeving verkennen. Vanuit de wijk Koedijkslanden ligt een route door Staphorst dan voor de hand. Voorafgaand aan de kerkdiensten in het dorp trok dat op de Gemeenteweg over en weer bekijks. Wat een drukte toen. Dat kan ik deze 2e Paasdag in het buitengebied van Staphorst niet zeggen. Een half etmaal geleden zaten we in zomerkleren buiten te gourmetten. Met heel veel andere recreërende fietsers verkende ik zondagmiddag het Reestdal tussen Balkbrug, Zuidwolde, Echten en Veeningen. Ik heb het buitengebied van de gemeente Staphorst vandaag op een enkele kruisende wandelaar, duo op een quad en een stel op de fiets voor mij alleen.

Relive ‘Stappen rond Staphorst’


Boerderij Oude Rijksweg RouveenIk laat de auto achter op de carpoolplaats bij De Lichtmis tegenover garage Korterink, waar mijn vorige leasewagen, een Skoda Superb, vier jaar in onderhoud is geweest. Enkele spandoeken manen me de auto met de achterzijde richting het BP tankstation te parkeren. Daar houden criminelen schijnbaar minder van. Het zal niet zozeer aan de gemeente Staphorst liggen, als wel aan de vluchtwegen in alle windrichtingen hier. De meeste mensen deugen, stelde Rutger Bregman eind 2019 in Trouw en ging ermee in tegen het bevestigende antwoord op vraag 8 in de Heidelbergse Catechismus: “Maar zijn wij alzo verdorven, dat wij ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad?”

Sculptuur aan rand RouveenNet voorbij het kombord van Rouveen sla ik linksaf de Buitenboerweg op. Van een afstand volg ik de verrichtingen van enkele boeren aan de Koezenkooiweg die koeien uit een weiland in een wagen proberen te dirigeren. Langs de Schipgravenweg heb ik links vrij uitzicht, rechts is de nieuwbouw van het dorp uitgelegd. De boerderijmodellen woningen staan hier een stuk dichter op elkaar dan de gemiddelde hoeve elders langs de Oude Rijksweg en de vele erop uitkomende stegen. Ieder z’n habitat.

Monument voor ambonezen Kamp Conrad RouveenVia nog enkele verharde wegen kom ik op ‘t Olde Pad, de eerste van vele zandwegen vandaag. Acht jaar geleden heb ik een eigen uitbreiding van het Westerborkpad uitgezet om bij de drie Staphorster werkkampen die in de Tweede Wereldoorlog voor opsluiting van Joden gebruikt zijn in afwachting van deportatie naar Westerbork en verder. Vandaag zie ik eerst kamp Conrad terug. De Stichting Kamp Conrad heeft ervoor gezorgd, dat naast een bord ‘hier was kamp Conrad’ een monument gekomen is om de na de Tweede Wereldoorlog hier ondergebrachte Ambonese gezinnen te eren. Het blijft me intrigeren hoe gemakkelijk de Nederlandse overheid direct na de oorlog de barakken van kampen als deze en vele andere in het land deze herbestemming heeft gegeven.

Heidehoogtenweg StaphorstDe Conradkade langs het Conradkanaal is weer even verhard, daarna volgt het zand op de Schuthekkeweg, Vlakkenweg en d’Olde Dijk. De route haakt terug naar Dekkersland, zo loopt het wandelnetwerk hier. Het waait zo stevig dat mijn handen kouder en kouder worden. Gelukkig heb ik mijn handschoenen nog in de rugzak. Dan een lang stuk onverharde over het Schemperserf en Heidehoogtenweg tot vlakbij de A28. Waar fietsers een beste lus moeten maken om het talud van het viaduct op te komen, is voor wandelaars keurig een paadje met houtsnippers aangelegd. Aan de overzijde ligt het verlaten en afgesloten evenemententerrein. Het spoor over en dan meteen linksaf het gras van de Spoorstreekweg op. Ik kan me niet heugen hier al eens te zijn geweest.


Henk-Jan op Druivensteinweg StaphorstDe Lowa schoenen kleuren steeds lichter bruin op de Hooistukkenweg die verderop overgaat in de Druivensteinweg. Ik laat de lus over de Reest die in het routeontwerp was opgenomen zitten. De omgeving ken ik goed en ik twijfel of de handbediende voetveer over de Reest alweer in gebruik is. Op de hoek met de Schapenstreek pauzeer ik kort op een wandelbankje. De handschoenen doe ik weer uit. Aan de Gemeenteweg valt me het bermmonument voor de maar drie jaar geworden Vince op.

Bebouwing op voormalig Kamp Beugelen Gemeenteweg StaphorstWaar bij Kamp Conrad nog een informatiepaneel staat, moet de voormalige locatie van Kamp Beugelen het met een bordje ‘hier was Kamp Beugelen’ in de berm van de Gemeenteweg doen. Het kamp is na de Tweede Wereldoorlog korte tijd in gebruik geweest als interneringskamp voor NSB‘ers. Daarna werd het voor de opvang van Molukkers gebruikt en later heeft het nog als vakantiekamp voor Berlijnse kinderen dienstgedaan. Uiteindelijk raakten de barakken buiten gebruik en werden ze gesloopt. Op het voormalige kampterrein is sindsdien een complete woonwijk met kleine huizen verrezen.

Henk-Jan is in HalfwegHalfweg blijft een leuke plaatsnaam. Een ooievaar zit op het nest op het dak van eetcafé Het Vergulde Ros. Bekend terrein van menig SWOS wandeltocht. Dat geldt ook voor het stuk boswachterij Staphorst langs de Schotsweg, Koolhaarweg en de Zwarteveenweg richting bewoonde wereld.  In 2018 is hier een nieuw oorlogsmonument onthuld voor de 6 maart 1944 omgekomen bemanning van een B17 bommenwerper. Asfalt maakt weer plaats voor zand op de Lommertsteeg en ‘t Ulleveldslegeweg. Bij de hier gelegen wijngaard werd bij de 2e Olde Baanktocht van de SWOS in 2012 een glaasje wijn geschonken.

Het Uileveldstegeweg StaphorstWeer even asfalt en zicht op een bedrijventerrein aan de Oosterparallelweg, vlug gevolgd door de onverharde Spoordijk langs het spoor. Op 28 maart wandelde ik dit stuk in omgekeerde richting. Anders dan twee weken geleden houd ik me nu aan de route over het wandelnetwerk en kom zo via de Kruumteweg en Dekkersweg aan de westzijde van de A28. Tegenover verzorgingsplaats Dekkersland is een akker omgebouwd tot crossterrein, hoewel ‘verboden toegang’. Zicht op kerk Rouveen vanaf BisschopswegDe onverharde Molenwijksweg is nieuw voor me. Aangekomen op de Bisschopsweg kan ik de Hervormde Kerk van Rouveen goed zien liggen. De bol lopende klinkerweg wordt net als veel andere wegen in het buitengebied onderbroken door de snelweg A28. Om over te steken moet je dan een ommetje maken, nu via de Meenteweg en het viaduct Scholenweg.

Zicht op coöpreatie De Eendracht De LichtmisHet fietspad op de Whemeweg, de Munnikeweg en Kromme Leidijk zaten twee weken geleden ook in m’n rondgang vanuit Balkbrug. Om bij De Lichtmis uit te komen, neem ik nu de Ooster Menneweg, Millingerweg en Leijenweg. Hier steek ik over het gras langs de nieuw uitgegraven sloot dat de contouren van de in 1665 tijdens de Münsterse Oorlogen aangelegde Bisschopsschans weer zichtbaar maakt naar het gemaal De Schans en coöperatie De Eendracht. Dit veevoederbedrijf heeft zichzelf hernoemd naar rantsoenspecialist sinds 1903. Bij kiprestaurant De Piri Piri staat een dwingend uithangbord Afhalen! met verwijzing naar de website. De snelweg onderdoor, een blik op De Koperen Hoogte en een check: ja, mijn auto staat wachten op de carpoolplaats, zonder bezoek van ondeugende mensen.