Mijn muzikale vorming – dag 5: Tramaine Hawkins – The Search is Over

Ik verslikte me in de thee bij het horen van de eerste samples in de remix van Fall Down bij de vriend in Deventer met wie halverwege de jaren ’80 nieuwe muziek werd gekocht, gekregen, beluisterd en gedeeld. Het liedje staat op de LP The Search is Over van Tramaine Hawkins, dochter van Edwin Hawkins, één van de vele zingende dominees uit Amerika die met een gospelkoor en een stevige preek liefde voor muziek en Gods woord combineren.  Zingen in het kerkkoor als meisje of jongen en dan als tiener doorpakken met een solocarrière of band is een beproefd recept en diversen probeerden een cross-over om hun talent ook buiten de kerkmuren te etaleren. Tramaine zong in 1968 bij papa in het koor Oh Happy Day, dat een hit werd.

The Search is Over is in 1986 een kantelpunt voor Tramaine. Met de andere jongens die me hielpen kregen we er in Deventer het opzetten van een christelijke disco (“Chrisco”) bij Youth for Christ aan de Nieuwe Markt een welkome eerste dansplaat, waarna Tramaine’s Freedom volgde, Producer Michael Omartian Donna Summer meenam op het snijvlak van christelijke en seculiere muziekwerelden met She Worked Hard for the Money (1983). Wij zochten alles en iedereen die platen verkocht af naar remixes en speciale uitgaven om onze Chrisco-avonden te kunnen vullen, zonder de kerkleiding van met name de Baptistengemeente te hoeven teleurstellen dat we jongelui blootstelden aan verdorven muziek. Dansen werd langzaam aan gedoogd, maar nooit uitbundig gedaan. We genoten van de muziek en de gezelligheid er omheen.

Luister je nu weer naar The Search is Over, bijvoorbeeld naar In The Morning Time, dan kun je er makkelijk de Sounds of Blackness (The Optimist) of Mary Mary‘s Shackles (Praise You) naast leggen.

Al dans ik als een hork, heb ik een behoorlijke verzameling met EDM met een voorliefde voor remixes aangelegd, van DJ Scott Blackwell tot Plumb, Snap!, DBA of World Wide Message Tribe uit de jaren ’90 tot de vocal trance van de huidige jaren ’20.