Hayley Williams – Petals For Armor

Als Paramore zangeres Hayley Williams Simmer is mijn aandacht er direct bij. De lastige scheidslijn om een eigen kind te beschermen tegen een rotvent, “Oh how to draw the line between wrath and mercy?” is bepaald niet het meest opgewekte om de dag mee te beginnen. Petals for Armor I riekt naar meer, maar in februari ziet een eerste vijftal liedjes het licht. Vergeet de rock van Paramore, hier is het spraakzang en ingetogen melodieën die eerder aan good old Sam Phillips doen denken in Leave It Alone met los drumspel en laid back spel van de sessiemuzikanten. Hayley gebruikt de website van Paramore, waaruit je mag concluderen dat 1. de band in wezen rond haar draait en 2. haar soloalbum geen eigen website nodig heeft en prima kan liften op de naamsbekendheid van de band.


Cinnamon draait niet om de smaak van kaneelstokjes, maar is – zeker als je de videoclip bekijkt, in eenzelfde freaky en eerder van psychiatrische aandoeningen getuigende sfeer gezet. De Amerikaanse producer, componist en Paramore maatje Taylor York is debet. Creepin’ vervolgt in het stramien, muzikaal meer leunend op een gestage baslijn. Thematisch staat ook hier misbruik in een relatie centraal. “Strange you’re not a threat to me and I admire your dedication. Poor little vampire, don’t you know? That I’m a moon in daylight.”

Het grijze gebied tussen slachtoffer en kwetsbaar zijn en heimelijk genieten van aandacht en aanraking is verwoord in het laatste nummer, Sudden Desire. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

En dat vervolg is 18 december gekomen met de 3-song EP Petals for Armor: Self-Serenades. Twee akoestische uitvoeringen van Simmer en het met Micah Tawlks geschreven en in april als losse single uitgebrachte Why We Ever, plus – eveneens begeleid op gitaar – het korte Find Me Here, waarover de artieste zegt: “It’s a hard version of love to learn but it is an important lesson in loving someone well.” Hayley zat net als ik maandenlang thuis, met gitaar, zonder publiek. Ze is de liedjes voor zichzelf gaan spelen, vandaar de albumtitel.

Voor de verkoop is nu petalsforarmor.com aangelegd.