Verras me al wandelend in het Overijsselse Vechtdal

Op Routeyou, een webportaal voor liefhebbers van wandelen met veel bestaande routes, de mogelijkheid zelf een route te plannen, is een nieuwe functie ‘verras me’. Je kunt dan een startpunt ingeven, de gewenste lengte en of het een lijn- of rondwandeling moet worden. Start thuis in Balkbrug, zo’n 40km rondwandeling graag en verrassen maar. Het resultaat is een 43,8km lange ronde door het Vechtdal in het buitengebied van de gemeentes Ommen en Hardenberg. Columnist Stevo Akkerman opent vanochtend op de voorpagina van Trouw treffend: “Angst is onontkoombaar in deze tijden, dan wel dit tijdperk. Maar dat hoeft ons niet te verlammen en dat is ook niet wat ik om mij heen zie gebeuren. Ik ga vandaag een lange wandeling maken, de natuur opzoeken, niet om de crisis te relativeren, maar om mijzelf te relativeren. En om te ervaren wat acteur Anthony Hopkins zei naar aanleiding van de film The Two Popes: “Ik geloof dat er iets achter het bestaan schuilgaat dat een wonder is.” Wonderen zien vraagt om onbevangenheid, een kinderlijk, rotsvast geloof dat het onmogelijke mogelijk kan worden en je zeker bent van wat je hoopt en het onzichtbare zien. Vandaag wil ik me laten verrassen.

Relive ‘20200321 Verras me in Vechtdal’


Huize Erica Ommerweg BalkbrugOm vijf over zeven na ontbijt, koffie en het lezen van de eerste katernen van de krant wandel ik de Iepenlaan uit en volg de wijk langs de Ommerweg, passeer ik de tussen 1894 en 1910 gebouwde Villa Erica, een rijksmonument dat een kantoorfunctie bij Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht vervult, en de in 1845 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwde Boskerk. Boskerk OmmerschansHet is één van de weinige gebouwen in De Ommerschans die zijn overgebleven uit de periode dat de voormalige schans gebruikt is als bedelaarsgesticht van de Maatschappij. Voordat de kerk werd gebouwd heeft op dezelfde plaats een herberg gestaan. De architectuur van de oorspronkelijk Nederlands Hervormd, maar later ook door de katholieken gebruikte kerk lijkt veel op de Reestkerk in Oud Avereest. De kerk is begin 20e eeuw overgegaan naar Veldzicht. Sinds 1990 is de kerk niet meer als godshuis in gebruik en verkocht aan particulieren. Sinds 2013 is er een Thomashuis – een kleinschalige woonvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking – in gevestigd.

Stepping stones in OmmerschansDe eerste stappen in geloof worden gevraagd in Ommerschans, waar ik afwijk van de route om de bladvormige stepping stones bij opgaande zon te fotograferen. Ik durf mijn voet niet op het water te zetten en loop terug naar Atelier Het Ravelijn om via de Schansweg buiten de herstelde vestingwal om de route weer op te pikken. Deze volgt tot in de boswachterij Hardenberg het LAW Maarten van Rossumpad. Houtwallen, de open vlakte van het Ommerveld op de Grensweg en het buurtschap Ommerkanaal aan de gelijknamige waterweg tussen de Overijsselse Vecht en de Dedemsvaart. Wandelbankje OmmerkanaalBij een boerderij aan het water staat een gevlochten wandelbankje klaar. Binnenkort is deze ook op wandelbankjes.nl te bewonderen. Bij varkensboer Henk Kamphuis (de zwager van een schoonzus) in het volgende buurtschap Arriërveld is het nog stil. Aan de linkerhand draaien de tien windmolens die in de afgelopen paar jaar na een veelvoud ervan aan procederen door tegenstanders en belanghebbenden bij het windpark Veenwieken toch zijn geplaatst hun testrondjes.


Natuurbegraafplaats OmmenDe autoweg N36 voorbij verruil ik het asfalt voor zand op de Zuidelijke Dwarsweg langs het tot 6 april 2020 gesloten golfterrein Hooge Graven. Aangekomen in de boswachterij Ommen zie ik een specht hameren op een groen ‘Opengesteld voor wandelaars’ bord naast een slagboom, een bijzonder gezicht. Met alweer 10km achter de rug pauzeer ik op de slagboom. Een deel van het bos is hier gerooid om plaats te maken voor de natuurbegraafplaats Hogengraven. Deze vorm van begraven, in de natuur weer tot stof vergaan, spreekt mij persoonlijk sterk aan. Ik ben al een keer in het Drentse Eext door natuurbegraafplaats Hillig Meer gewandeld, toen kunnen zien hoe met minimale, houten aanduidingen graven gemarkeerd worden en voor de rest de natuur z’n gang kan gaan. Hier in Ommen was lang nodig om vergunningen te krijgen en het voornemen te realiseren. Wat verderop zie ik een pas gedolven graf met een bloemenkrans. Er wordt nu dus echt begraven hier. Hopelijk duurt het nog decennia, maar als wandelaar hier een laatste rustplaats krijgen vind ik betekenisvol.

Tolhekke op weg Ommen naar stedeke Den HardenbergVandaag schijnt de zon en ben ik gezond en vitaal. De oude onverharde Hessenweg en verderop de opvolger, van N34 tot erftoegangsweg omgebowude verbinding tussen de steden Hardenberg en Ommen. Zo halverwege heeft hier een tolhekke gestaan, met een tarievenbord en huis voor de tollenaar. Bij het buurtschap Stegeren neem ik de vrolijk beschilderde fietstunnel onder de Coevorderweg door om twee kilometer lang de Stegerdijk te volgen. De fietsers zijn wakker geworden. Regelmatig passeert er eentje. Genoeg asfalt dichtbij Junne, welkom landweggetjes de boswachterij Hardenberg in. Overijsselpad kruist Pieterpad bij KarshoekwegOp de Karshoekweg splitst zich het Pieterpad van het in 2006 opgeheven LAW 2 Overijsselpad. Ik had er nog niet eerder van gehoord. 43km ervan is ingelijfd door het Pieterpad, een ander deel door het Maarten van Rossumpad. Een nieuw LAW, het Overijssels Havezatenpad, kwam ervoor in de plaats met de kastelen, landhuizen en havezaten in de provincie als verbindend thema. Ik pauzeer bij de kruising met de Oldemeijerweg een tweede maal.

Hoezo slecht wegdek op WillemsdijkIk trek lansg de grote campings aan de linkerhand en de zandverstuivingen van de Beerzer bulten aan de rechterhand. Vrouwen liggen hier in het zand rek- en strekoefeningen te doen, terwijl hun kinderen ravotten. Het Pieterpad is populair, en zelfs vandaag kruisen me regelmatig wat wandelaars in duo’s met een gids in de hand. Ik wijk weer af van de route, de extra’s vanmorgen plus een lus via Heemse zouden wat te gek worden. Ik kies voor de Willemsdijk (onverhard, slecht wegdek!) die met een splinternieuwe Bosduiker onder de N34 doorgaat en vanaf daar de boswachterij ingaat. Wandelpad langs SmallewijkHeerlijk lopende bospaden all the way. Ik ga even aan bij het oorlogsmonument voor de in februari 1945 neergestorte bommenwerper en het relaas van de bemanningsleden. Het laatste stuk naar de Woudbloemweg blijf ik het jaagpad langs de Smallewijk volgen.

Het is tijd voor de lintbebouwing langs de voormalige takken van de Dedemsvaart. Eerst het Rheezerend tot de voormalige Sluis 6, dan het bedrijventerrein de Rollepaal met de kenmerkende industiepanden van WAVIN en ROMIT. Gezondheidscentrum Rollepaal - dag podotherapeuteHet loopt zo lekker, dat ik het gezondheidscentrum De Rollepaal – waar ik voor mijn peesplaatontsteking driemaal bij de podotherapeute ben geweest – met een knipoog fotografeer. De in januari gemaakte afspraak is, dat ik het tot in april aankijk en alleen bij verslechtering of aanhouden van pijn dan weer terugkom voor een behandeling. Ik hoop het niet nodig te hebben. In de bocht van de Hoofdvaart en Schutwijk is een rollepaal met uitleg opgesteld. De paal met verticale lier was bedoeld om schepen in de bocht niet tegen de oeverwal te laten varen. Draaibruggen, fraaie panden uit eind 19e, begin 20e eeuw zijn er genoeg langs de Moerheimstraat en Hoofdvaart.

Voormalig gemeentehuis Avereest - popmuziekschool Moerheimstraat DedemsvaartHet voormalige gemeentehuis van Avereest (Balkbrug, Dedemsvaart en buitengebied), waar Klazien en ik op 1 mei 1998 getrouwd zijn, is een tijd Rabobank geweest, maar nu alweer een tijd een pop- en muziekschool plus theater Dina. Het oude postkantoor (nu restaurant Olde Postkantoor), het monument voor de stichter van Dedemsvaart, Mr. Willem Jan baron van Dedem en de PKN Van Dedemkerk aan de Hoofdvaart zijn nog zo wat parels onderweg. Van Dedemkerk Hoofdvaart DedemsvaartDe Van Dedemkerk is één van de weinige kerkgebouwen in Nederland waar de pastorie aan vast is gebouwd. De kruisvormige kerk werd in 1834 in gebruik genomen, het moment waarop ook de Hervormde gemeente is ontstaan. Pas in de achterliggende paar jaar is deze samengegaan met de plaatselijke Gereformeerde kerk, waar de Protestantse Kerk deze eenwording elders in het land al een paar decennia geleden heeft doorgemaakt.
Wandelen langs het OmmerkanaalWaar het routeontwerp de Hoofdvaart blijft volgen vind ik het leuker het wandelpad langs het Ommerkanaal achter de huizen aan de Aak mee te pakken en dan de Langewijk te volgen. Aangekomen bij Het Rak is de landweg naar de Kolonie veel leuker dan het voorgestelde geasfalteerde fietspad naar De Pol en langs de Coevorderweg. Dit weggetje, een eigen weg langs twee boerderijen, komt na wat bochten keurig uit bij de landbouwtunnel onder de N48 door. Het ontwerp stelt voor De Kolonie en Molenweg te volgen. Leuker is het rechtsaf te slaan, onverhard en door het bos naar molen De Star te lopen. Grasbaanraces Balkbrug afgelast dus kan er gemest wordenEen loonwerker is bezig het gras van het terrein waar anders Mac Van Dedem 2e Paasdag de jaarlijkse internationale grasbaanraces zou organiseren te bemesten. Het evenement is vanwege corona afgelast. De laatste kilometer gaat door de bebouwing van Balkbrug naar de Iepenlaan terug. Ik ben blij en dankbaar. Na 43,4km wandelen houdt mijn linkervoet zich op een blaar op de kleine teen prima. Dat heb ik vanaf mei 2019 nog niet meegemaakt! Ja, in ‘goede jaren’ zou ik nu klaar zijn geweest met de Kennedymars Klarenbeek, maar deze afstand in 6u43m afleggen zie ik als een wonder.

Capgemini heeft me vandaag een pakketje gestuurd als bemoediging, een afsluitbare koeltas voor een lunch en een link naar de Wandelen app van Wandelplatform Nederland. “Try to find a good rhythm at home, take regular coffee breaks and freshen up your mind, if possible, with a walk outside every day and relax. This will work wonders for your mental health. So, go out!”