Thuisblijven en/of wandelen?

Vera die net als ik graag wandelt en er verslagen over schrijft op verawandelt bedacht enkele jaren geleden de blogserie Wandelen-tag. Een aantal vragen die persoonlijk beantwoord werden, waarna een volgende bloggende wandelaar(ster) een reeks eigen antwoorden mocht geven. Vandaag kwam ze op Twitter in de lucht.

Met de Thuis wandelen-tag zoekt ze een uitlaatklep, nu bij haar het wandelen op een zeer laag pitje staat vanwege de maatregelen rondom het Corona virus. Aan mij de eer erop te reageren.

Hoe de wandelaars geraakt worden door de overheidsmaatregelen?

Lit de sinne foar dy skineDe maatregelen van de rijksoverheid, zoals die op 23 maart 2020 zijn aangescherpt, verbieden het wandelen helemaal niet. Minister Grapperhaus riep zelfs op de individuele buitensporten wandelen, fietsen en hardlopen te blijven beoefenen. Dat kan ook in gezinsverband of met maximaal drie personen op de bekende onderlinge afstand van 1,5 meter. Wel zijn de georganiseerde wandeltochten met een vergunning- of meldplicht tot 1 juni 2020 verboden. Wandelverenigingen hebben zodoende aanvankelijk uit voorzorg (er zijn nogal wat oudere wandelaars die extra risico lopen), later uit noodzaak hun tochten geschrapt of uitgesteld. Veel wandelaars lopen alleen in groepsverband of georganiseerd. De oproep de treinen voor essentieel vervoer te reserveren, geven een extra drempel om bijvoorbeeld een NS wandeling of een route verder van huis te lopen.

Maak je nog een ommetje of blijf je volledig binnen?

Keuzemogelijkheden in HaardennenDe suggestie om volledig binnen te blijven is gebaseerd op angst, niet op overheidsbeleid. Hoe gezond je blijft als je dagen binnen blijft zitten, mag je zelf vertellen. Ik wordt er zo duf, gaar en naar van, dat iets dergelijks me alleen maar ziek zou maken. Ik werk verplicht thuis, heb het hartstikke druk mee, mag bovenop lange werkdagen nog 1-2 dagdelen per week online training geven, en nog zo’n 4 uur per week online training volgen, Al dat schermwerk schreeuwt om afwisseling met frisse lucht buiten.

Wandelen langs het OmmerkanaalElke dag ga ik naar buiten voor een ommetje, wandelend allerhande paden in en rond Balkbrug combinerend, of voorzichtig het hardlopen weer oppakkend na 11 maanden herstellen van een peesplaatontsteking in m’n linkervoet. Ik ben en voel me gezond, heb dus geen enkele reden binnen te zitten verstoffen.

Welk wandelevenement moet je missen? En aan welke doe je weer als eerste mee?

Even bijtanken in RuitenveenDe tocht om Nieuwleusen van de SWOS op 21 maart was de eerste die sneuvelde. Als ik alweer klaar was geweest, had ik nog liever de Kennedymars Klarenbeek gedaan. Zaterdag 28 maart zou ik het traject tussen Bad Nieuweschans en Delfzijl van de in 2021 te openen oostroute van het Pronkjewailpad gaan voorlopen en bij musea, bezoekerscentra, horeca en galerieën aan voor overleg. Je snapt, dat met gesloten musea en horeca dit geen zin had. Moet later een keer.

Ik ben als vrijwilliger en website beheerder nauw betrokken bij de Kennedymars Hengelo die op 6 juni 2020 zou plaatsvinden. Nu niet dus, wanneer wel is nog onduidelijk. Verder zijn de 2e wandelvierdaagse Deventer eind april, laatste Kennedymars Hilversum in mei, (uitgesteld naar 2021), de Kennedymars in het Land van Cuijk, de Liemers Posbankloop in juni en wat andere tochten voor de zaterdagen ertussen geannuleerd.

Het maakt me nog voorzichtiger om ver van tevoren te gaan inschrijven voor een tocht. Met het ook naar mei 2021 doorgeschoven Festival terug naar het begin (3 dagen fietsen langs kerken en optredens in het noordoosten van Groningen) en zo’n vijf concerten zit er heel wat geld bij organisatoren en ticketbureaus als voorfinanciering, zonder zekerheid van ‘levering van product of dienst’.

En welke tocht als eerste na een nog nader te bepalen datum georganiseerd gaat worden, weet niemand.

Waar wandel je nu vooral de langere tochten?

Welkom in het Reestdal Hoofdweg BalkbrugNu tochten wat verder weg niet worden georganiseerd of locaties per trein onbereikbaar zijn, houd ik het deze zaterdagen eerst dichtbij huis. En ja, ik beschik over een auto en zou dus best verder weg kunnen starten. Zaterdag 14 maart heb ik heerlijk genoten van het landschap rond Tjalleberd. Met routeyou heb ik zelf verrassende routes van 37-43km gemaakt die gewoon thuis in Balkbrug beginnen. Zaterdag 21 maart heb ik een lus in oostelijke richting (Arriërveld, boswachterij Ommen en Hardenberg, Dedemsvaart) gemaakt, gisteren in westelijke richting (Haardennen, boswachterij Staphorst, Ruitenveen, Nieuwleusen).

Voor de komende zaterdagen, Goede Vrijdag en 2e Paasdag staan de volgende zelf ontworpen solo tochten op het programma:

  • de 43km route van de Run Forest Run over en rond de Besthmenerberg bij Ommen.
  • 42km vanaf Oosteinde via Havelterberg door Steenwijkerland.
  • 40km vanuit Wolvega door de natuur langs de Linde.
  • 39km door veengronden in het zuidoosten van de gemeente Hardenberg.
  • 44km door het buitengebied van de gemeente Staphorst vanaf De Lichtmis.

Het gekke van de thuis-wandelen-tag

Kastanjelaan BalkbrugMijn omstandigheden en de huidige overheidsmaatregelen maken, dat ik niets kon met Vera’s vragen:

  • Wat doe je nu je geen (lange) wandeling kunt maken?
  • Hoe blijf je fit nu je minder wandelt?
  • Wat mis je het meest nu je minder kunt wandelen?
  • Welke wandeling wil je het eerst gaan maken als het weer mag?
  • Welke websites raadpleeg je juist nu je zoveel thuis moet blijven?

Het is #blijfthuis of #rondjelopen. #Thuiswandelen kan alleen als je je tuin mag meerekenen en die formaatje landgoed heeft. Ik doe het met een perceelgrootte van zo’n 435 vierkante meter.

Geef de “Thuis Wandelen-Tag” door!

Vind je de Thuis Wandelen-Tag ook leuk om in te vullen? Dan kun je mijn vragen gebruiken en beantwoorden en voor je het weet heb je een nieuwe blog!

Lees ook: