Mariecke Borger – Bright Sky

Het lieftallige van Karen Peris van The Innocence Mission komt in me op als ik de openingsmaten van Rising op het tweede, 6 maart 2020 bij VOLKOREN/Konkurrent uitgebrachte album Bright Sky, van de singer-songwriter Mariecke Borger hoor. Ik zag Mariecke voor het eerst optreden tijdens het Xnoizz Flevo Festival 2010. Rond het debuutalbum Through My Eyes (2013) speelde ze in het voorprogramma van bands als Bertolf en Tangarine. Zelf zag ik haar die zomer op het Flavor Festival en tijdens het 10 jaar VOLKOREN feestje in Austerlitz.  Wat gebeurde er sindsdien? Ze tourde door het land met broer, singer-songwriter Johan Borger onder de naam Willow Garden en speelde in bluegrass band Casual Hillbillies. Ze leende haar stem aan Mensenkinderen op het 2018 album vol gezangen, Wij leven van de wind, trouwde met Floris de Vries, multi-instrumentalist en sessiemuzikant bij Tangarine  en Douwe Bob. Floris en Mariecke kregen een kind. Zou de muze nog langskomen? Ja, gelukkig wel.

Schrijven en luisteren combinerend hoor je de muzikale en persoonlijke reis van volwassen worden, loslaten (zoals in de single Rising die half februari op NPO Radio 2 als Euroknaller werd gepresenteerd) en omarmen terug in de folk pop met invloeden uit de americana. “I’ll travel far to come to you” zingt ze in het titelnummer. De associatie met Karen Peris mag je vanaf To Stay vergeten net als de simplificatie van “meisje met gitaar” De thuis opgenomen en met Floris zelf geproduceerde arrangementen klinken rijk met inbreng van onder meer Bertolf Lentink (dobro, lap- en pedalsteel, Joost van Es (viool), Willow Garden maatje Rients Kuik (contrabas) en Mischa Porte (drums). Thedoor – inderdaad, weer een – Borger (hij heeft met Minco Eggersman UNIFONY) mixte het geheel. Zanger, banjospeler en houtdrukwerker Jeroen Jongsma maakte een houtsnede afdruk voor op de albumhoes. De acht liedjes nodigen uit om eens rustig op de bank te ploffen, andere prikkels weg te houden en aandachtig te luisteren. “Look into my eyes” (Try).