Leo Blokhuis – Blauwe zomer

De debuutroman Blauwe zomer van pop professor Leo Blokhuis verbindt de opkomst van de rock-n-roll met de immigratie eind jaren ’40 / begin jaren ’50 van Indo’s uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië, nu Indonesië en het loslaten van de streng reformatorische zuil op de Nederlandse bible belt in een dubbele coming of age. Chris vlucht met zijn broer als verstekeling met een boot naar Nederland en moet er in ons koude kikkerland een nieuw bestaan opbouwen. Johan, oudste zoon in een degelijk christelijk gezin waarin orgelles, het gezag van de dominee en vader onbetwist zijn en de tale Kanaäns de richtsnoeren uit de Bijbel aanreikt, komt met buurjongen Chris in aanraking en een band is geboren.

De spanningen in Johans omgang met z’n ouders, het expliciete racisme, de parallelle universa waarin de jongens in Duitsland concerten geven voor gelegerde troepen, genietend van seks, drugs en rock-n-roll, terwijl in de Randstad vrouw en kind een huishouden moeten onderhouden en natuurlijk de muzikale ontwikkelingen die met vallen en opstaan gepaard gaan en het onontkoombare verlangen terug te keren naar je geboortegrond, ouders en voormalige geliefden geven genoeg voer om 365 pagina’s lang mij als lezer te boeien. De hoofdstukken schakelen met duidelijke koppen tussen de locaties en tijdvakken. De muziek, het beschreven christelijke erf, de fricties met ouders, groepsgenoten en partners, of de kenmerkende lotgevallen van Indonesische Nederlanders, geven gelegenheid voor reflectie, herkenning, ontdekking en glimlach.

Over de auteur

Leo Blokhuis (Zevenbergen, 1961) is muziekkenner en schreef eerder de boeken Grijsgedraaid Het Plaatjesboek en Het Klein ABC van de popmuziek. Tien jaar lang maakte hij samen met Jan Douwe Kroeske De 2 meter sessies. Hij is samensteller en presentator van verschillende muziekprogramma’s op radio en televisie. Met zangeres Ricky Koole maakt hij muziektheatervoorstellingen..

Zie ook: