Gezien: The Two Popes (2019)

      No Comments on Gezien: The Two Popes (2019)

Voor velen wordt de paus geacht onfeilbaar te zijn, zeker zolang hij in functie is. Dat beeld is al eeuwenlang niet realistisch. Vaak is politieke macht, hang naar rijkdom en ver afstaan van het gewone volk tekenend geweest voor de pausen van de afgelopen twee millennia. De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles heeft voor The Two Popes de huidige paus Franciscus (de Argentijn Jorge Bergoglio) en diens voorganger, Benedictus XVI (de Duitser Joseph Ratzinger) geportretteerd.

Sir Anthony Hopkins (als Benedictus) en Jonathan Pryce (als Franciscus) schitteren in deze fictieve overgangsperiode in 2012-13 elk met hun eigen karakters en achtergronden. Ze spreken Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Latijn. Oefenen van het script moet tijd en inspanning gekost hebben! De zeker na zijn aantreden bijna heilige Franciscus die zo andere accenten legde dan zijn voorganger, bekent ongedocumenteerde bladzijden in zijn geschiedenis te hebben als leider van de Jezuïeten tijdens de dictatuur onder Jorge Videla van 1976-1981. De jaren 1984-1998 gebruikte hij voor introspectie om pas daarna bisschop te worden. Hij denkt door genoegdoening zijn smet te kunnen wegnemen. Ratzinger stond als studeerkamertheoloog te ver van de praktijk. Met boeken alleen, de waarheid willen verkondigen en zwart-wit stelling te nemen tegen homoseksualiteit, abortus, euthanasie, etc. liet hij niet de benodigde liefde zien.

Het filmscript is overladen met humoristische scènes in het buitenverblijf van de paus, de Sixtijnse Kapel en de Tranenkamer. Muziek, eten, de botsing van generaties en dans zijn zo enkele thema’s die hierbij worden gebruikt. Hoe ernstig de film op punten is over de corruptie en onderdrukking in Zuid-Amerika, de machinerie van de Curie in Rome, de omgang met het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk en de geestelijke trots van de pausen, is er genoeg luchtigheid op lekker te lachen om de paus die z’n eigen vlucht probeert te boeken, z’n voorganger een tango leert of met hem naar de 2014 WK finale Duitsland – Argentinië te kijken en Duitsland te zien winnen. “Geloof in de genade die je preekt.” Zeker gaan kijken!

Ik zag The Two Popes op Netflix.