Een flinke afstand wandelen tussen Balkbrug en Ruitenveen is niet afstandelijk

Sociale distantie gaat in combinatie met al elf dagen verplicht thuiswerken over veel meer dan 1,5 meter. #blijfthuis gaat hand in hand met #rondjelopen, een virtuele vrijdagmiddagborrel achter het scherm met initiatieven om je beroep tijdelijk vaarwel te zeggen en te helpen in een zorginstelling. De een neemt het drietal genoemde individuele buitensporten (fietsen, wandelen, hardlopen) serieus, de ander bindt de skeelers onder, haalt zijn hengel vandaag uit de achterbak bij de Dedemsvaart of de Bijkersplas. Ik kom elke avond diverse ruiters tegen en heb moeite te geloven dat elk koppel wandelaars dat mijn pad kruist een gezinsverband vormt. Het zijn verwarrende tijden. Ik heb me opgewonden over de misverstanden en die de persconferentie maandagavond, de uitleg dinsdag en de inconsistenties in ‘officiële’ maatregelen versus Q&A van het kabinet en de rijksoverheid gezet.

Vorige week zondag nog waande Natuurmonumenten, de grootste vereniging van Nederland, zich de hoeder van ‘de natuur’ en kon de beheerder van het Twitter account het niet laten ons in kapitalen te commanderen, Een communicatieve hoofdzonde, iets dat je in elke email etiquette training afgeleerd wordt. Ik overweeg na deze reprimande serieus mijn lidmaatschap op te zeggen, zo verkeerd valt deze NOODOPROEP. De man/vrouw achter @natuurmonumenten adviseer ik binnen te blijven en een passende e-learning te doen.

Afgelopen donderdag was de toonzetting al anders. Al lid van de vereniging kreeg ik een lijstje van te vermijden, druktegevoelige door Natuurmonumenten beheerder natuurgebieden. Met in de weide omgeving slechts het bezoekerscentrum Dwingelderveld, het bezoekerscentrum De Wieden in Sint-Jansklooster en landgoed Eerde bij Ommen. Wauw, in al die andere natuurgebieden, waarvan het gros trouwens van Staatsbosbeheer, niet Natuurmonumenten, kan ik dus mijn voetafdrukken kwijt.

Ook de Koninklijke Wandelbond, vereniging van en voor wandelend Nederland, heeft vrijdagmorgen de weekmail gewijd aan Ongestoord wandelen: rustige en (soms) nog onontdekte wandelroutes. Dat is beter voor het gemoed dan bij elk volgend afgelast wandelevenement binnen achter het beeldscherm op met name Facebook weer in de stress te schieten. Tijd voor een mentale ontharding.

Deze zaterdag heb ik me net als vorige week laten verrassen door Routeyou.  Eén van de manieren om urenlang met twee vingers in de neus sociale distantie te betrachten, is om zeven uur te vertrekken. Ik zal in het Heuveltjesbos en Haardennen (beiden van Landschap Overijssel) de boswachterij Staphorst (Staatsbosbeheer, niet Natuurmonumenten) ervoor waken over mountainbike paden te wandelen, want ook daarover heeft de vereniging een oproep gedaan.

Relive ‘20200328 Balkbrug-Ruitenveen’


Hotel mama is altijd openBos is in Balkbrug in alle windrichtingen dichtbij. Hotel mama is altijd open, ook waar reguliere horeca verplicht gesloten is. Ik steek de Zwolseweg over en wandel het Heuveltjesbos in. Zo ‘s morgens is het heerlijk naar de vogels te luisteren. Spechten lijken een beurtzang georganiseerd te hebben. Keuzemogelijkheden in HaardennenSlingerend over bospaden in Haardennen, langs de heide kom ik op de Vrieschedijk, vallen me de nieuwe Arcabo chalets op camping Sie es An op. Tussen Hoofdweg en Nieuwe Dijk nog een stuk heide, daarna de kilometer Haarweg, dat een asfaltbetonnen fietspad, waarover ook landbouwvoertuigen mogen. Ik ben stomverbaasd als er een personenauto met flinke snelheid me achterop komt, tekenend voor de eigenwijze Nederlander. Het zand onder m’n schoenen op de vijf kilometer lange Kievitshaarweg door de boswachterij is heerlijk. Boerderij aan Kievitshaar boswachterij StaphorstZo nu en dan passeert een hardloper of fietser, voor de rest heb ik de natuur voor mijzelf. De tweeëneenhalve kilometer onveharde Kampweg versterkt de zandpadgarantie. De straatnaam verwijst naar en komt uit bij het voormalige werkkamp Het Wijde Gat. Hier werden in de jaren ’30 een kleine honderd werklozen tewerkgesteld om de gronden te ontginnen en de bossen aan te planten die nu de boswachterij Staphorst vormen. Vanaf 1942 werden hier Joden ondergebracht en tewerkgesteld in afwachting van deportatie naar Westerbork en verder. Onduidelijk is wanneer de barakken zijn afgebroken. In het bosperceel zie je niets meer van het verleden. Op het Westerborkpad kom je alleen langs dit werkkamp, direct aan de spoorlijn. Ik heb in 2012 op mijn gang langs dit indrukwekkende Lange afstandswandelpad ook de locaties van de andere, verder weg liggende werkkampen rond Staphorst (Beugelen, Conrad) meegenomen.


Berken langs Meentheweg StaphorstIk zet Komoot uit. De route ‘wil’ (voorzover een GPX track iets te willen heeft) me verderop over de verharde J.J. Gorterlaan naar Rouveen laten wandelen. Ik pak eerst de onverharde Spoordijk en sla de onverharde Boschweg op die overgaat in de onlangs verharde Meentheweg. Hier is de langs de snelweg zigzaggende fiets snelwegroute ZSM Zwolle Meppel Staphorst Rouveen aangelegd met regelmatig een picknickbank en een Ecotap laadpunt. Fietsroute ZSM StaphorstWaar de fietsers over de Boerveensweg parallel aan de snelweg A28 worden geleid, ga ik verder over het gras van de Kromme Leidijk.

In Trouw verkondigde vanochtend iemand, dat de dagen aanvoelen als een zondag in de jaren ’80, zo leeg en saai. Ik zie die parallel niet, in de jaren ’80 had je op zaterdagmorgen al de snelweg A1 bijna voor jezelf, laat staan een dag later. Nu raast er veel verkeer langs me. In de jaren ’80 kon ik (verplicht) tweemaal naar de kerk en tussendoor op visite bij opa & oma in het bejaardentehuis. Nu houden kerken de deuren verplicht gesloten en wordt met streaming iets geprobeerd van gemeente zijn overeind te houden. En de regering wil me zeker niet op visite naar opa & oma of (schoon)ouders laten gaan. Als gezegd in de intro, sociale distantie gaat veel verder dan 1,5 meter. Psychologen, psychiaters, geestelijk verzorgers, dominees, pastores, imams, jeugdwerkers en behandelaars hebben straks hun handen vol aan mentaal en spiritueel reparatiewerk.

Hooibalen versperren wandelpad tussen Kromme Leidijk en Nieuwe DedemsvaartwegEen boer op de hoek van de Oostermenneweg / Kromme Leidijk heeft eerst de landweg, onderdeel van het wandelnetwerk Overijssel, afgesloten met lint en draad en een honderd meter verderop met een flinke stapel hooibalen. Deze hindernissen houden me niet tegen. Bij de voormalige bushalte Roustap op de N377 steek ik de autoweg over. Op de kaart heb ik gezien dat er vlak achter de arbeiderswoningen een fietsbrug over de Dedemsvaart ligt. Boeren leen bankje Roustap NieuwleusenAls ik voor mijn tweede pauze op het Boeren Leen Bankje op de hoek van de Stationsweg / G.W. van Marleweg ga zitten, komt de een na de andere voorbijganger me hartelijk groeten. Ja mensen, zo verklein je sociale distantie! Groeten doen we hier allemaal, ongeacht of je een ander kent of niet. Een Stationsweg is er niet toevallig. Hier werd in 1867 station Dedemsvaart-spoor geopend op de treinlijn van Zwolle naar Meppel. Om ook de dorpelingen uit Balkbrug en Dedemsvaart de kans te geven sneller dan lopend, te paard of met een beurtschipper naar de markt in Zwolle te laten gaan, werd de NV Dedemsvaartsche Stoomtramweg Maatschappij (DSM) opgericht. Tussen 1886 en 1895 is de lijn uitgebreid en tot na de Tweede Wereldoorlog was de stoomtram in gebruik. Buslijnen 29 en 83 zorgen tegenwoordig voor de frequente ontsluiting van het ‘achterland’ op Zwolle, één van de redenen waarom een middelbare school in Zwolle vanuit het 25km verderop gelegen Balkbrug een prima optie was voor onze kinderen.

Even bijtanken in RuitenveenVorig jaar heb ik delen van de nu gewandelde route gefietst: de slingerende Ebbenweg tussen de berkenbomen en de Stadhoek die uitkomt bij een tot rustpunt omgebouwd tankstation. Dit zou vorige week één van de rustposten op de SWOS wandeltocht rond Nieuwleusen zijn, juist één van de vele afgelaste wandelevenementen deze weken. Navigeren naar Balkbrug is vanaf hier eenvoudig. Het Ruitenveen en Westerveen leiden naar de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen. Daar pauzeer ik een derde maal op een bankje rond een boom, genietend van de zon en kijkend naar voorbijtrekkende hardlopers, mensen op boodschappenronde en fietsers. Op weg naar het dorp is een postbezorger me al driemaal vriendelijk groetend gepasseerd. In plaats van flauwe opmerkingen over trakteren, zegt hij Gods stem verstaan te hebben met de opdracht mij aan te spreken en te vertellen dat God van me houdt. Dat is altijd goed om te horen, ik twijfel er ook niet aan en verkleint de sociale distantie aanmerkelijk. We concluderen samen ‘broeders’ te zijn en wensen elkaar Gods zegen op onze weg.

Henk-Jan op Oosterveen NieuwleusenAan de oostzijde van Nieuwleusen, het Oosterveen staan diverse Saksische boerderijen. In de 17e eeuw zorgde hier de Leusener Verveningscompagnie voor ontginning, waarmee ook bewoning en bedrijvigheid kwam. Nieuwleusen ontstond er, zo’n vijf kilometer ten noorden van het dichterbij de Overijsselse Vecht gelegen Leusen (nu Oudleusen). Er heeft zelfs een heuse havezate gestaan. Tegenwoordig is Oosterveen een relatief autoluwe weg en mag ik er graag hardlopen. Er wordt gesnoeid, gras gemaaid (robotmaaiers van E.G. ten Kate zijn hier bij veel buurtgenoten afgezet), bemest en geploegd. Voorbij De Stouwe heet de oost-west verbinding Oude Zwolseweg, wordt deze onverhard en komt uit bij de boerderij van m’n schoonouders aan de Eerste Schansweg. Oude Zwolseweg 3Het gras van de Oude Zwolseweg volgend, dan linksaf de Dronkemanslaan op, kruisen onze buren. Zij zijn net begonnen aan een rondje, de mijne zit er bijna op.

Gaaf, die hoge beuken in de Kastanjelaan (ik heb de straatnaam niet verzonnen, de Beukenlaan is elders in Balkbrug). De komende weken wordt alles groen. Voormalige Rijkswoningen aan Boslaan BalkbrugVia de Eikenlaan en Boslaan, waar de ruime, witgepleisterde rijkswoningen staan van personeel van het gesticht, later TBS inrichting Veldzicht, tegenwoordig Centrum voor Transculturele Psychiatrie. Ze imponeren nog altijd en zijn gewild als er eens eentje te koop gezet wordt. Klazien heeft op de vlaggenstokhouder en achter het keukenraam een teddybeer geplaatst voor kinderen in de buurt die er jacht op maken, ook zo’n speels sociaal initiatief om ze op een leuke manier te verleiden buiten te spelen. #blijfthuis is niet gezond op zo’n zonovergoten lentedag, #rondjelopen wel. Fysiek is #houdafstand goed, maar blijf sociaal, begaan en bewogen met elkaar!