Delain – Apocalypse & Chill

De symfonische metal van Delain wordt elk album beter. Na Moonbathers (2016) en Hunter’s Moon (2019). Een goed ijkpunt op het nieuwe Apocalypse & Chill vind ik Burning Bridges op hoge snelheid, volgepakt met strijkers, riffs, strak drumspel en zuivere zangpartijen van Charlotte Wessels. Het duet Vengeance zweept de luisteraar verder op. Yannis Papadopoulos (Beast in Black) duetteert er met Charlotte. Even terugschakelen. Opener One Second is nog radiovriendelijke power rock. “It takes a second just to fall in love…” met een nadrukkelijke rol voor gitarist Timo Somers aan de microfoon. Producer, toetsenist en componist Martijn Westerholt heeft een consistente set liedjes voorgelegd aan de band. We Had Everything leunt net als het opener To Live is to Die – arrangement had zo van Within Temptation kunnen zijn – meer op arpeggio’s op toetsen.

Krachtpatsers zijn Chemical Redemption, Let’s Dance en Creatures. Ghost House Heart toont dat Wessels ook zonder al dat gitaargeweld in een piano ballad goed weg komt.

Hoewel ze in juni 2019 afscheid genomen heeft van Delain, is gitariste Merel Bechtold nog eenmaal terug in Masters of Destiny. Meezwaaien kan in het met een ingeblikt koor aangesterkte Legions of the Lost. Het radiovriendelijke The Greatest Escape leidt naar de bijna vijfeneenhalve minuut klokkende afsluiter Combustion met tempowisselingen en indrukwekkend strak gitaarspel.