Wandelen in het hart van Salland rond Lemelerveld

De gelegenheid vrij te kunnen nemen bij relatief goed wandelweer deze dag pak ik met beide benen aan. Met een routeontwerp voor een stevige tocht in de omgeving van het twintig minuten verderop liggende dorp Lemelerveld stap ik vrijdagmorgen tegen zonsopgang in de auto. Het dorpsplein met ruime parkeerterreinen dat na demping van een stuk Overijssels Kanaal is ontstaan is mijn uitvalsbasis.

Relive ‘20200131 Rond Lemelerveld’


Hoogspanningsmast in ochtendglorenTerwijl een paar groepen kinderen naar school in Lemelerveld fietsen, loop ik over de Waterinkweg de bebouwing uit. Voor fietsers en voetgangers en later alleen wandelaars is het zigzaggende Migapad en Bergpad een leuke manier om naar de Lemelerberg te koersen. De zon komt op en onder een hoogspanningsmast kan ik deze goed vastleggen. De klim naar het middelpunt van het symmetrisch aangelegde Park 1813 en vervolgens naar de uitspanning met leeuw is kort. Bosnymf van Hirsch ligt te slapen op LemelerbergWat een rust hier! Een bosnymf ligt er half verscholen aan het zandpad te slapen. Oh, het is kunstwerk Hirsch van Hellen Abma. Over de zuidelijke flank van de 60m hoge ‘berg’ ga ik verder langs het Speelbos. Dan een zandpad de heuvel af. Ik blijf buiten de bebouwde kom vna Lemele, ga de N347 onderdoor en slinger over een landweg naar het wandel- en fietsknooppunt Velderberg. Ik heb er 10km op zitten en gun mezelf een korte pauze.


Reggepaal bij HancateIk volg het fietspad langs de Regge. Het Reggepad zelf gaat gedeeltelijk ook dichter langs de steeds meer meanderende rivier. Ik heb de etappes enkele jaren geleden allemaal gewandeld en de uitzichten komen me bekend voor. De Reggepaal op de markegrens met het buurtschap Hankate, nu gemeente Hellendoorn, valt me op. Bij de kruising met het Overijssels Kanaal wisselt het asfalt voor zand en modder richting het buurtschap Rhaan. Eén van mijn collega’s belt, ze is benieuwd naar de uitslag van de jaarbeoordeling. Al pratend realiseer ik me na een eind lopen dat het op een kruispunt handiger is even halt te houden, het gesprek in alle rust af te maken en dan op Komoot te kijken welke kant ik moet afslaan. Mountainbikeroute over Sallandse HeuvelrugBospaden, zelfs een stuk over een mountainbikepad. Gelukkig is er geen fietser te bekennen deze ochtend. Voorbij de N347 is in het buitengebied het landgoed Eeler Velden aangelegd. Wandelaars worden alvast aangemoedigd dat de paden opengesteld zijn, al loopt het hoofdpad nu nog na 400m dood. Onthouden voor over een paar jaar. Langs de weg liggen stapels boomstammen; in de bossen zijn houtvesters hoorbaar aan het zagen. Na dik 20km pauzeer ik op een recent omgezaagde stam. De komende kilometers zijn voor de Nieuwe Twentseweg. Met wat naamswisselingen kun je deze in Wierden starten en in Zwolle eindigen. Het laatste stuk gaat over de huidige N35. Ik passeer de Bocksloot en de Noord-Zuidleiding, bedoeld voor de afwatering vanaf het zuidelijke deel van de Sallandse Heuvelrug op het Overijssels Kanaal. Een uur later ben ik bij de oversteek van de N48. Links van me ligt één van de twee mislukte ondertunnelingsprojecten die voor veilige, ongelijkvloerse kruisingen moesten zorgen en het verkeer op de provinciale weg weer – net als vroeger – 100 km/u te laten rijden. Medio 2020 is nu met terugwerkende kracht ingebracht in de planning. Het had al twee jaar geleden af zullen zijn. Tot zover de projectmanager op z’n vrije dag.
Kamelen in de wei bij pluimveehouder aan Oude TwentsewegGrappiger is het zien van een groep kamelen in een weiland van een pluimveehouderij. De boeren hebben ook een enorme automatiek voor eieren op de rand van hun erf staan. Menig snackbar zou jaloers zijn op dit formaat. Aangekomen bij het Overijssels Kanaal neem ik het zandpad aan de westoever. Even weer wat stukken wandelnetwerk, de onverharde Beldmansweg en de landelijke Buurtweg. Akkerweg LemelerveldEen bomensingel die Akkerweg heet, geeft me gelegenheid om tegen een boomstam aan te pauzeren na 30km wandelen. Het pad komt uit op de Lemelerveldseweg.

Bij brug over het Overijssels Kanaal neem ik de grasdijk aan de zuidzijde. Heerlijk doorstappen met enkele stuwen links van me en het natuurkampeerterrein De Rietkraag rechts. Was Nieuwe Landen I – ik ben er op een 49km wandeling van Balkbrug naar m’n moeder in de Deventer wijk Vijfhoek in december 2014 doorheen gekomen – bebouwd met villa’s en ruime woningen, is Nieuwe Landen II in aanbouw met voornamelijk rijtjeswoningen. Rechtdoor de N348 onderdoor en daar staat m’n auto. 34km op de teller. Het was met de stevige wind wel flink frisser dan voorspeld, wel 100% droog.