Wandelen door het Museum aan de Stroom en Rubens’ Antwerpen

Voor het bezoek aan Antwerpen zaterdag is een aantal ingrediënten gecombineerd: een aanbieding van NS Internationaal om voor €29 per persoon vanaf elk station in Nederland een retour naar Antwerpen en een kans om samen met Klazien op pad te gaan, waarbij dochter Henriëtte zich aansluit. Had ik voor mezelf eerder al eens een dagvullend cultureel programma langs musea in de havenstad aan de Schelde samengesteld, is een en ander in samenspraak met Klazien en Henriëtte omgezet rond de schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). Met een Antwerpen City card als passe-partout voor het openbaar vervoer, musea en kerken – de QR en streepjescode op een afgedrukt A4 of op je mobiel zijn voldoende, geen chip card of bezoek aan een Tourist Office nodig – en de Lannoo gids Rubens’ Antwerp op zak moet het lukken.

Museum aan de Stroom Antwerpen buitenzijde 1Net als elke werkdag sta ik om 6.00u  op, ditmaal vergezeld door Klazien en Henriëtte. We rijden naar Zwolle – op zaterdag rijdt er pas om 7.23u uit Ommen de eerste trein – om daar om 6.20u de eerste intercity naar Rotterdam te nemen. De Intercity Direct naar Antwerpen en Brussel zit helemaal vol en komt keurig op tijd aan.

Museum aan de Stroom

Uitzicht over Antwerpen vanaf dakterras Museum aan de Stroom 3Met bus 17 rijden we door de binnenstad naar de halte Felixarchief. De buschauffeur is zo vriendelijk ons en andere mensen spontaan te wijzen dat we dóór het Felix Pakhuis moeten wandelen. Aan de andere kant zullen we oog in oog staan met het Museum aan de Stroom. In de passage verzamelen keurig geklede mensen zich voor een feest, ik weet me in m’n vrijetijdskloffie meteen niet op m’n plaats. En inderdaad, de deuren voorbij en het gestapelde, 60 meter hoge museum boezemt ontzag in. Eerst langs de Antwerpse fluisteraar, één van de sculpturen hier aan de kades van het Willem- en Bonapartedok.

Het unieke gebouw is een ontwerp van de wereldberoemde Nederlandse groep Neutelings Riedijk Architecten. Zij wonnen in 2000 de architectuurwedstrijd. De promenade en het dakterras zijn gratis toegankelijk, voor de over zeven lagen verspreide expositiezalen heb je een ticket nodig. Cool Japan tentoonstelling Museum aan de Stroom Antwerpen 4Vergelijkend met Rotterdam is het MAS een combinatie van Maritiem museum, Museum Rotterdam, Wereldmuseum en Kunsthal. Het vergt omschakelen van pre-Columbiaanse objecten rond grafrituelen en raadplegen van het bovennatuurlijke, maritieme historie van de stad, leven en dood in de wereldgodsdiensten naar de moderne expositie Cool Japan – in december 2018 bezocht ik deze aan manga en typische Japanse cultuuruitingen gewijde expositie in het Amsterdamse Tropenmuseum – of de verzameling draaiorgelboeken.

Zalen die je niet interesseren kun je overslaan, de volgorde waarin je de zalen aandoet, is vrij. Wel geldt een maximum aantal bezoekers per laag. We hebben onze sporen achtergelaten: van een papieren uitnodiging aan een wasknijper om eens hutspot te komen eten en een visitekaartje om een 10-daagse Djoser reis naar Japan te winnen.

Rubenshuis

Rubenshuis Antwerpen 1Aan de overzijde van de dokken aan Bataviastraat staat tram 7 al voor ons klaar en brengt ons naar de Meir, de grote winkelstraat van de stad. Aan de Wapper, een zijstraat, staat het Rubenshuis, waar Peter Paul Rubens met zijn eerste vrouw jaren heeft gewoond en gewerkt. Een deel van Rubens’ eigen kunstverzameling is tentoongesteld in de vertrekken. Het is een niet al te groot complex, de binnenplaats met tuin en ‘tempel’ is groter. Je krijgt een boekje mee met uitleg over de belangrijkste werken. Zelf ben ik blij me vanochtend in de trein te hebben ingelezen in Rubens’ Antwerp.

Buiten is het zacht, we zouden haast zonder jas op één van de banken in de tuin achter het Rubenshuis blijven zitten 😉 De inwendige mens verzorgen we bij de Panos op Meir met een belegde baguette en thee.

Jakobskerk

Middenschip Jakobskerk AntwerpenMet de wandelroute uit de Rubens gids gaan we lopend verder. Eerst naar de 17e eeuwse Jakobskerk met opvallend ongeschonden barok-interieur, dat als pelgrimskerk aan de Via Brabantica ligt, één van de routes naar het 2125km verderop gelegen Santiago de Compostela. De kerk herbergt een levendige Rooms-Katholieke parochie. We krijgen papieren uitleg mee over de altaarstukken, graven en ornamenten in de kerk die deels gerestaureerd wordt. Het familiegraf van Peter Paul Rubens is er. De kerk is helder en het interieur indrukwekkend.

Keizerskapel

Poort Keizer Kapel AntwerpenAan de Keizerstraat, omgeven door gebouwen van de Universiteit Antwerpen, staat de Keizerskapel. Helaas stopt ons bezoek met één stap over de drempel. Een vrouw die er aan het schoonmaken is, kan nu geen bezoek gebruiken aan de in 1512 gebouwde Sint-Annakapel van de droogscheerders.

Sint-Carolus Borromeuskerk

Middenschip Karel Borromeuskerk AntwerpenOm onszelf niet met musea te overvoeren, lopen we langs het Snijders & Rockoxhuis en slaan linksaf naar de Sint-Carolus Borromeuskerk. Deze Jezuïetenkerk is ook in barokstijl opgetrokken. Opnieuw veel ornamenten en volgepakte zijbeuken, nissen en kapellen dus. Hier hebben we geluk, want het godshuis opende net 3 minuten geleden de deuren voor bezoek. Sculpturen aan de façade en diverse schilderijen binnen zijn van de hand van Rubens.

Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

Kapel in Onze Lieve Vrouwe Kathedraal Antwerpen 3Tijdens ons vorige bezoek aan Antwerpen eind 2005 hebben we met ons toen nog piepjonge drietal wel de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal bezocht. Nu staat de kerktoren in de steigers en hebben we bij de entree geluk. Het is 14.57u en om 15.00u worden er geen nieuwe bezoekers binnengelaten. We hebben tot 15.30u de tijd om rond te kijken, daarna wordt de kerk gereed gemaakt voor een tweetal missen. Grote, wereldberoemde drieluiken van Rubens met de kruisiging en kruisafname van Christus hangen hier. Bijzonder vind ik de hommage aan Rubens’ kruisafname door Sam Dillemans (2003), een abstracte, in dikke klodders geschilderde interpretatie, waarbij Psalm 119 vers 135 in de vertaling van Kees Waaijman wordt aangehaald: “Jouw gelaat doe lichten in jouw knecht, leer mij jouw kerven.”

In de kathedraal blijf ik fotograferen, er is zoveel te zien. Het half uur vliegt voorbiJ!

Wafel-Schelde-Kaaien-Pauluskerk

Brusselse wafel met fruit en slagroomOp de Groenplaats staan we stil bij het standbeeld van Peter Paul Rubens. Op de bonnefooi lopen we door de Nationalestraat, steken terug via de Drukkerijstraat, lopen via Sint-Jansvliet naar het Zand bij de Sint-Annatunnel. In 2005 hadden we de auto geparkeerd aan de overzijde van de Schelde en kwamen we via deze voetgangerstunnel in het centrum. Henriëtte heeft ons voor deze dag een paar verzoeken gedaan: een wafel en frietjes met stoofvlees. Voor het eerste strijken we neer in Hoogstraat net voorbij kunstgalerij De Zwarte Panter annex Sint-Julianusgasthuis kapel bij Cremerie Tropcial. Henriëtte en ik aan de Brusselse wafel met fruit en slagroom, Klazien een kleiner model Luikse wafel met warme ananas.

Pauluskerk AntwerpenLangs het Stadhuis en de Suikerrui komen we op het Steenplein. Het Steen, een fort aan de Schelde, staat in de steigers en is niet toegankelijk. We wandelen langs de eveneens afgesloten voormalige overdekte parkeerplaats aan de Jordaenskaai tot dichtbij het markante gebouw van het Loodswezen. Ons doel is de Pauluskerk aan de Veemarkt, maar hier hebben we pech. De kerk is gesloten. De Lourdesgrot naast de kerk ‘pak’ ik mee.

Centrum-Astridplein-Centraal Station-terugreis

Deugniettieke en Klazien AntwerpenDoor het centrum wandelen we nu zonder plan, links en rechts vallen Maria- en kruisbeelden, of het sculptuur Den Deugniet die zijn blote kont aan voorbijgangers laat zien op. Dochterlief gebruikt het toilet in het Toneelhuis, dat in de Bourla Schouwburg gevestigd is. Frietjes met stoofvlees iin frituur De Laet AntwerpenHet is mooi geweest. We lopen terug naar het Meir, gaan er ondergronds met een overvolle tram 5 naar het Astridplein bij het Centraal Station voor het inwilligen van verzoek twee, de frietjes met stoofvlees bij Frituur De Laet.

Vertraging neemt altijd toe - nooit afDe Intercity Direct naar Rotterdam van 17.44u heeft dan al een vertraging van 37 minuten. Het zou komen door spoorlopers bij station Schaarbeek, amper het stadscentrum van Brussel uit. De vertraging loopt verder op tot 53 minuten, zodat we al met al een uur later in Zwolle aankomen, goed dan wel het boek A Life, Redefined van Tracy Hewitt Meyer helemaal uitgelezen en de film 37 Seconds op Netflix bekeken.